Bartis Attila: Rendezés – bemutató a Házi Színpadon

2017. február 25. (szombat) 13:40 | Frissítve: 1 hónapja

Kapcsolódó anyagok:

  Rendezés

  Bartis Attila a nagysikerű Romlás után a Vígszínház számára egy újabb felkavaró, kíméletlen történetet írt. A Rendezés budapesti ősbemutatóját február 26-án este tartottuk a Házi Színpadon Szikszai Rémusz rendezésében.

  Bartis Attila, nagyszerű író, akit legutóbb a Libri irodalmi közönségdíjával tűntettek ki, először 2009-ben írt darabot a Vígszínház társulatának. A Romlás témája egyben az élet és a színház két örök témája, a szerelem és a halál, és e kettő abszurd módon egyszerre ijesztő valóság és enyhülést hozó megváltás Bartis Attila hősei számára. Most újra egy hasonlóan felkavaró, kíméletlen történetet láthatnak tőle a Vígszínház nézői, mely az ’56-os forradalom áldozatainak állít emléket.

  Bartis Attila a színház világában játszódó Rendezés című darabja tele van súlyos titkokkal, fájdalmas, lappangó hazugságokkal. Az írórendező János az általa írt dráma bemutatójára készül. Az intenzív munka lázában szinte észrevétlenül keveredik az élet és a színpadi lét, a magánélet és az ötvenes évek borzalmai – a hazugság és a valóság között vékony a határ. Ki kit árult el – a múlt senkit sem hagy nyugodni.

  „Mindenki megadja magának azt a lehetőséget, azt a pozíciót, amiből megítélheti a múltat. Ám a múltat csak ürügyként használjuk valamire, hogy elítéljünk vagy megítéljünk másokat” – reflektál a Házi Színpad új bemutatójára Szikszai Rémusz rendező. „Soha nem nézünk valóban szembe a múlttal. Gyakorlatilag az egész történelmünkkel ezt műveljük. Nem vagyunk hajlandóak szembenézni a saját hibáinkkal, hogy aztán tanulhassunk belőlük.”

  Az előadás főszerepében Hevér Gábor, Herczeg Adrienn, Lukács Sándor, Lengyel Tamás és Kopek Janka látható. A Vígszínház a Szikszai Rémusz által rendezett előadással az 1956-os forradalom 60. évfordulójára emlékezik.

  Az előadás létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.