Lengyel Tamás Jászai-díjas!

2017. március 14. (kedd) 15:40 | Frissítve: 1 hónapja

Nemzeti ünnepünk alkalmából Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kiemelkedő színművészeti, színészi tevékenységének elismeréseként Jászai Mari-díjjal tüntette ki a Vígszínház tagját, Lengyel Tamást.

Lengyel Tamás Budapesten született 1977-ben. „Nincs olyan emlékem, hogy más akarnék lenni. Vicces, de gyakorlatilag tízéves koromtól kezdve állandó színházi társulati tag vagyok, Lojkó Lakatos József Harlekin gyermekszínházában kezdtem, majd Földessy Margitnál folytattam és ott nőttem fel.”

2001-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, Marton László osztályában. Gyakorlati idejét már a Vígszínházban töltötte, 1999-ben lépett először színpadra a Pesti Színházban A nagy szemérmetlenség: Oscar Wilde három pere című előadásban. 2001-től 2007-ig a Radnóti Miklós Színház tagja, a Kripli című előadás főszerepével komoly szakmai és közönségsikert ért el. 2008-tól a Budapesti Kamaraszínház tagjaként folytatta. 2011-ben szerződtette Eszenyi Enikő a Vígszínház társulatához, ahol számos előadásban komoly szakmai sikereket ért el.

“Nagyon szerencsésnek gondolom magam, mert rengeteg izgalmas szerepet játszom és játszottam” – mondta vígszínházi szerepei kapcsán Lengyel Tamás. Simon Stephens Punk Rock című darabjában nagy sikert aratott Bennett Francisként, izgalmas alakítás a Lovakat lelövik, ugye? férfi főszerepe is. 2013-as POSzT legjobb előadás díjával kitűntetett Jóember keresünkben a pilótát játssza, a partnere Eszenyi Enikő. Emlékezetes alakítást nyújtott a Lumpácius Vagabundusz és a Földrengés Londonban című előadásokban is. A revizor Hlesztakovját különleges módon formálta meg, a jelentős szakmai visszhangot kiváltó előadás főszereplőjeként Reims-ben is bemutatkozott a Vígszínház társulatával. A Bűn és bűnhődés Szvidrigaljovja és a Rendezés Péterje két újabb, különleges érzékenységgel kidolgozott figura Lengyel Tamás szerepei között.

Eközben töretlenül alakul televíziós és filmes pályafutása. A Rudolf Péter által rendezett Kossuthkifli című sorozatban Swappach őrnagy szerepét játszotta, szerepel többek között az Aranyélet és a Válótársak című sorozatokban is.  2017-ben a Magyar Filmhét legjobb tévéfilm férfi főszereplő díjára jelölték a Memoban nyújtott alakításáért.

Lengyel Tamás jelenlegi szerepei a Vígszínházban: Szvidrigaljov – Bűn és bűnhődés, Szun, a pilóta – Jóembert keresünk, Rimiszkij – A Mester és Margarita, Carter – Földrengés Londonban, Péter – Rendezés, Biondello – Makrancos Kata, Cléante – Képzelt beteg.

Szeretettel gratulálunk az elismeréshez!


(Fotó: Szkárossy Zsuzsa)