Radnóti Zsuzsa Kossuth-díjas!

2017. március 15. (szerda) 16:51 | Frissítve: 1 hónapja

Kossuth-díjban részesült Radnóti Zsuzsa Jászai Mari-díjas dramaturg, szakíró, érdemes művész, a kortárs magyar irodalom legjelentősebb alkotásainak hiteles, a szerzői koncepciót híven tükröző színpadra állítása mellett a hazai drámairodalom történetének kutatása és publikálása terén is rendkívüli munkája elismeréseként.

Radnóti Zsuzsáról

Amikor kortárs magyar drámáról beszélünk, akaratlanul is mindig egy név jut az eszünkbe. Radnóti Zsuzsáé.

Nem csak azért, mert ezen a területen a legfontosabb tanulmányokat, esszéket ő írta. Mert ezt a tárgykört ő ismeri, és oktatja a legalaposabban, hanem azért, - és ezt ki kell mondani, le kell írni - az elmúlt 50 évben ő tette a legtöbbet azért, hogy legyen magyar drámaírás.

Várkonyi Zoltán színházának egyik legfontosabb jellemzője a kortárs magyar drámák sikeres bemutatása a Vígszínházban, és a Pesti Színházban.

Örkény, Szakonyi, Csurka, Sütő, Székely János, Páskándi Géza, Gyurkovits Tibor, Hernádi Gyula darabjai nem egyszer százas szériákban kerültek a Víg vagy a Pesti Színház színpadára. E mögött az elképesztő névsor, siker széria mögött, egy csendes, visszahúzódó, a nyilvánosságok zaját kerülő dramaturg áll. Radnóti Zsuzsa. Aki radarként pásztázza a kortárs magyar irodalmat, és ahol drámai vénát érez, jelez. Így került kapcsolatba a következő nemzedékkel is. Spiró György, Kornis Mihály, Esterházy Péter drámaírói indulásában, majd kiteljesedésében is meghatározó szerepet játszott.

Mint ahogy a Képzelt riport című Déry kisregény megjelenése után azonnal kapcsolatba lép az idős mesterrel, és így bábáskodik a Déry-Presser-Adamis-Pós féle zenés játék megszületésénél. És nem hagyja abba, fontosnak érzi, hogy ez az új vonulat folytatódjon. Így születik meg a Jó estét nyár…, a Kőműves Kelemen, A padlás, A dzsungel könyve, és legutóbb A Pál utcai fiúk.

Nemrégiben olvasta fel tanulmányát a Széchenyi Akadémián, Esterházy Péter drámáiról. Megpróbált érzelmein uralkodni, hiszen olyan közel vagyunk Esterházy halálához, és Zsuzsa oly sokat dolgozott az utolsó Esterházy drámán, a Mercedes Benzen. Előadása szakszerű volt, mélyenszántó, analitikus. És rejtetten érzelmektől fűtött. Mint mindig, ha magyar drámáról van szó.

Gratulálunk a Kossuth-díjhoz!

Marton László