Tahi Tóth László Kossuth-díjas!

2017. március 15. (szerda) 17:01 | Frissítve: 1 hónapja

Kossuth-díjban részesült Tahi Tóth László Jászai Mari-díjas színművész, kiváló és érdemes művész, eredeti látásmódját és kivételes jellemábrázoló képességét a tragikomikus és groteszk műfaj mestereként zseniális alakításokban kamatoztató, sokoldalú színházi és filmes pályája, valamint hangjával számos emblematikus filmes karaktert feledhetetlenné tevő szinkronszínészi munkája elismeréseként.

Tahi Tóth László köszöntése

1968-ban mutatta be a Pesti Színház, Romain Weingarten A nyár című szürrealista darabját, Várkonyi Zoltán rendezésében.

Ebben az előadásban ismerte, és szerette meg a közönség Tahi Tóth Lászlót. Egy macskát játszott, Tomanek Nándorral, a másik macskával alkottak felejthetetlen párost. Pár hónappal később, szintén a Pesti Színházban, egy aranyalmafa tetején ült, piros reverendában, és azt énekelte:

„…az alma, az alma
az almafán csücsülni
enyhén szólva bosszantó.”

Itt már a közönség végképp szívébe zárta a groteszkhez különös érzékkel rendelkező, pazar humorú, fiatal művészt.

Különféle szerepek egész sora követte ezt, a fiatal művész pályáján. Ő volt A vörös postakocsi Rezeda Kázmérja, Kapás Dezső költői előadásának, az első Presser zenés játéknak, a Képzelt riportnak a Józsefe. Evvel párhuzamosan, Horvai István Csehov rendezéseiben nagy alakítások egész sorával volt jelen. Andrej, a Három nővérben, Trofimov a Cseresznyéskertben, és végül felejthetetlen alakítása a Platonov címszerepében. Itt nem csak a közönség, de az egész színházi szakmai ünnepli. Remekelt Csurka Deficitjében, és a Házmestersiratóban.

Mesterével, Várkonyi Zoltánnal együtt játszott Edmundot az Utazás az éjszakában. Felejthetetlen élmény volt.

A magyar film is elképzelhetetlenné vált nélküle, a Szerelmes biciklisták, az Aranysárkány, az Ártatlan gyilkosok, a Vörös grófnő, Fiúk a térről, Mi lesz veled Eszterke, Harminckét nevem volt, csak hogy néhányat említsünk alakításai közül.

A Vígszínházban a Játék a kastélyban című előadásban különleges, fanyar iróniával alakítja Dvornicsek, a kiismerhetetlen főkomornyik szerepét. Ő fejezi be az előadást. Egyedül áll a színpadon, és utánozhatatlan eleganciával meghajol.

A közönség minden este kirobbanó tapssal ünnepli a Vígszínház művészét. Mert szeretik, becsülik.

Tahi Tóth László, Kossuth-díjas!

Marton László