Kaszás Attilára emlékezünk

2017. március 23. (csütörtök) 20:22 | Frissítve: 1 hónapja

Kapcsolódó anyagok:

  Kaszás Attila

  Szeretettel emlékezünk drága barátunkra és kollégánkra, a csodálatos és kivételes Kaszás Attilára, aki már tíz éve nincs közöttünk. Kamaszos-férfias bája és feledhetetlen énekhangja örökre emlékezetünkben él.

  Kaszás Attila 1960. március 16-án született a felvidéki Vágsellyén. 1983-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, Horvai István és Kapás Dezső tanítványaként, osztálytársai Bardóczy Attila, Eszenyi Enikő, Méhes László, Rátóti Zoltán, Rónaszegi Judit, Töreky Zsuzsa.

  Főiskolai vizsgáján Csehov Cseresznyéskertjében, Lopahin szerepében, Béres Ilona oldalán már feltűnt utánozhatatlan tehetsége. 1983-ban mint főiskolás lépett először a Vígszínház színpadára, 1984-től tizenöt éven át volt színházunk társulatának tagja. Egyik első szerepét Weöres Sándor színpadi művében, A kétfejű fenevadban játszotta.

  Emlékezetes alakítások fűződnek vígszínházi éveihez. Elbűvölő volt, mint léhűtő Dorozsmai Pista a Csókos asszonyban. A fiatal testvér, Happy alakját fájdalmas színekkel rajzolta meg Az ügynök halálában. Presser Gábor és Sztevanovity Dusán neki írta Rádiós szerepét A padlásban, a Fényév távolság című dal örökre összefűződött a nevével. Ellenállhatatlanul sármos és veszélyes volt Bicska Maxiként a Koldusoperában. Átütő férfibája tette emlékezetessé Orlando szerepében az Ahogy tetszikben. Korszakos jelentőségű Jimmy a Dühöngő ifjúságban, Eszenyi Enikővel, Igó Évával és Szarvas Józseffel a ’90-es évek fiataljainak életérzését fogalmazták meg. A West Side Story-ban Tonyt énekelt feledhetetlenül. Külvárosi csavargóként hódította meg a szíveket, mint Liliom. Ragyogó költői és színpadi erejét mutatta meg Sugár grófja szerepében A Heilbronni Katicában. Egy újabb emblematikus Shakespeare-szerep a Macbeth. Bertolt Brecht Baaljában a Baalt játszotta megrendítően. A lovászfiúból lett uraság szerepében a Mágnás Miskában ízes humorát is megmutatta ének- és tánctudása mellett. Mrozek Tangójának Edekjeként abszurd humorát is megismertük. Bájos vadember Caliban szerepében Shakespeare A viharjában. Lázas indulatú Dmitrij Karamazov Dosztojevszkij remekművében. A nőgyűlölő katonából szerelmes férfivá érő Benedettoként is kiválót alkotott a Sok hűhó semmiértben. Ez volt utolsó vígszínházi szerepeinek egyike.

  Alkotótárs és főszereplő volt Eszenyi Enikő első rendezésében, a mára már legendássá lett Leonce és Lénában, partnere az ugyancsak feledhetetlen Pap Vera.

  Kaszás Attilát 1988-ban Hegedűs Gyula-emlékgyűrűvel, 1990-ben Jászai Mari-díjjal, 1992-ben Ajtay Andor-emlékdíjjal és Ruttkai Éva-emlékgyűrűvel tüntették ki.

  A Vígszínház társulata és nézői szeretettel emlékeznek a felejthetetlen művészre, a nagyszerű színészre, a csodálatos barátra és emberre: Kaszás Attilára!

   

  Csókos asszony (1987)

   

  Álomkommandó (1987)

   

  A padlás (1988)

   

  Ahogy tetszik (1991)

   

  Dühöngő ifjúság (1992)

   

  West Side Story (1992)

   

  Mágnás Miska (1996)

   

  Sok hűhó semmiért (1999)