Igó Éva Kiváló Művész, Lengyel Tamás Jászai-díjas

2017. március 24. (péntek) 14:07 | Frissítve: 1 hónapja

A Színművészeti Főiskola előtt egy egészen kiváló intézményben, a Török Pál utcai Pinceszínházban, a merész humorú és világlátású Keleti Pista bácsi és a szinkronrendező Mezei Éva vezette színházban tanult – azaz játszott szerepeket.

1980-ban végezte a Főiskolát. A Kerényi Imre osztályfőnök által vezetett főiskolai évek után az egyik legkiválóbb, progresszív, vidéki színházi műhely: a miskolci - vezető fiatal színésznője.
A Lila ákác Tóth Mancijával nem csak berobbant a színházi szakmába, de egy kisebb detonációt okozott annyi életerőt „kiáltott” a színpadról a nézőkre. Négy évad alatt annyi és annyiféle szerepben adott kiválót, többek között: Stázi a Jancsó-féle A Csárdáskirálynőben, Solvejg és Kocsma Jenny, Júlia és a gigantikus szerep: Wedekind Luluja. Cordélia-Bolond Csiszár-Major Learjében –, hogy másnak elég lett volna egy életműnek. Feledhetetlen a pillanat, ahogy mestere, Major Tamás törékeny, zaklatott fejét a két keze között óvatosan tartva lénye egészének teljes odaadásával néz, néz, csak néz a megbomlott Learre, hogy ismerje föl benne végre, elveszettnek hitt leányát, Cordéliát.
Ez a termékeny időszak folytatódott Kaposváron, a másik, példaértékű alkotó-műhelyben. A legemlékezetesebbet Ascher Tamás által rendezett Cseresznyéskertjében nyújtotta mint Ranyevszkaja, a földbirtokosnő. A kert elvesztésekor, miközben Lukács Andor Lopahinja fékezhetetlen fel-és elszabadultságában két öklével verte a földet, „melyen a nagyapám még jobbágyként dolgozott”, a vesztes Ranyevszkaja-Igó olyan megrendítően és végeérhetetlenül zokogott a pusztulás fölött – lassan Lopahin mellé csúszva -, hogy nem csak egy asszony, nem csak egy osztály, egy korosztály lehetetlen életét siratta el, a mi életünket  – helyettünk… 1984-ben.
1987 óta a Vígszínház tagja. 30 év és megannyi kiváló alakítással építette-alakította és alakítja a mai napig a hagyományaihoz és újításaihoz egyaránt hű színház, a Víg, legendáriumát. Nagy sikerrel mutatkozott be a Csókos asszony Rica Macájaként. Ezt követte A padlás Sünije, majd a nagysikerű Fekete Péter egyik főszerepe, Colette. Különleges vállalkozás volt Esterházy Péter írásaiból a Víg Házi Színpadán A nő című előadás, ahol a színházi sajtó rendkívül melegen méltatta kimagasló és kiváló művészi munkáját. A színháztörténeti jelentőségű West Side Story fékezhetetlen erejű Anitája. Egy korszak és egy korosztály emblematikussá lett előadásában, a Dühöngő ifjúságban játszott – Helenát –  Kaszás Attilával és Eszenyi Enikővel. És sorolhatnánk a kiváló alakításokat …
Ma, 2017-ben hét különböző szerepben, havonta megközelítőleg 20 este játszik a Víg és a Pesti színpadán; A padlás háztetőkön hegedülő Sünijéből azóta szívmelengetően tarantellát járó Mamóka lett… Az Audiencia című előadásban, Margaret Thatcher szerepében megmutatja káprázatos és kíméletlen humorát kiváló jellem- és karakterrajzot nyújtva.
Igó Éva kiválót alkotott filmben, tévéjátékban, rádióban. Elek Judit Mária-nap, Szász János Woyzeck, Tímár Péter Csinibaba, Szabó István A napfény íze, Herendi Gábor Valami Amerika című filmjeiben. Makk Károly Egymásra nézve című filmjének egyik epizódjában egy magányos, szerelemre éhes pincérnőt alakít, akit már nem egyszer meggyötört az élet. Az ócska, sötét lebujba egy szóló vendég érkezik, konyakot kér, és ettől az egyszerű kéréstől Igó pincérnőjében felsistereg a vágy, tekintetében egy óvatos pillanatra, de fölcsillan a sokat próbált remény; ettől a mohó, egész sorsot örvény-mélységében láttató tekintettől szinte lángra kap a mozi vászon, és a pillanat belénk ég – kitörölhetetlenül.
Igó Éva – kiváló művész!
Köszönjük!
Gratulálunk! 


(Fotó: Szkárossy Zsuzsa)

 

Nemzeti ünnepünk alkalmából Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kiemelkedő színművészeti, színészi tevékenységének elismeréseként Jászai Mari-díjjal tüntette ki a Vígszínház tagját, Lengyel Tamást.

Lengyel Tamás Budapesten született 1977-ben. „Nincs olyan emlékem, hogy más akarnék lenni. Vicces, de gyakorlatilag tízéves koromtól kezdve állandó színházi társulati tag vagyok, Lojkó Lakatos József Harlekin gyermekszínházában kezdtem, majd Földessy Margitnál folytattam és ott nőttem fel.”

2001-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, Marton László osztályában. Gyakorlati idejét már a Vígszínházban töltötte, 1999-ben lépett először színpadra a Pesti Színházban A nagy szemérmetlenség: Oscar Wilde három pere című előadásban. 2001-től 2007-ig a Radnóti Miklós Színház tagja, a Kripli című előadás főszerepével komoly szakmai és közönségsikert ért el. 2008-tól a Budapesti Kamaraszínház tagjaként folytatta. 2011-ben szerződtette Eszenyi Enikő a Vígszínház társulatához, ahol számos előadásban komoly szakmai sikereket ért el.

“Nagyon szerencsésnek gondolom magam, mert rengeteg izgalmas szerepet játszom és játszottam” – mondta vígszínházi szerepei kapcsán Lengyel Tamás. Simon Stephens Punk Rock című darabjában nagy sikert aratott Bennett Francisként, izgalmas alakítás a Lovakat lelövik, ugye? férfi főszerepe is. 2013-as POSzT legjobb előadás díjával kitűntetett Jóember keresünkben a pilótát játssza, a partnere Eszenyi Enikő. Emlékezetes alakítást nyújtott a Lumpácius Vagabundusz és a Földrengés Londonban című előadásokban is. A revizor Hlesztakovját különleges módon formálta meg, a jelentős szakmai visszhangot kiváltó előadás főszereplőjeként Reims-ben is bemutatkozott a Vígszínház társulatával. A Bűn és bűnhődés Szvidrigaljovja és a Rendezés Péterje két újabb, különleges érzékenységgel kidolgozott figura Lengyel Tamás szerepei között.

Eközben töretlenül alakul televíziós és filmes pályafutása. A Rudolf Péter által rendezett Kossuthkifli című sorozatban Swappach őrnagy szerepét játszotta, szerepel többek között az Aranyélet és a Válótársak című sorozatokban is.  2017-ben a Magyar Filmhét legjobb tévéfilm férfi főszereplő díjára jelölték a Memoban nyújtott alakításáért.

Lengyel Tamás jelenlegi szerepei a Vígszínházban: Szvidrigaljov – Bűn és bűnhődés, Szun, a pilóta – Jóembert keresünk, Rimiszkij – A Mester és Margarita, Carter – Földrengés Londonban, Péter – Rendezés, Biondello – Makrancos Kata, Cléante – Képzelt beteg.

Szeretettel gratulálunk az elismeréshez!


(Fotó: Szkárossy Zsuzsa)