Elhunyt Tanai Bella

2017. április 2. (vasárnap) 20:23 | Frissítve: 3 napja

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy életének 88. évében elhunyt Tanai Bella Aase-díjas színművész, a Vígszínház egykori tagja.
Tanai Bellát április 28-án 9 óra 30-kor kísérjük utolsó útjára a Cinkotai Temetőben.

Tanai Bella halálára

Százegy évesen halt meg az édesanyja, Muttika. Vagány, belevaló nő volt élete végéig. Erős asszony, ép lélekkel. Azt hittem, ő is sokáig marad. Bella, Becu, Bellácska. Máshogy talán nem is hívták Tanai Bellát.

Csíkszeredán született, Marosvásárhelyen szerzett diplomát, ott is játszott vezető színésznőként 1977-ig. Évát Az ember tragédiájában, Mirigyet a Csongor és Tündében, Vaszilisszát az Éjjeli menedékhelyben, Blanche-ot A vágy villamosában, később Shaw Warennéjét, Az esőcsináló Lizzie-jét, az Optimista tragédia komisszárnőjét, a Fizikusok Zahnd doktornőjét, Lady Macbethet, majd Orbánnét a Macskajátékban. Királynőként tisztelte és szerette őt az erdélyi közönség. Tartása volt. Méltósága. Eleganciája.

A szíve szakadt meg, amikor meg kellett válnia Marosvásárhelytől, imádott városától, színházától, kollégáitól, élete legfontosabb helyszíneitől, húgától és édesanyjától. A gyerekeiért tette. Az ő boldogulásukért. Örkény István látta őt Orbánnéként, s alakítása előtt mélyen meghajolva felajánlotta segítségét. Az áttelepülésben. Férjével, Bács Ferenccel együtt költöztek Magyarországra. Előbb Miskolcra, aztán Győrbe kerültek, majd együtt Budapestre, ahol szép csendben el is váltak az útjaik.

Tanai Bella a Vígszínház tagja lett. Darvas Ivánnal játszott az Equusban, Mamókaként tündökölt A padlásban. Filmekbe is hívták. A Szindbád szépséges aranyművesnéjét Huszárik Zoltán látta meg benne, Az erőd főnökasszonyát Szinetár Miklóstól kapta. Ez utóbbival Rómában a legjobb női alakítás díját nyerte el. Gyarmathy Lívia az Egy kicsit én, egy kicsit te című filmjébe hívta, Sára Sándorhoz a Tüske a köröm alatt és A vád kötötte.

Vagány, szenvedélyes, nagylelkű ember volt. Az életet a színház jelentette számára. Amikor úgy érezte, kevesebbet játszik, mint amennyit játszhatna, darabot írt. Magának. Eltartási szerződés volt a címe, és nemcsak ő szerette. Hosszú ideig szerepelt a Thália Stúdió műsorán. Megmutathatta benne mindazt, amire az akkori szerepei nem adtak neki lehetőséget.
Virágalagút címen az életét is megírta. Szép könyv lett, szívből jövő történetek sorozata.

Élete utolsó évei, betegségei ágyhoz kötötték. Fájdalmait méltósággal viselte. Akkora méltósággal, hogy azt is tanítani lehetne. Március utolsó hetében még beszéltem vele. Pontosabban: hozzá. Mert ő velem már nem tudott beszélni. Vagyis… minden kérdésemre azt válaszolta: „Megpróbáltam.” Messziről jött a hangja. Távoli útról. Földöntúliról.
Ady Endre versét mondja vágyait szétfújva a világhálón. Csupán magamtól búcsúzom. Amíg világ a világ ez marad az egyik legszebb üzenet a földön. Tele kínnal, fájdalommal, lemondással. És mégis… olyan felemelő üzenet ez!

Szabó G. László

Tanai Bella mint Mamóka A padlásban