English

Elhunyt Tahi Tóth László
2018. 02. 22.

Tahi Tóth László családja és a Vígszínház társulata mély fájdalommal és megtört szívvel tudatja, hogy Tahi Tóth László, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész, kollégánk és barátunk türelemmel és méltósággal viselt betegség után életének 75. évében elhunyt. Emlékezetes és felejthetetlen alakításait, tehetségét, életszeretetét örökre szívünkben őrizzük.

Szeretett kollégánk, Tahi Tóth László búcsúztatása 2018. március 7-én, szerdán 15 órakor lesz a Farkasréti temető Makovecz-ravatalozójában. Tahi Tóth Lászlót a Vígszínház saját halottjának tekinti.

.

Tahi Tóth László

1944-2018

Tahi Tóth László legendás alakja a Vígszínháznak és a magyar színházművészetnek. Különleges, azonnal felismerhető orgánumát, eredeti látásmódú, gazdag színészetét, összetéveszthetetlen humorát és elbűvölő személyiségét mindenki szerette, a közönség és a kollégák egyaránt.

„Én a színészetet, a művészetet mindig hivatásnak tekintettem és tekintem, függetlenül attól, hogy éppen tragédiában vagy bohózatban vagyok színpadon. Engem csak a magva, a lényege érdekelt ennek a szakmának” – vallotta a mestersége iránti alázattal. Hűséges volt ehhez a nehéz pályához, hűséges volt a Vígszínházhoz, melynek 52 évig volt a tagja. Hűséges volt önmagához.

Tahi Tóth László 1944. január 23-án született Budapesten, Tahi Tóth Nándor és Pfeiffer Eleonóra gyermekeként, hat testvére közül Tahi Tóth Máté és Tahi József hozzá hasonlóan szintén a színészi pályát választották. Ő apja példáját követve először festő akart lenni, de az egyik színésznek készülő barátja biztatására 1962-ben jelentkezett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahová azonnal felvették, és Várkonyi Zoltán osztályába került. Már főiskolás évei alatt számos főszerepet játszott, így például Thurzó Az ördög ügyvédje és Ibsen John Gabriel Borkman című darabokban. Negyedévesen bízták rá a Vígszínházban Krúdy Gyula A vörös postakocsijának egyik főszerepét, Rezeda Kázmér megszemélyesítését. Diplomázását követően 1966-ban került a Vígszínházhoz.

A Vígszínházban fél évszázad alatt megszámlálhatatlan előadásban játszott. Klasszikus és kortárs művekben, új magyar bemutatókban, drámákban és vígjátékokban egyaránt felejthetetlen alakítást nyújtott. Játszott Weingarten A nyár című darabjában, az Adáshibában, A kör négyszögesítésében, Déry Tibor Tükör című darabjában, Gombrowitz operettjében, Pirandello Hat szerep keres egy szerzőt című színdarabjában. Szerepelt Feydeau Bolha a fülbe és Szomory Dezső Bella című színdarabjaiban. Kis Jánost alakította Sarkadi Imre Oszlopos Simeonjában. Játszott Csurka István Ki lesz a bálanya? a Házmestersirató és a Deficit című előadásaiban. Ő volt József A képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musicalben. Felejthetetlen alakítást nyújtott a Jelenetek egy házasságból és az Utazás az éjszakába című színdarabokban, a Sylviában, A kertész kutyájában, a Harmóniában és a Luluban és A revizorban, Molnár Ferenc Játék a kastélyban című vígjátékában és az Egy hónap falun című Turgenyev-darabban.

Csehov-bemutatók főszereplője a legendás Horvai István-rendezéseinek ihletett alkotója: Trofimov a Cseresznyéskertben, Andrej A három nővérben és az emblematikus Platonov címszereplője. Tahi Tóth László Platonovja a teljes azonosulás magasiskolája.  Úgy alakította a megformált karaktert saját magához, hogy minden mozdulata, minden megszólalása megdöbbentően hiteles volt. Az elveszett értelmiség útkeresésének ellentmondásosságát röntgen pontossággal, átütő erővel teremtette meg.

A színészmesterségről azt tartotta, hogy örök megújulásra kötelez. Úgy vélte, a jó színésznek mindent tudnia kell: énekelni, táncolni, időnként új oldaláról is bemutatkozni.

Lukács Sándor színész kolléga és barát így fogalmazott: „Tahi Tóth László képességeivel, stílusérzékével megelőzte korát. Egészen új színt jelentett a hazai színjátszásban, amikor a Pesti Színház megalakulása után, Romain Weingarten A nyár című szürrealista darabjában Tomanek Nándorral macskákat formáltak a színpadon. Különleges formaérzéke nyilvánvaló volt a darab láttán, és ezt a groteszk, szatirikus, önironikus stílust képes volt átvinni a komoly drámai szerepekbe. Csehov Platonovja egyike a legnagyobb alakításainak, de említhetném Ingmar Bergman Jelenetek egy házasságból című darabban Halász Judittal közös alakítását is. Ezekben látom az igazi arcait, a valódi tartalmait. Egy biztos: életem végéig őrizni fogom az emlékét.”

„A színpadon szellemesen, könnyedén létezett, drámai szerepeiben szenvedélyesen és átélten játszott, miközben az életben nagyon zárkózott volt. Gyönyörűen rajzolt, nagyon muzikális, egyszerre jó humorú és mégis titokzatos művész volt, a legnagyobbak közül való” – emlékezik róla a pályatárs és a Vígszínház igazgatója, Eszenyi Enikő.

Tahi Tóth László több mint negyven filmben és tévéjátékban nyújtott kiemelkedő alakítást. Kamera elé először Bacsó Péter Szerelmes biciklisták című alkotásában állt, szerepelt az Egri csillagok, az Aranysárkány, a Vőlegény, a Hatholdas rózsakert, Utazás a koponyám körül és a Kakuk Marci című filmekben.

Az egyik legtöbbet foglalkoztatott szinkron- és hangjátékszínész volt. Világhírű színészeknek kölcsönözte a hangját, többek között Pierre Richardnak szinte az összes filmjében, Dustin Hoffmannak az Éjféli cowboyban, Az ügynök halálában, az Esőemberben és a Parfümben. Robert De Nirónak az Aki legyőzte Al Caponét, Robert Redfordnak a Mezítláb a parkban című filmekben. Jeremy Brettnek mint Sherlock Holmes-nak volt szinkronhangja.

2006-ban jelent meg A gegSzínészkedési kézikönyv – Színpadi szökellések és kéziugrások tára című humoros „kézikönyve”, amelyben színészi pályájának tapasztalatait írta meg, és saját rajzaival illusztrálta. Margitsziget rózsái címmel egy lemeze is megjelent. Az évek során több önálló kiállítását tekinthette meg a közönség.

Munkássága elismeréseként 1972-ben Hegedűs Gyula-emlékgyűrűt, 1974-ben Jászai Mari-díjat kapott. 1985-ben lett érdemes művész, 2012-ben kiváló művész. 1995-ben Pro Comedia-díjat vehetett át, az Ajtay Andor-emlékdíjat kétszer, 1979-ben és 1986-ban nyerte el. 2017-ben kapta meg a Kossuth-díjat, eredeti látásmódját és kivételes jellemábrázoló képességét a tragikomikus és groteszk műfaj mestereként zseniális alakításokban kamatoztató, sokoldalú színházi és filmes pályája, valamint hangjával számos emblematikus filmes karaktert feledhetetlenné tevő szinkronszínészi munkája elismeréseként.

Tahi Tóth László elválaszthatatlan a Vígszínháztól. Távozásával a színház társulata egy családtagját vesztette el. Legendás alakja örökre pótolhatatlan marad.

 

Még ajánljuk

Kapcsolat

Vígszínház - jegypénztár:
1137 Szent István krt. 14.
Tel: 329-23-40
Nyitva tartás: 11.00-19.00

Vígszínház előcsarnok
Jegyvásárlás az előadások ideje alatt a földszinti előcsarnokban kialakított jegyárusító helyen.

Pesti Színház - jegypénztár
1052 Váci utca 9.
Tel: 266-55-57
Nyitva tartás: 13.00-19.00

Szervezési Iroda
1136 Pannónia u. 8.
Tel: 329-39-20
Nyitva tartás: hétfő-csütörtök: 10.00-18.00; péntek: 10.00-17.00

Allee Bevásárlóközpont - 2. emelet
1117 Október huszonharmadika utca 8-10.
Tel: 06-30-519-3619
Nyitva tartás: hétfőn zárva, keddtől péntekig 11 és 19 óra, szombaton és vasárnap 10 és 18 óra között.

Színházjeggyel, bérlettel kapcsolatos információért hívja a színház ingyenes zöld számát: 06 80 204 443