English

Ismét útra kelt a Vígszínház társulata
2016. 12. 02.

A Vígszínház Jóembert keresünk című előadásával lépett fel 2016. december 4-én az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztiválon, Kolozsváron. Bertolt Brecht darabja igazi kuriózumnak számított a fesztivál kínálatában, az Interferenciák idei témája az idegenség volt.

Az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál igazgatója, Tompa Gábor megnyitó beszédében többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy a fesztivál idei központi témája az idegenség. Az Interferenciák mottója 2016-ban: Az idegen odüsszeiája. A meghívott előadások az egyéni és csoportos identitás kérdésre is reflektáltak, melynek fontosságát nem kell ma hangsúlyozni Kelet-Európában. „Lehetünk-e idegenek a világban, saját hazánkban, saját városunkban, saját házunkban, családunkban, bőrünkben?” –  tette fel a kérdéseket Tompa Gábor. A válaszokat a nézők együtt kereshették a fesztivál fellépő művészeivel, alkotóival.

Tompa azt is elmondta, „félig-meddig" véletlenszerű, hogy az Interferenciák több előadásában erős női karakterek a főszereplők. „A női főhős végigvonul a fesztiválon. Érdekes, hogy éppen ezek az előadások foglalkoznak az idegenséggel" – hangsúlyozta a fesztivál igazgatója. Tompa Eszenyi Enikő nagyszerű alakítását, Sen Te és Sui Ta újszerű megformálását is kiemelte.

A Jóembert keresünk című előadás a XIII. Pécsi Országos Színházi Találkozón elnyerte a Legjobb előadás díját, Eszenyi Enikőt pedig a Legjobb női főszereplőnek járó díjjal jutalmazta a szakmai zsűri és a közönségzsűri is. Michal Dočekal rendezését december 4-én este nézhették meg Kolozsváron, a főbb szerepekben Eszenyi Enikő mellett többek között Lengyel Tamás, Lukács Sándor, Mészáros Máté, Fesztbaum Béla, Telekes Péter és Molnár Áron látható.

„Nagyon örülök, hogy ismét színpadra léphetünk a kolozsvári közönség előtt, főleg egy ilyen rangos fesztiválon” – mondta Eszenyi Enikő az utazás előtt, aki nem csak mint a Vígszínház igazgatója, hanem mint Brecht darabjának főszereplője érkezett a fesztiválra. „A fesztiválon fellépő művészek és alkotók névsorát olvasva nagy szakmai elismerés, hogy a mi előadásunkat is beválogatták a programba.”

A meghívott előadások között szerepelt William Shakespeare Szeget szeggelje a brit Cheek by Jowl és a Moszkvai Puskin Színház koprodukciójában, a Schauspielhaus Bochum Jóbja Joseph Roth regénye nyomán, vagy éppen G. E. Lessing Bölcs Náthánja a Schauspiel Stuttgart és a román Radu Stanca Nemzeti Színház közös produkciójában.

Az Interferenciák Fesztivál nagy hangsúlyt fektetett az előadások alkotóival való műhelybeszélgetésekre, a Jóembert keresünk kapcsán december 4-én déli 12-kor beszélgettek az alkotókkal és a szereplőkkel.

Fotó: Dömölky Dániel

Jóembert keresünk - Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál

Még ajánljuk

Kapcsolat

Vígszínház - jegypénztár:
1137 Szent István krt. 14.
Tel: 329-23-40
Nyitva tartás: 11.00-19.00

Vígszínház előcsarnok
Jegyvásárlás az előadások ideje alatt a földszinti előcsarnokban kialakított jegyárusító helyen.

Pesti Színház - jegypénztár
1052 Váci utca 9.
Tel: 266-55-57
Nyitva tartás: 13.00-19.00

Szervezési Iroda
1136 Pannónia u. 8.
Tel: 329-39-20
Nyitva tartás: hétfő-csütörtök: 10.00-18.00; péntek: 10.00-17.00

Allee Bevásárlóközpont - 2. emelet
1117 Október huszonharmadika utca 8-10.
Tel: 06-30-519-3619
Nyitva tartás: hétfőn zárva, keddtől péntekig 11 és 19 óra, szombaton és vasárnap 10 és 18 óra között.

Színházjeggyel, bérlettel kapcsolatos információért hívja a színház ingyenes zöld számát: 06 80 204 443