English

Háború és béke – bemutató a Vígszínházban
2017. 12. 14.

2017. december 16-án mutattuk be a Vígszínházban Lev Tolsztoj világhírű klasszikusát, a Háború és békét. Az előadás főszerepében Király Dániel, Bach Kata, Wunderlich József, Hevér Gábor, Hegyi Barbara, Seress Zoltán és Szilágyi Csenge látható, a rendező Alekszandr Bargman.

A Háború és békét Lev Tolsztoj fő művének tekintette, melyet már a korabeli közönség is rajongással fogadott. A regényt övező csodálat a mai napig töretlen. A Háború és béke családtörténeteiben a legfontosabb szereplők közül Pierre Bezuhov Napóleon-rajongóból a háborútól megundorodva válik az élet szentségét hirdető emberré. Barátja, Andrej herceg a háború és felesége halála után találkozik Natasa Rosztovával, mindent elsöprő szerelmük  a világirodalom legkülönlegesebb szerelmes párjává emelte őket.

„A Háború és béke csodálatos regény, ami engem is megváltoztatott, és megváltoztatja a világot is körülöttem” – mondja Alekszandr Bargman, az előadás rendezője. Az orosz alkotó szerint a regényben felmerülő összes kérdés mindannyiunk számára fontos. „Például hogyan kell élni? Bármerre tekintünk, mindig is volt háború és béke is. Nem csak országok között, naponta háborúzunk mi is egymással, és közben bennünk is dúl a háború.”

Alekszandr Bargman most dolgozik másodszor a Vígszínház társulatával. „Csodásak a színészek, érzékenyek és kedves emberek, nagyon jó a humorérzékük, ez egy óriási ajándék számomra. Külön öröm, hogy Enikő szabad kezet adott, én magam választhattam ki a színészeket ebbe a csodálatos csapatba. Ünnep minden nap, amit velük tölthetek.”

„Alekszandr Bargman nem csak rendező, hanem színész is, hatalmas orosz lélekkel. Áradó érzelmei nagy hatással voltak rám. Az én Natasa Rosztovám gyerekkora óta férfiak társaságában érzi igazán jól magát. Édesapja elfogultan rajong érte, ezt a rajongást várja el később minden férfitól, ezt keresi vakon és kétségbeesve” – árulja el Bach Kata, aki azért is ajánlja az előadást, hogy megtanuljuk értékelni a békés időszakokat életünkben.

„Komoly kihívás a nagyszínpadon Andrej Bolkonszkij ellentmodásos, csapongó, szélsőséges érzelmeinek a hiteles, közhelymentes megformálása, amiben szerencsére sok segítséget, úgynevezett suttogó instrukciókat kapok Alekszandr Bargmantól” – fejti ki Wunderlich József. „Az orosz rendező gyakran feljön hozzánk a színpadra, hogy halkan és finoman tudja átadni, hogy mit is szeretne látni. Bízom benne, hogy a közönség együtt fog lélegezni velünk.”

„Az előadást ajánlom mindenkinek, aki kíváncsi, hogyan közelíti meg ezt a monumentális művet valaki, aki az orosz néplélek kellős közepéből érkezik” – veszi át a szót a Pierre Bezuhovot játszó Király Dániel. „És persze nem utolsó szempont az sem, hogy mi hogyan küzdöttünk meg ezzel az óriási feladattal. Különleges hangulatú próbafolyamat végén járunk, és alig várjuk, hogy bemutassuk az előadást.”

A díszletet Anvar Gumarov tervezte, aki a Földrengés Londonban bemutatója után most újra egy különleges látványvilágot álmodott a Vígszínház nagyszínpadára. A jelmeztervező Pusztai Judit, aki a Bargmannal közös legutóbbi munkájáért, a Szentivánéji szexkomédia jelmezeiért elhozta az idei Vidor Fesztivál Pulcinella-díját. Az előadás zenéjét Mester Dávid szerezte.

A Háború és béke vígszínházi változata Helen Edmundson kétrészes adaptációja alapján készült, a nagyszerű fordítás Morcsányi Géza kivételes munkája. A Shared Experience, a Nottingham Playhouse és a Hampstead Theatre koprodukcióját először 2008. február 7-én mutatták be a Nottingham Playhouse-ban.

Háború és béke

A Háború és békét Lev Tolsztoj fő művének tekintette, melyet már a korabeli közönség is rajongással fogadott. A regényt övező csodálat a mai napig töretlen. Tolsztoj a szereplőinek sorsát végigkísérve szenvedélyes szerelmeken, tragédiákon, születéseken és halálokon át mutatja fel Kelet és Nyugat, Európa és Oroszország máig változó kapcsolatát.

Háború és béke

Még ajánljuk

Kapcsolat

Vígszínház - jegypénztár:
1137 Szent István krt. 14.
Tel: 329-23-40
Nyitvatartás: 11.00 - 19.00

Vígszínház előcsarnok
Jegyvásárlás az előadások ideje alatt a földszinti előcsarnokban kialakított jegyárusító helyen.

Pesti Színház - jegypénztár
1052 Váci utca 9.
Tel: 266-55-57
Nyitvatartás: 13.00-19.00

Szervezési Iroda
1136 Pannónia u. 8.
Tel: 329-39-20
Nyitvatartás: hétfő - csütörtök: 10.00 - 18.00, péntek: 10.00 - 17.00

Allee Bevásárlóközpont - 2. emelet
1117 Október huszonharmadika utca 8-10.
Tel: 06-30-519-3619
Nyitvatartás: kedd - péntek: 11.00 - 19.00, szombat - vasárnap: 10.00 - 18.00

Színházjeggyel, bérlettel kapcsolatos információért hívja a színház ingyenes zöld számát: 06 80 204 443
Felhívjuk kedves nézőink figyelmét, hogy a Szervezési Iroda felújításának ideje alatt ingyenes zöld számunk nem elérhető. Megértésüket köszönjük!