English

Lóvátett lovagok – bemutató a Pesti Színházban
2017. 09. 26.

Shakespeare Lóvátett lovagok című komédiájának szeptember 29-i bemutatójával kezdte a Vígszínház őszi premierjeinek sorát. A Pesti Színház új előadásának főszerepében Szilágyi Csenge, Bach Kata, Telekes Péter és Wunderlich József látható, a rendező Rudolf Péter.

Navarra királya és kísérete megfogadják, hogy életüket három évig a tanulásnak szentelik, és minden földi élvezetet, szerelmet megvonnak maguktól. Naná, hogy még aznap a városba érkezik a francia királylány és három udvarhölgye. Naná, hogy rögtön felborítják a jól kieszelt tervet. Cselszövések, esküszegések és félreértések során vezet az út a szerelembe, keresztül-kasul a rímek sűrű bozótosán. A Lóvátett lovagok Shakespeare legjátékosabb komédiája. Naná, hogy több mint 240 szójátékot tartalmaz – ott van mindjárt a címe!

Wunderlich József, a Lóvátett lovagok Bironja először lép színpadra komédiában vígszínházi tagsága alatt. „Shakespeare-vígjátékot játszani egészen más, mint például egy Feydeau-komédiát” – kezdi a darab kapcsán a Vígszínház fiatal tehetsége. „A Lóvátett lovagokról köztudott, hogy nyelvezetét tekintve a legelvetemültebb Shakespeare-írás, de amilyen ijesztő volt első olvasatra, annyira megszerettem a próbafolyamat közben. A nyílt próba közönsége csodálatosan bizonyította: ha én tudom, hogy miről beszélek, és azt teljes lényemmel képviselem, akkor a történet el fog jutni a nézőkhöz. Ez rengeteg munkát, előadásról előadásra újabb és újabb energiákat igényel, de úgy érzem, megéri a fáradságot.”

„Shakespeare hálás női szerepeket írt” – kezdi Bach Kata. „A Szentivánéji álom Helénája, A velencei kalmár Portiája után most Rosaline-t játszom, aki az utolsó festett kisujjkörméig nagybetűs nő, nem kislány, nem kamaszlány. Felnőtt nő,  aki elegánsan, önbizalommal, jókedvvel csábít.”

Rudolf Péter 25 évvel első, a Pesti Színházban bemutatott rendezése, a Dühöngő ifjúság után most újra a Vígszínház társulatával dolgozik. „Az emberi természettel ellentétes életet nem lehet élni. Ennek a roppant egyszerű gondolatnak már sok rendszer nem felelt meg” – mondja a Lóvátett lovagok kapcsán Rudolf Péter. „Persze Shakespeare épp attól az aki, hogy minden pillanatban újabb és újabb réteget kínál fel a színháznak, újabb és újabb kanyarokat vehet egy jelenet, újabb és újabb képet festhetünk az emberről. Esetünkben leginkább a szerelmes emberről. Ebben a darabban Shakespeare szinte minden későbbi vígjátékának elemei ott vannak. Ezzel is megpróbálunk játszani. Igyekszem a színészből kiindulni.”

„Rudolf Péterrel alkotni nagyon inspiráló és szórakoztató volt. Gyors észjárásával felvenni a versenyt igazi színészt próbáló feladat” – meséli a közös munkáról az előadásban a francia királylányt játszó Szilágyi Csenge. „Örülök, hogy dolgozhattam vele, elképesztően emberi, csodás színész és rendező.”

„Ritka, hogy egy szerepben a színész ilyen önfeledten lehet szerelmes, cölibátusi fogadalom ide vagy oda” – vallja Telekes Péter, a Lóvátett lovagok Ferdinánd királya. „Egy nagyon jó hangulatú, pörgős, izgalmas próbafolyamaton vagyunk túl. Remélem, az előadás is hasonlóan erős energiákat hordoz majd, mi már nagyon várjuk a közönséget!”
A Lóvátett lovagok pesti színházi változatát Mészöly Dezső fordítása alapján Závada Péter és Rudolf Péter készítette. A jelmeztervező Füzér Anni, látvány Pater Sparrow. Az előadásban közreműködik a Vodku Zenekar.

Lóvátett lovagok

Navarra királya és kísérete megfogadják, hogy életüket három évig a tanulásnak szentelik, és minden földi élvezetet, szerelmet megvonnak maguktól. Naná, hogy még aznap a városba érkezik a francia királylány és három udvarhölgye. Naná, hogy rögtön felborítják a jól kieszelt tervet.

Lóvátett lovagok

Lóvátett lovagok - előadás

Még ajánljuk

Kapcsolat

Vígszínház - jegypénztár:
1137 Szent István krt. 14.
Tel: 329-23-40
Nyitva tartás: 11.00-19.00
Ünnepi nytva tartás:
Dec. 24-én és jan. 1-jén zárva, többi napon normál nyitva tartás szerint.

Vígszínház előcsarnok
Jegyvásárlás az előadások ideje alatt a földszinti előcsarnokban kialakított jegyárusító helyen.

Pesti Színház - jegypénztár
1052 Váci utca 9.
Tel: 266-55-57
Nyitva tartás: 13.00-19.00
Ünnepi nytva tartás:
Dec. 24-én és jan. 1-jén zárva, többi napon normál nyitva tartás szerint.

Szervezési Iroda
1136 Pannónia u. 8.
Tel: 329-39-20
Nyitva tartás: hétfő-csütörtök: 10.00-18.00; péntek: 10.00-17.00
Ünnepi nyitva tartás:
Dec. 24-26. között zárva
Dec. 27-én 10.00-18.00
Dec. 28-án és 29-én 10.00-17.00
Dec. 30-án, 31-én és jan. 1-jén zárva 

Allee Bevásárlóközpont - 2. emelet
1117 Október huszonharmadika utca 8-10.
Tel: 06-30-519-3619
Nyitva tartás: hétfőn zárva, keddtől péntekig 11 és 19 óra, szombaton és vasárnap 10 és 18 óra között.
Ünnepi nyitva tartás:
Dec. 24-26. között zárva
Dec. 27-én 11.00-19.00
Dec. 28-án és 29-én 11.00-19.00
Dec. 30-án 10.00-18.00
Dec. 31-én és jan. 1-jén zárva

A Vígszínház Szervezési Irodája az adventi hétvégéken, szombaton és vasárnap 10 és 17 óra között, az Allee Bevásárlóközpont második emeletén található jegyárusító pult 10 és 18 óra között is nyitva tart.

Színházjeggyel, bérlettel kapcsolatos információért hívja a színház ingyenes zöld számát: 06 80 204 443