HÍRLEVÉL

IV. évfolyam 1. szám | 2010. augusztus 26.

  a színház fővédnöke TEVA magyarország
 
 
 
Kedves Barátom,
 
Véget ért a nyári szünet, a Víg és a Pesti újra megtelik élettel. Igaz, nyáron sem szünetelt a munka. Kiváló szakemberek lepték el az épületeket: színpaddeszkát cseréltek, festettek, javítottak, átrendeztek. A legszenzációsabb hírünk, hogy akár hiszi, akár nem, 43 év után végre klimatizált lett a Pesti Színház. Nagy öröm ez nekünk, hiszen évek óta vártunk arra, hogy megfelelő körülményeket biztosítsunk a nézőknek és színészeinknek is, akik nem ritkán 50 fokos hőségben játszottak a színpadon.
 
 
 

BEMUTATÓ A VÍBEN

Az új évadban nagy klasszikusokat és magával ragadó mai történeteket egyaránt műsorunkra tűzünk.  Az első bemutatónk Csehov Ványa bácsija lesz, amit a nézők október 1-jétől láthatnak a Vígszínházban. A csodálatos szerelmi történetet Marton László rendezi, aki az eddigi, megszokott értelmezésektől elrugaszkodva nagyon is mai, élő és érvényes felfogásban állítja színpadra Csehov klasszikusát. Csehovról sokan úgy gondolják, hogy csak unalmas lehet, de ez nem igaz: ez a darab tele van humorral, fájdalommal és szenvedéllyel.  Beültem néhány próbára, s Gálffi László Ványa-alakítása annyira szuggesztív és lebilincselő volt, hogy teljesen magával ragadott, egyszerűen nem tudtam kijönni a nézőtérről.  A Jelena Andrejevnát alakító Hámori Gabriella nem először áll a Víg színpadán, hiszen főiskolásként már játszott nálunk. A szerelmi háromszög harmadik szereplőjét, Asztrov doktort Hegedűs D. Géza játssza, és a Vígszínház ifjú színésznője, Bata Éva is ott tündököl majd a színpadon. Érdemes odafigyelni erre az izgalmas, fiatal tehetségre, mert akárcsak tavaly, az idei évadban is különleges feladatok várnak rá.  Az előadás díszletét a világhírű Michael Levine tervezte, aki a párizsi Opera és a New York-i Metropolitan után most a Vígszínház közönségét kápráztatja el munkájával. Az egyedülálló élményhez hozzájárul a különleges világítás is, amit a nemzetközileg elismert Kevin Lamotte tervez.  
 
internetes jegyvásárlás
 
 
 

BEMUTATÓ A PESTIBEN

A Pestiben a szezont egy kortárs izraeli darab indítja, fantasztikus szereposztással. Hadar Galron Mikve című drámája egy olyan számunkra ismeretlen, különleges világba enged bepillantást, mely tele van titkokkal, érzelmekkel, bátor cselekedetekkel. Az előadást Michal Docekal, a prágai Nemzeti Színház igazgatója rendezi, a nyolc női szerepet pedig Pap Vera, Igó Éva, Börcsök Enikő, Hegyi Barbara, Kovács Patrícia, Tornyi Ildikó és jómagam játsszuk, Stefanovics Angéla és Tóth Orsolya pedig vendégművészként, váltva alakítanak majd egy szerepet.  Két év után most először próbálok színésznőként, így örömmel és izgatottan várom az elkövetkező heteket és az október 8-ai premiert.
 
Tavaly Bartis Attila Romlás c. darabját mutattuk be a Házi Színpadon, idén is egy kortárs magyar szerző művével nyitjuk az évadot a Víg negyedik emeletén. Erdős Virág Kalocsa c. verses drámája csillogó humorával, játékos, szellemes költői nyelvezetével egyedülálló a kortárs magyar színházi palettán. A különleges hangvételű, bravúros verselésű darab főszerepében társulatunk új tagja, Láng Annamária debütál, aki olyan kitűnő partnerekkel játszik majd együtt, mint Epres Attila, Hullan Zsuzsa, Majsai-Nyilas Tünde, Tarr Judit és Józan László.
 
internetes jegyvásárlás
 
 
 

ÉVAD NYITÓ PROGRAMOK

Ám még mielőtt beindulna az évad, szeretnék néhány nyárvégi programot ajánlani, ahol szintén találkozhat társulatunkkal. Augusztus 28-án a Pozsonyi Pikniken Tahi Tóth László és Lukács Sándor mellett ott lesz a Túl a Maszat-hegyen csapata is: Hegyi Barbara, Halász Judit, Kovács Patrícia, Molnár Áron, Borbiczki Ferenc, Gyuriska János és Józan László. A részletes programról itt olvashat: http://www.pozsonyipiknik.hu/
 
Szeptember 11-én mindenkit szeretettel várunk a Vígnapra! Ne feledje: nyílt napunk egy évben csak egyszer van, úgyhogy kár lenne kihagyni! A kicsiket és a nagyokat is különleges programokkal várjuk, ígérjük, senki sem fog unatkozni egy percre sem! Lesz színpadtechnikai bemutató, arcfestés, kulisszajárás, próbanézés, és természetesen lehet majd bérletet is vásárolni… de nem is sorolom tovább, hiszen a mindent megtalálnak honlapunkon: http://vigszinhaz.hu/2010/08/19/vignap/.
 
részletek a vigszinhaz.hu oldalon
 
 
 

PROGRAMOK

A Víg Presser Gábor kezdeményezéséhez csatlakozva részt vesz a Magyar Dal Napja rendezvénysorozatában is. Szeptember 12-én este 8 órától társulatunk mellett olyan fantasztikus vendégművészek lépnek fel a Víg színpadán, mint Zorán, Dés László, Mester Tamás, Falusi Mariann, Szirtes Edina Mókus, és nagy örömünkre velünk lesz a Quimby is.
Szeptember 19-én, délelőtt 11 órakor Halász Judit és a Vígszínház jótékonysági koncertjére várjuk szeretettel a felnőtteket és a gyerekeket egyaránt. Az előadást az árvízkárosultak megsegítésére szervezzük, ha szeretnék támogatni a rászorulókat, jegyek már kaphatók a Szervezésen.   
 
Szeptember 20-án egy rendhagyó előadással ünnepeljük a Magyar Dráma Napját a Pesti Színházban. 19 órától Görgey Gábor nemzetközileg is nagy sikert aratott, szédületes humorú Komámasszony, hol a stukker? című abszurd komédiáját láthatják a pozsonyi Astorka színház előadásában, szlovák nyelven, magyar felirattal. A vendégjáték nagyszerű alkalmat ad, hogy bebizonyítsuk: a kultúrák közötti párbeszéd nem ismer nyelvi akadályokat.  Az előadás után a darab szerzőjével, Görgey Gáborral beszélgetünk, a színház előterében pedig könyvvásár és kiállítás várja Önöket.
 
Szeretném felhívni a figyelmét, hogy a színházzal szomszédos Ditrói Mór utcában építkezés folyik. Az egyik szemünk sír, a másik nevet, hiszen a Víg háza tája megszépül, de sajnos ez azzal is jár, hogy megszűnnek a parkolóhelyek. Az autósok mostantól a színház mögötti hotel parkolójában, illetve a környező utcákban tudnak megállni. Sajnos a Margit hídról még mindig nehéz megközelíteni minket, de remélem, ez senkit nem tántorít el a színházlátogatástól. Akik pedig biciklivel érkeznek, bátran használhatják a művészbejáró előtti kerékpártárolót.
 
részletek a vigszinhaz.hu oldalon
 
 
 
Manapság a kultúra és a kultúrakedvelő közönség helyzete korántsem könnyű. A puszta mindennapok is rengeteg költséggel járnak, de színházra mindenkinek szüksége van, hogy kicsit kikapcsolódjon és feltöltődve térjen vissza a hétköznapok rutinjába.
Mi tettre készen, tele energiával és lelkesedéssel készülünk az új évadra! Látogasson el Ön is hozzánk, és ne feledje, ha most vált bérletet, jövőre kedvezőbb áron nézheti meg előadásainkat!

Kollégáimmal együtt várom szeretettel a Vígbe, a Pestibe és a Házira, kezdjük együtt a 2010/2011-es évadot!
 
Szeretettel üdvözlöm: