HÍRLEVÉL

2013. október 11.

  a színház fővédnöke TEVA magyarország
 
   

Kedves Barátom!
 

Szeretném megköszönni azt a rengeteg levelet, e-mailt, vendégkönyv-bejegyzést, amellyel biztatnak minket nap, mint nap. Támogatásuk, buzdításuk nagyon sokat jelent nekünk, és arra ösztönöz minket, hogy a legjobb tudásunk, erőnk és tehetségünk szerint végezzük munkánkat. Hiszen nekünk most is az a legfontosabb feladtunk, hogy hiteles, értékes előadásokat hozzunk létre.

 
 
 

DANTON HALÁLA

Október 25-én a Vígben Georg Büchner remekművét, a Danton halálát mutatjuk be, Alföldi Róbert rendezésében. Nagy odaadással próbál az egész társulat, tökéletes összhangban és jó hangulatban dolgoznak együtt a régi és új kollégák.
A zseniális német drámaíró születésének 200. évfordulóját világszerte előadásokkal ünneplik. Régi kedves kollégánk, Tompa Gábor például jelenleg Szöulban készül a Danton bemutatójára, amelyhez ez úton is sok sikert kívánunk neki.
 
 
 

AZ ÁLOMKOMMANDÓ

A Pestiben Az álomkommandó szeptember 26-i premierjére készülünk. Az előadást a kiváló filmrendező, Szász János rendezi, a főbb szerepekben pedig Fesztbaum Bélát, Hegedűs D. Gézát, Lukács Sándort, és a Vígszínház két fiatal tehetségét, Tornyi Ildikót és Molnár Áront láthatják. Sütő András drámája megrendítő vallomás a színházról, a felelősségvállalásról és az emberi tartásról – egy igen nehéz történelmi helyzetben.
 
 
 

SZEREPÁTVÉTELEK

Október 12-én, szombaton láthatják először Stohl Andrást A zöld kilencesben, Abbasz Hilmi egyiptomi alkirály szerepében. András Gyuriska Jánostól vette át a szerepet, és nagyon élvezte a próbákat. Hevér Gábor már átesett a tűzkeresztségen: hiszen nagy sikerrel mutatkozott be a Víg közönsége előtt az Átutazók Motkéjaként. De Gábort november 17-től már a Túl a Maszat-hegyenben is láthatják, a Büdös pizsamázó szerepében. Nagy öröm látni, hogy az új kollégák ilyen nagy lelkesedéssel, szinte pillanatok alatt beilleszkedtek közénk, és kiváló szakmaisággal állnak helyt a sok új feladatban. Fogadják őket nagy szeretettel Önök is!
Társulatunk régi-új tagja, Lajos András A lovakat lelövik, ugye? csapatához csatlakozik, mégpedig Patkó Béla szerepében. Bandit először november 9-én láthatják a Lovakban. De már előtte is tapsolhatnak neki, a Tévedések vígjátékában ugyanis október 20-án Solinus szerepében debütál.

 
 
 

MEPHISTO

Az egyeztetési nehézségek miatt, csak most tudtuk meghirdetni a Mephisto előadások pontos időpontját. A Klaus Mann remekművéből készült, Alföldi Róbert által rendezett előadást november 8-án láthatják először a Vígszínházban. Az új szereposztásban társulatunk színészei is színpadra lépnek majd.

 
 
 

VÍGMOZI OKTÓBER 23-ÁN

A Vígszínház idén is rendhagyó módon emlékezik az 1956-os forradalomra.
Október 23-án este minden idők egyik legszebb magyar filmjét, a Makk Károly által rendezett Szerelmet vetítjük a Házi Színpadon. A szerelem az 56-os korszak bemutatása mellett szerelemről, halálról és túlélésről szól. A vetítés előtt, este fél 8-tól beszélgetést tartunk Törőcsik Marival, a film egyik főszereplőjével.

 
 
 

1914 – ROBERT WILSON

Szeptemberben két hétig együtt próbálhattam Prágában a kortárs színházi világ egyik legfontosabb alkotójával, az amerikai Robert Wilsonnal, az 1914 című produkcióban. Ez a rendhagyó előadás a Cseh Nemzeti Színház, a Szlovák Nemzeti Színház és a Vígszínház koprodukciójában valósul meg. Számunkra különösen fontos, hogy az idén Prágában bemutatásra kerülő előadás 2014 októberében a Vígben is látható lesz. Életre szóló élmény együtt dolgozni a zseniális mesterrel, és nagyon büszke vagyok arra, hogy a Víg közreműködésével Önök is láthatják majd a közös munka gyümölcsét. 

 
 
 

VÍGSZÍNHÁZI OKTATÁSI SEGÉDANYAG AZ ÁLOMKOMMANDÓHOZ

A pedagógusok munkáját szeretnénk megkönnyíteni azzal, hogy előadásainkhoz oktatási segédanyagokat készítünk. Elsődleges célunk, hogy segítsük a tanárok számára a diákok felkészítését az adott előadásra, és a színházi látogatás után annak közös feldolgozásához adjunk szakmai tanácsokat. A Vígszínház oktatócsomagjának részét képező segédanyagok hamarosan elérhetőek lesznek honlapunkon. Elsőként Az álomkommandó című előadásunkhoz készült anyag lesz letölthető. A segédanyagokban összegyűjtjük a drámákkal kapcsolatos lényegesebb történelmi, színház- és irodalomtörténeti információkat, háttérismereteket, amelyek a diákok előzetes tudását egészíthetik ki.
Kedves tanárnők, tanár urak! Forgassák örömmel oktatási segédanyagainkat. Reméljük, találnak a tanítási módszereikbe építhető hasznos információkat, s így mi is hozzá tudunk járulni az Önök áldozatos munkájához.

 
 
 

A NAGY FÜZET

Szeretném a figyelmükbe ajánlani Szász János új filmjét, A nagy füzetet is, amelyet Oscar-díjra jelöltek legjobb külföldi film kategóriájában. A magyar származású írónő, Agota Kristof regényéből készült alkotás már eddig is számos tekintélyes fesztiválon szerepelt sikerrel, Karlovy Vary-ban fődíjat kapott. Ilyen rangos kitüntetést hosszú évek óta nem nyert magyar film. A nagy füzet már látható a mozikban is, menjenek, ne hagyják ki, és szurkoljunk együtt a film további sikeréért.

 
 
 

A PESTIS AZ ASTORKA FESZTIVÁLON

Hegedűs D. Géza szeptember 20-án nagy sikerrel játszotta Brüsszelben A pestis című monodrámát, melyet a szerző, Albert Camus születésének 100. évfordulója alkalmából hívtak meg a belga fővárosba. A Szakkörrel és a FÜGÉ-vel közös produkciónk csapata most újra útra kel, ugyanis A pestis október 15-én Pozsonyban vendégszerepel az Astorka Fesztiválon, ahová évek óta meghívást kapunk. Ez úton is sok sikert kívánunk Gézáéknak, és én majd személyesen is üdvözölöm a pozsonyi kollégákat.

 
 
 

MICHAL DOCEKAL KOLOZSVÁRI BEMUTATÓJA

A jövő héten Kolozsvárra látogatok, hogy megnézzem a Kolozsvári Állami Magyar Színház új bemutatóját, melyet kollégám és barátom, Michal Dočekal rendez. Michal igazán testhezálló darabot próbál, hiszen a zseniális cseh író, Bohumil Hrabal Őfelsége pincére voltam című regényének színpadi változatán dolgozik. Reméljük, hogy jövő tavasszal ismét a Vígben köszönthetjük a kimagasló művészi színvonalú kolozsvári társulatot, és a Vígszínház közönsége is láthatja majd ezt az előadást.

 
 
 

 Tisztelt Közönség, kedves Barátaim!

Rengeteg erőt ad nekünk az Önök támogatása. Estéről estére telt házakkal, sikerrel játszunk – és ez elsősorban Önöknek köszönhető. Ez a szeretet most mindennél többet jelent a Vígszínház egész társulatának és nekem. Köszönjük, köszönöm.
Vigyázzanak az egészségükre, és járjanak továbbra is a Vígszínházba!

 

Barátsággal: