HÍRLEVÉL

IV. évfolyam 16. szám | 2011. június 24.

  a színház fővédnöke TEVA magyarország
 
 
 
Kedves Barátom!
 

Eljött az évad vége, és sokan talán azt hiszik, hogy most hátradőltünk, de mi lázasan készülünk a következő évadra. Az elmúlt pár hétben sok fontos esemény történt, amiről érdemes beszámolni.
 

 
 
 

BÁRDY GYÖRGY 90 ÉVES!

„Gyilkosságot eddig pontosan 274-szer követtem el... Ezenkívül alakítottam már padot, tengert, reflektort, farkast és peronoszpórát"- utalt szerepeinek sokféleségére Bárdy György egy beszélgetésben, és 90. Születésnapján, május 26-án azt üzente a közönségnek: tartsák meg továbbra is szeretetükben a Vígszínházat. A társulat aznap együtt köszöntötte Gyuri bácsit, aki 1964 óta a Vígszínház tagja, és páratlan humora, eleganciája, stílusa az ország egyik legnépszerűbb színészévé tette.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 

KÜZDÉS ÉS KITARTÁS – A SZÍNPADON (IS)

„Két évvel ezelőtt még nem tudtam, hogy a rengeteg boldog pillanat mellett mennyi kihívással, nehézséggel kell szembenézni. De úgy érzem, ez a színház, ez a társulat leküzd minden akadályt, mert hihetetlen erő van itt a falakban és az itt dolgozó emberekben. Ezt az erőt elődeinktől és a Vígszínház 115 éves múltjából is merítjük” – mondtam májusi sajtótájékoztatónkon. A 2011/2012-es évadunk a küzdés és a kitartás tematikáját járja körül, a bemutatandó darabokat is e gondolat mentén válogattuk össze. Június 9-én a Pesti Színházban tartottuk évadzáró társulati ülésünket. Belvárosi játszóhelyünk a látszat ellenére nagyszínház, a budapesti teátrumok sorában az ötödik helyet foglalja el! Az évadzáró beszédemben megköszöntem mindenkinek az egész éves kitartó munkát, és vázoltam a jövő évad terveit. Csóti József gazdasági igazgató pedig a színházunkra váró átalakulással járó változásokról beszélt. Az évadzárón kerültek átadásra az évad kiemelkedő alakításaiért járó díjak, elismerések is, melyeket a társulat által titkos szavazással megválasztott zsűri ítélt oda. Idén az Ajtay Andor-emlékdíjat két fiatal művészünk, Bata Éva és Gyuriska János, a Harsányi Zsolt-emlékdíjat Venczel Vera, a Varsányi Irén-emlékgyűrűt pedig szintén Bata Éva kapta. Szatmári István felesége, Szatmári Liza alapította az évad legjobb epizódalakításáért járó „A kis csillag is csillag”-díjat, melyet idén Dengyel Iván vehetett át. Roboz Imre Művészeti Emlékdíjat – melyet a Vígszínház egykori legendás igazgatójának lánya, Roboz Zsuzsi alapított a színház művészeiből álló titkosan választott zsűri ítéli oda annak a színésznek, rendezőnek, igazgatónak, tervezőnek, vagy más művésznek, aki a Vígszínház tagja és aki kiemelkedő teljesítményével, kreatív munkájával szolgálja a Vígszínház művészi rangját, hírnevét és tekintélyét. Ezt a díjat idén a zsűri nekem ítélte oda. Nagyon örülök ennek a megtiszteltetésnek, büszke vagyok a díjra, és a jövő évadban is mindent meg fogok tenni azért, hogy a Vígszínház a főváros és az ország kiemelkedő kulturális intézménye legyen.
 
Felemelő érzés kimondani, hogy 2011-ben 115 éves a Vígszínház. 1896-ban épült ez a csodálatos épület, alig egy év alatt, és már rövid idő múlva európai színvonalú társulat játszott ezen a színpadon. Köszönöm kollégáimnak, a társulatnak, a Vígszínház minden dolgozójának és hűséges nézőinknek, hogy ma is van mire büszkének lenni: ezúttal is fantasztikus évadot tudhatunk magunk mögött. Idén 9 bemutatót tartottunk. A Rómeó és Júliát már 27 ezren, a Mikvét közel 30 ezren, a Túl a Maszat-hegyent pedig 28 ezren látták. Esténként közel 1700-an, összesen 353 ezren látogattak el hozzánk.
 
 
 
 

PROGRAMELŐZETES

2011 szeptemberében nyitjuk meg újra a színház kapuit a közönség előtt: 2011 szeptember a Vígnapon az érdeklődők végigjárhatják az épületet, a tradícióhoz híven színészeink saját készítésű finomságaikat árulják majd, lehet fényképezkedni a fotósarokban, illetve tanácsot kérni a TEVA egészségsarokban. Emellett készülő előadásink próbáiba is belepillathatnak az érdeklődők. Marton László, Kamondi Zoltán és Puskás Zoltán rendezők jegyzik az első bemutatókat, de a következő évadban újra dolgozik színházunkban Gothár Péter, Szőcs Artur, Csizmadia Tibor, Zsótér Sándor és Ascher Tamás. Néhányan azt is megosztották velünk, miért mondtak igent a felkérésre, hogy nálunk rendezzenek: “Visszatérni a Vígszínházba, régi-új kihívás lesz számomra. Tíz éven keresztül, egri igazgatóként kicsit „műsorszolgáltató” is voltam, ezért különösen örülök, hogy nem széles közönségízlést szolgáló előadásra kell készülnöm, hiszen a Házi Színpadon fogok rendezni, játékosan, kicsit eldobott aggyal.” (Csizmadia Tibor) “Csupa kedves emlékem fűződik a Víghez. Tanyáztam már itt akkorát, hogy zengett a ház, de összetalálkozhattam például Börcsök Enikővel, Brecht-darabot rendezhettem a nagyszínpadon, ahol 1080 embert kell leültetni esténként. Mindez nagy dolog. Most a Házi Színpadon fogok dolgozni, amit jókedvűen várok.” (Zsótér Sándor) “Hamvai Kornél régi dokumentumokat ásott elő. Ezekhez egy rendkívül agyafúrt, csavaros történetet talált ki. A századfordulós Pesten játszódik, abban az évben, amikor valóban tevékenykedett itt egy ördöngős szélhámos és egy sorozatgyilkos is, amikor hivatalos látogatáson itt járt az egyiptomi alkirály és beleszeretett egy magyar dizőzbe. A revü-betétekkel és szellemes énekszámokkal tűzdelt darab vidor és szürrealista Budapestet mutat. Az egészet nagyon kedvelem, és szívesen dolgozom ezen a Víg színészeivel, illetve Varró Danival”. (Ascher Tamás)

 
 
 

NYÁRON IS JÁTSZUNK

Július 4-én a társulatból néhányan elutazunk Erdélybe, hogy a ferences szerzetes, Böjte Csaba testvér által szervezett táborban együtt játsszunk, színházat csináljunk a nehézsorsú dévai gyerekekkel. Augusztusban pedig a Vidor Fesztiválon mutatkozik be Az öldöklés istene című produkciónk, ami eddig több mint 30 ezer nézőt vonzott.
 
 
 

MIKVE-SIKER A POSZTON

Mikve című előadásunk nagy sikerrel szerepelt a XI. POSZT versenyprogramjában június 16-án és 17-én. Az előadás végén hosszú percekig tapsolt a közönség, a szakmai beszélgetésen pedig a külföldi színházkritikusok képviselője is hosszan méltatta az előadást, a nagyszerű színészi játékot, az összehangolt társulati munkát. Legnagyobb örömünkre a MASZK Országos Színészegyesület Színész Zsűrije a Sosanát játszó Pap Verának ítélte a legjobb női alakítás díját. Verának mindannyian szívből gratulálunk, és büszkék vagyunk az előadás sikerére. “Hányféle megalkuvásba kell, lehet és szabad belemenni, meddig hárítható a felelősség? Első olvasatra női darabnak tűnhet, de annál sokkal több. Mindenféle ideológiára vonatkozik, és arról szól, hogy ideológiák szerint nem lehet élni, legyen az vallás, vagy bármi más. És mint általában, itt is a nők húzzák a rövidebbet” – fogalmazta meg a POSZT egyik válogatója, Szilágyi Lenke fotóművész a darab kapcsán. Aki még nem látta az előadást, nem szalasztotta el, hiszen jövőre tovább játsszuk, sőt újra szerepel a Pesti Színházi bérletünkben is.
 
 
 

Az egész társulat nevében mindenkinek szép nyarat, jó pihenést, sok utazást, élménydús heteket kívánok! Ősszel pedig visszavárjuk a Vígszínházban!