HÍRLEVÉL

2016. június 14.

     
 
 
Kedves Barátom!
 

Örömmel tekintek vissza az elmúlt évadunkra, röviden összefoglalva: nagy sikerszériák! Nagy nézőszámok! Nagy alakítások! Nagy nemzetközi figyelem! Nagyon szerencsések vagyunk, hiszen Önök nagyon hűségesek hozzánk! Nagy nézőszámaink is az Önök hűségéről tanúskodnak. Nagyszerűen zártuk a 2015/2016-os évadot, három játszóhelyünkön 575 előadásunkat 354 869 néző látta. Köszönjük a megtisztelő figyelmet, remélem, a következő, 121. szerencsés évadban is a Vígszínház nézőinek és bérleteseinek hűséges táborában köszönthetjük Önt is! Leírhatatlanul hálás vagyok a szeretetért, amit Önöktől, a Vígszínház nézőitől kapunk. A Vígszínház 120. évadát értékelő és a 121. évadot bemutató sajtóanyag ITT letölthető, lapozgassák, böngésszék figyelmesen, és tudjanak meg még több izgalmas információt előadásainkról.

Megtartottuk a Vígszínház társulatának évadzáróját a Pesti Színházban. Ez a társulat számára minden évad végén nagy ünnep, hiszen mindannyian összegyűlünk, és együtt köszöntjük hűséges tagjainkat, a kerek születésnaposokat és társulat díjazottjait is.
 

 
 
 

„A kiscsillag is csillag díj”

Idén Gados Béla kapta „A kiscsillag is csillag díj” –jal járó emlékgyűrűt. A díjat Szatmári István emlékére, felesége Szatmári Liza alapított. Szatmári István 1951-ben szerződött a Vígszínházhoz, melynek haláláig tagja volt. Szatyi fanyar humorával számos epizódszerepben nyújtott feledhetetlen alakítást. Gados Béla egy éve a Vígszínház tagja, de már nagyon belopta magát a szívünkbe. Remek kolléga, nagyszerű színész. Jövőre az Audiencia és A Pál utcai fiúk című új bemutatóinkban is láthatják majd.

 
 
 

„Hegedűs Gyula-emlékgyűrű”

A Hegedűs Gyula-emlékgyűrűt 1971-ben alapította a Vígszínház igazgatósága. A díj két évente kerül kiosztásra a színház színészei között. Ebben az évadban a gyűrűt egy olyan művész kapta, aki 3 éve alatt, amióta a Vígszínház tagja nagyszerű alakításokkal ajándékozott meg minket. Nagyon szeretjük őt, és örülünk, hogy idén az emlékgyűrű Stohl Andrásé lett. Andrást ősszel a Bűn és bűnhődés Porfirije és tavasszal a Szentivánéji álom Zubolyaként láthatják a Vígszínházban.

 
 
 

„Harsányi Zsolt Emlékdíj”

A Harsányi Zsolt Emlékdíjat a Víg egykori direktorának emlékére Amerikában élő családja alapította. Harsányi Zsolt 1938 és 1943 között volt a Vígszínház igazgatója, emellett színműveket írt és fordított. Az emlékdíjat a Kuratórium házi szerzőnknek, Sztevanovity Dusánnak ítélte oda. Külön köszönöm Dusánnak a Földrengés Londonban nagyszerű dalszövegeit!

 
 
 

„Roboz Imre Művészeti Emlékdíj”

A Roboz Imre Művészeti Emlékdíjat Roboz Zsuzsi festőművész alapította 1991-ben, édesapja, Roboz Imre emlékére – aki a két világháború között csaknem két évtizedig volt a Vígszínház igazgatója. Ezt a díjat az alapító rendelkezéséhez híven a színház művészeiből álló titkosan választott zsűri ítéli oda, és az a színész, rendező, igazgató, tervező, vagy más művész kapja, aki a Vígszínház tagjaként kiemelkedő teljesítményével, kreatív munkájával emelte a Vígszínház művészi rangját, hírnevét és tekintélyét. Köszönet az idei díjazottnak, Kútvölgyi Erzsébetnek az évad őrületes nagy munkájáért, a sok próbáért, a nagyszerű alakításokért. A 121. évadban az első bemutatója a Házi Színpadon lesz, A Pentheszileia Program Ádijaként láthatják majd.

 
 
 

„Ajtai Andor-emlékdíj"

Halála előtt Ajtay Andor rendelkezett arról, hogy vagyonának egy része közérdekű felhasználásra kerüljön, mégpedig így: „Ezen összeg kamatából a Vígszínház minden évadjának legkiemelkedőbb színvonalú és legművészibb teljesítményt nyújtó egy női és férfi színészét jutalmazzák, fele-fele arányban. (...) Magyarázatként hozzá kell tennem, hogy minden társulat közül, melynek tagja lehettem, az érzelmi szálak legtöbbje a Vígszínházhoz és annak mindenkori változó összetételű társulatához fűz. Úgy érzem, hogy ezúton visszaadok valamit a magyar színjátszásnak abból, amit munkám, sikerem, bukásom és elismerésem révén kaptam, ami - ma is úgy érzem - nekem az élet értelmét adta”.
Az Ajtay Andor-emlékdíjat a társulat titkos szavazatai alapján választott zsűri a Találkozásban, a Jó estét nyár, jó estét szerelemben nyújtott alakításáért idén Börcsök Enikőnek és az Istenítéletben nyújtott alakításáért Stohl Andrásnak ítélte oda. Börcsök Enikő és Stohl Andráss augusztus végétől próbálja majd a Bűn és bűnhődést a Vígben.

 
 
 

„Vígszínház-díj”

A Vígszínház-díjjal olyan művészeket jutalmazunk, akik kreatív alkotómunkájukkal, kiemelkedő művészi teljesítményükkel hozzájárultak a Vígszínház sikeréhez, idén Bagó Gizella és Bodó Viktor vihette haza a díjat.
 
Bagó Gizella a Színház- és Filmművészeti Egyetem énekmestere már több mint 25 éve foglalkozik mindannyiunkkal, neki köszönhetjük, hogy akkor is van hangunk, ha nincs hangunk. Mindig kapunk tőle egy kedves mosolyt, jó tanácsot, néhány bíztató vagy épp jó kedvre derítő szót.  
Bodó Viktor rendezőnek A revizor című nagyszerű előadása nagy sikert ért el a reims-i fesztiválon, köszönet a remek Koldusoperáért is, amivel megnyertük a legjobb zenés előadás díját.
 
 
 

Hűséges tagok

Idén ötven éve, hogy Tahi Tóth László a Vígszínházba szerződött, öt évtized alatt számos felejthetetlen, emlékezetes alakítással járult hozzá a Vígszínház sikereihez. Hegyi Barbara 20, Borbiczki Ferenc 25 éve a Vígszínház társulatának tagja. Gyimesi Pálma 55 éve társulati tag, Szatmári Liza az 56. évadban csatlakozott a Vígszínházhoz, 65 éve második otthona a Víg. Köszönjük hűségüket, szeretetüket, nagyszerű alakításaikat és barátságukat!

 
 
 
 

Rekorderek

Bár még csak egy éve társulatunk tagja, az évad legtöbbet játszó színművésze a nagyszerű fiatal tehetség, Csapó Attila lett 196 előadással. Kútvölgyi Erzsébet 192 előadással nem csak a Vígszínház, az ország legtöbbet játszó színművésznője is. A harmadik legtöbbet játszó színművész Fesztbaum Béla 190 előadással.
Az évad legsikeresebb előadása az Óz, a csodák csodája volt, több mint 60 előadását egy évad alatt 60 ezren látták.

 
 
 
 

Az Istenítélet a POSZT-on

Az Istenítélet június 16-án este látható majd a 2016-os POSzT versenyprogramjában. Mohácsi János nagyszerű rendezésével emlékeztünk a 100 éve született kiváló amerikai drámaíróra, Arthur Millerre. Nagyon büszke vagyok, hiszen a POSzT válogatói a nagyszerű alakításokat és a társulat igazi csapatmunkáját ismerték el az előadás meghívásával.

 
 
 
 

Nyári nyitvatartás

Június 16-tól a Vígszínház szervezése hétfőtől csütörtökig 14-től 18-ig óráig várja az érdeklődőket, péntekenként 14-től 17 óráig. Az Allee jegyértékesítő pultunk június 1-től, a Vígszínház és Pesti Színház pénztára június 16-tól zárva tart.

 
 
 
 

A grund, amit annyian szeretünk, nekünk maga a Vígszínház. A 121., szerencsés számú évadunkban a grundon nagy alakokkal találkozhat, Raszkolnyikovval és Porfirijjel, Nemecsekkel és Bokával, Puckkal és Zubollyal, II. Erzsébettel és Churchillel, Pentheszileiával és Achillessel, Don Juannal és Sganarelle-lel! Legyen Ön is a részese a következő évadunknak, rágjuk együtt a gittet!
Aki még egy igazi csemegére vágyik évad végén, nézze meg a Házi Színpadon a Hallgatni akartam előbemutatóját Hegedűs D. Géza előadásában.
Kedden búcsúzunk a Hegedűs a háztetőn című előadásunktól, szerdán pedig stílusosan a Játék a kastélyban című előadással zárul a 120. évad.

Barátsággal,