HÍRLEVÉL

VI. évfolyam 4. szám | 2012. október 30.

  a színház fővédnöke TEVA magyarország
 
        

Drága Barátom!
 

Csodálatosan indult az évadunk. Az első bemutatókat mindig különös izgalommal várjuk, és talán még a szokásosnál is feszítettebb tempóban dolgozunk szeptember-októberben. Örömmel mondhatom, hogy a hónap elején három nagyszerű premiert tartottunk, és ezek sikere rengeteg energiával tölt fel bennünket.

 
 
 

JÓEMBERT KERESÜNK

Október 13-án Bertolt Brecht Jóembert keresünk című zenés színművének a premierjét tartottuk a Vígben, a kiváló cseh rendező, Michal Dočekal rendezésében – akivel már a nagysikerű Mikvében is együtt dolgoztunk. Nehéz elfogultság nélkül beszélnem az előadásról, hiszen jómagam is játszom benne, mégpedig egy különleges, kettős női-férfi szerepet, Sen Te és Sui Ta figuráját. Fantasztikus volt Michallal és az alkotótársakkal való közös munka, s úgy érzem, pályám egyik meghatározó élménye volt a próbafolyamat, és fontos állomás számomra az elkészült előadás. Egy egészen különleges hangulatú, látványvilágú, és igen fontos, mélyen emberi, erkölcsi problémákat boncolgató előadás született, középpontjában az örök kérdéssel: lehet-e feltétel nélkül jónak lenni ebben a világban. Mi a próbák alatt nap mint nap újra átéltük a színház varázsát és elképesztő erejét. Önnek is szeretnénk átadni ebből az élményből és energiából, találkozzunk a Vígszínházban.
 
 
 

PRÍMA KÖRNYÉK

A Pesti Színházban Spiró György Príma környék című új, Szép Ernő-díjas darabját mutattuk be október 12-én, Marton László rendezésében. Spiró Györgyöt igen szoros kapcsolat fűzi a Vígszínházhoz, hiszen a Príma környék immár a negyedik bemutatója nálunk. A premier kiválóan sikerült, színpad és nézőtér szinte együtt lélegzett ezen a különleges hangulatú estén. Ez a keserű komédia egy vidéki öregek otthonában játszódik, ahova egymás után érkeznek a rokonok, hozzátartozók. Ám a háttérben titokzatos események zajlanak, és Spiró ezúttal sem hazudtolja meg önmagát: kérlelhetetlenül, metsző pontossággal és pengeéles humorral ábrázolja szereplőinek kisszerű életét és öncsalásait. Fontos téma és fontos előadás – mindenkinek szeretettel ajánlom!
 
 
 

CSOKONAI LILI – TIZENHÉT HATTYÚK

Október 5-én mutattuk be Majsai-Nyilas Tünde előadásában Esterházy Péter kisregényét. Tünde felkavaró alakítása Csokonai Lili ezer arcát mutatja meg. A Vígszínház új házi színpadi bemutatója – melyet november 10-én szombaton, és november 25-én vasárnap láthatnak – azt a hagyományt követi, melyben az elmúlt évek során több fontos, magas irodalmi értéket képviselő mű került bemutatásra monodráma változatban. Ezek közül a két legutóbbi Szepes Mária: A vörös oroszlán és Camus: A pestis című regényének színpadi változata volt, melyekben kiváló kollégáim Venczel Vera illetve Hegedűs D. Géza lenyűgöző alakítást nyújtanak.

 
 
 

SHAKESPEARE NEM TÉVED

Nyolc éve mutattuk be a Tévedések vígjátékát, és azóta is töretlen sikerrel játsszuk. Nagyon szeretem ezt az előadást, melyhez sok kedves emlékem is fűződik. Shakespeare komédiáját először a prágai Nemzeti Színházban rendeztem meg, majd pár évvel később itt a Vígben. A színház Shakespeare-sorozatának egyik legnépszerűbb előadása a Tévedések - melyet legközelebb november 22-én játszunk legközelebb – de mellette két új előadásunk, a Rómeó és Júlia és a Makrancos Kata is hasonlóan sikeres. E kettőt Varró Dániel bravúros fordításában mutattuk be, mely mind a fiatal közönségnél, mind az idősebb korosztály körében nagy tetszést aratott, és a Gothár Péter által rendezett Makrancos Katát beválogatták a 2012-es Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjába is. A Rómeó és Júliát október 30-án, kedden, valamint november 9-én és 14-én; a Makrancos Katát pedig november 7-én és 21-én láthatjátok.

 
 
 

AZ ÖLDÖKLÉS ISTENE – 50!

A világhírű, magyar származású francia írónő darabját 2011-ben mutattuk be, és már ugyanebben az évben az ország negyedik legnézettebb előadása volt, de csak musicalek előzték meg a sorban. Az öldöklés istene már dráma formájában is sikeres volt: minden jelentős író díjat elnyert, köztük a legjobb új drámának járó Laurence Olivier-díjat és a rangos Tony-díjat is, és film is készült belőle Kate Winslet és Christoph Waltz főszereplésével. A Vígszínház előadása folytatja ezt a sikerszériát, és október 26-án, pénteken az 50. előadást ünnepeltük partnereimmel: Börcsök Enikővel, Kern Andrással és Mészáros Mátéval. A következő előadás november 15-én, csütörtökön lesz.

 
 
 

SYLVIA A PESTIBEN

Már több mint 200-szor játszottuk el ezt a szívszorító vígjátékot a Vígszínházban, és ettől az évadtól a Pesti Színházban lesz látható. November 3-án szombaton, már új, Váci utcai lakásomat fogom elfoglalni mint Sylvia, a hűséges és levakarhatatlan kiskutya.

 
 
 

KERN ANDRÁS VASTAPS-DÍJAS

Kern András A kellékesben nyújtott alakításáért Vastaps-díjat kapott, melyet október 24-én vehetett át a Pesti Színházban. András egy másik, a kulisszák mögötti életről szóló, igazi színházi-darabban is fantasztikus alakítást nyújt: Thomas Bernhard: A színházcsináló című színművében megszállott színészként, igazi színházcsinálóként küzd a fásultság, a sekélyesség ellen. Az előadás a színház minden gyönyörének és keservének kacagtató és szívbemarkoló bizonyítéka. Október 30-án, kedden és november 14-én, szerdán este látható a Pesti Színházban.

 
 
 

POZSONYI VENDÉGJÁTÉK AZ ASTORKA FESZTIVÁLON

Nagy öröm számunkra, hogy újra meghívtak minket a pozsonyi Astorka Fesztiválra. Október 19-én, pénteken Az élet mint olyan című előadásunkat játszottuk a híres és nagy múltú Astorka Színházban, ahol már visszatérő vendégek vagyunk, és mindig nagy szeretettel fogadnak bennünket. Most is nagyon jó volt találkozni a szlovák kollégákkal, barátokkal; az előadást pedig telt ház előtt, nagy sikerrel játszottuk. A Házi Színpadon legközelebb november 7-én, szerdán és 23-án, pénteken látható az előadás.

 

 

Most, hogy már jönnek a hosszú, hideg, borongós esték, meleg szívvel, szeretettel várunk a Vígben és a Pestiben!