HÍRLEVÉL

2013. szeptember 10.

  a színház fővédnöke TEVA magyarország
 
   

Kedves Barátom!
 

Még csak néhány napja köszöntött be az ősz, de mi már két bemutatót tartottunk, már folynak az októberi bemutatóink próbái is, miközben gőzerőkkel készülünk a Vígnapra és a Magyar Dráma Napjára.

 
 
 

VÍGNAP

Szeptember 14-én szombaton várunk minden Vígszínház-szeretőt, rajongót, drukkert 1-117 évesig. Töltse velünk ezt a napot déltől pirkadatig! Ünnepeljük együtt az évadkezdést sok-sok meglepetéssel és kalanddal, és ha kedve van, süssön Ön is süteményt jótékonysági vásárunkra. A Vígnap részletes programjáról a honlapunkról tájékozódhatnak.
 
 
 

MAGYAR DRÁMA NAPJA

Idén a Magyar Dráma Napján a 150 éve született Bródy Sándorra emlékezünk. Szeptember 22-én a Pesti Színházban A dada című művét mutatjuk be felolvasószínházi előadás keretében. Az előadás fél 8-kor kezdődik a Vígszínház színészeinek és a Színház- és Filmművészeti Egyetem színészhallgatóinak közreműködésével. A rendező Forgács Péter. Délután 5 órától pedig fiatal diákokból álló íróműhelyünk bemutatkozó felolvasása lesz. Az elmúlt évek vígszínházi jelentíró-pályázatainak nyertesei az íróműhelyben a rendszeres iskolai- és internetes zaklatások fájdalmasan aktuális témáját dolgozzák fel közösen, saját élmények alapján. A Szivacs című műhelybemutató szereplői a Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjai.
 
 
 

SÓGORNŐK

Augusztus végén a Pesti Színházban három alkalommal is nagy sikerrel, telt házzal játszottuk a Sógornőket. A darab színésznői alig várják a folytatást, a szeptember végi és októberi előadásokat, Hegedűs D. Géza pedig – ígéretéhez híven – vendégül látta őket otthonában, de ezúttal nem kellett senkinek se bélyeget ragasztania.

 
 
 

POPFESZTIVÁL 40

A Magyar Dal Napján, szeptember 8-án mutattuk be a Popfesztivál 40 című előadásunkat, melyet állva köszöntött a közönség perceken át tartó tapsviharral. Az előadást többször is hosszú taps szakította meg – különösen amikor az egykori Képzelt riport főszereplői, Almási Éva és Tahi Tóth László legendás párosa lépett színpadra. Egy izgalmas és nagyon inspiráló próbaidőszak méltó lezárása volt ez az este. Nagy élmény volt mindannyiunk számára együtt dolgozni Horváth Csaba koreográfussal, akinek koreográfus-rendező hallgatói is részt vettek a produkcióban. Csabában nemcsak egy tehetséges alkotót, de fantasztikus tanárt és nagyszerű pedagógust ismerhettünk meg. Kivételes pillanatok részesei lehettünk azzal is, hogy Presser Gábor bejött a próbákra, tanácsot adott a színészeknek, instruálta a fiatalokat. Igazi összmunka gyümölcse ez az előadás, melynek létrehozásában több kiváló munkatárs vett részt, köztük Paczolay Béla filmrendező, aki a Toldit rendezi majd a Pesti Színházban.

 
 
 

HÁROM VÍGES ELŐADÁS A TOP 10-BEN!

A HVG augusztus végén 10-es listában rangsorolta a 2012-ben legtöbb nézőt vonzó előadásokat. A listán előkelő helyen szerepel három előadásunk is: a Makrancos Kata a negyedik, A lovakat lelövik, ugye? az ötödik, míg A padlás a nyolcadik a sorban. A cikk szerzője azt is megjegyzi, hogy: “szinte borítékolhatóan előkelő helyezése lesz a 2013. évi ranglistán a társulat Jóembert keresünk előadásának (a darab a pécsi színházi találkozón, Eszenyi Enikővel a főszerepben, három elismerést is bezsebelt), amelyet a múlt év októberi bemutató óta már több mint 30 ezren láttak. Ősi átok látszik megtörni ezzel: a HVG által 2006 óta készített színházi kutatás tapasztalatai szerint a rangos szakmai díjakkal elismert előadások a látogatottság szempontjából korábban jellemzően az alsó, nagy ritkán a középmezőnyben tanyáztak, és általában alig hoztak 10 ezernél több nézőt. A közönség és a szakma értékítélete ezúttal mintha egy irányba mutatna: a nézők a lábukkal szavaztak a pécsi POSzT sztárelőadására.”

 
 

ÚJ TÁRSULATI KÉPEK

Az álomévadhoz álomruhák dukálnak. Sokan keresték, hát itt vannak a várva várt új képek a társulat tagjairól. Köszönet a divattervezőknek, akik kölcsönadták nekünk a csodálatos ruháikat, a kiváló sminkeseknek, fodrászoknak, Mester Dóra stylistnak, Almási J. Csaba fotósnak és Egyed Móni asszisztensnek.

 
 
 

DANTON HALÁLA

A héten elkezdődtek a Danton halála próbái is. Az olvasópróbán Nagy Fruzsina bemutatta jelmezterveit, és a résztvevők megismerkedhettek Menczel Róbert magával ragadó díszletével, valamint Büchner varázslatos szövegével, melyet három fiatal fordított újra. Izgalmas előadásra készül a Vígszínház társulata, ahol először fognak bemutatkozni a társulat új tagjai is.

 
 
 

AZ ÁLOMKOMMANDÓ

Sütő András drámáját a Gyulai Várszínházzal közösen mutatta be a Vígszínház sok évvel ezelőtt. A darab már akkor is nagy hatással volt rám, és most még aktuálisabbnak hatnak Sütő gondolatai, erőteljes költői képei. Szász János rendező nagy odaadással és lelkesedéssel kezdte el a darab próbáit, amelyben Fesztbaum Béla és Hegedűs D. Géza főszereplők mellett színpadra lép az egykori előadás főszereplője is, Lukács Sándor.

 
 
 

PÁLYÁZZUNK EGYÜTT!

Múlt szerdán nyilvánossá tettük a pályázatomat, ami elérhető a Vígszínház honlapján. A dokumentum egyik fejezete azokról a nézői ötletekről és javaslatokról szól, amelyeket Önök küldtek be nekünk. Sok segítséget és hasznos ötletet kaptam. Köszönöm a támogatást, a szeretet és a bizalmat, a társulat nevében is!

Barátsággal: