HÍRLEVÉL

2014. szeptember 8.

  a színház fővédnöke TEVA magyarország
 
   
Kedves Barátom!
 

Véget ért a nyár, és mi már hetek óta készülünk arra, hogy ez az ősz velünk a Vígben felejthetetlen és élményekben gazdag legyen Önnek. Még kaphatók jegyek a szeptemberi és októberi előadásainkra, új bemutatóinkra és kiemelt programjainkra.

 
 
 
 

OKTÓBERI BEMUTATÓK

Októberben a Vígben, a Pestiben és a Házi Színpadon is bemutatót tartunk, ezért már augusztusban elkezdődtek a próbák mindhárom helyszínen. Mihail Bulgakov A Mester és Margarita című drámáját, ezt az egykor betiltott, majd rajongott és klasszikussá vált remekművet Michal Dočekal cseh rendező állítja színpadra a Vígben, aki visszatérő alkotótársunk és barátunk. 
 
A Pesti Színházban Spiró György Kvartett című vígjátékát rendezi Marton László bravúros szereposztásban: Börcsök Enikővel, Kern Andrással, Hegedűs D. Gézával és Péter Katával.

A Vígszínház Házi Színpadán pedig egy kortárs amerikai dráma magyarországi bemutatójára készülünk. Heather Raffo iraki származású színész-írónő Fátyol nélkül című, elemi erejű darabjában kilenc iraki nő sorsán keresztül elevenednek meg a háború borzalmai és a férfiak kegyetlenkedései. A darabot Mátyássy Áron filmrendező állítja színpadra, akinek ez lesz az első színházi rendezése.
 
 
 

KULTIKUS ELŐADÁS ÚJRA A PESTIBEN

Szeptember 13-án tartjuk Az ünnep bemutatóját a Pesti Színházban. Nagyon nagy élmény volt a kollégákkal újra együtt dolgozni egy olyan előadáson, ami sokunk számára művészi pályánk meghatározó állomása lett. 
Az ünnep a világhírű Születésnap című dán film alapján készült, és úgy érzem, semmit sem veszített aktualitásából: hiszen nyíltan beszél a családon belüli erőszakról, a fiatalok bántalmazásáról és elhallgatott múltbeli bűnökről. Ősszel még szeptember 12-én és 14-én valamint október 17-én és 29-én lesz látható az előadás.
 
 
 

HA MAJD EGYSZER MINDENKI VISSZAJÖN...

A Vígszínház évek óta kiemelt helyszíne a Magyar Dal Napjának, és mi évek óta különleges előadással készülünk erre az estére. Idén a 100 éve kitört első világháborúra emlékezve katonadalokból és a korszak népszerű slágereiből állítottunk össze zenés estet. Az előadásra készülve lenyűgöző történeteket, képeket és zenéket találtunk kollégáimmal, nagy szívfájdalmamra azonban nem fért bele minden egyetlen előadásba, de a legjobbakat láthatják és hallhatják a produkcióban. A szeptember 14-ei bemutató után az előadás  szeptember 20-án és október 29-én is látható lesz, és egész évadban repertoáron marad.

 
 
 

VÍGNAP

Szeptember 20-án 12 órakor ismét szélesre tárjuk a kapukat mindenki előtt, és sok-sok meglepetéssel, színházi kalanddal várunk minden Vígszínház-rajongót, barátot, színházszerető kicsiket és nagyokat, 1-től 119 évesig, hogy együtt ünnepeljük az évadkezdést. Idén is bepillanthatnak a kulisszák mögé a színház művészeinek vezetésével, elleshetnek néhány Vígszínházi műhelytitkot, benevezhetnek a Toldi Tusára is, összemérhetik erejüket a legjobbakkal, egész nap játszhatnak, csokikészítést tanulhatnak, és részt vehetnek sok-sok Vígjátékon is.

 
 
 

SZÍNHÁZAK ÉJSZAKÁJA A VÍGBEN

A Vígnap idén nem ér véget délután, hiszen a Színházak Éjszakáján mi is nyitva tartunk! A nagyszínpadon 18.00 órától a Ha majd egyszer mindenki visszajön... című előadást tekinthetik meg. 23 órától pedig Kern András nagysikerű koncert-estjének, a Pesten születtemnek a dalai csendülnek fel. A Házi Színpadon 20 órától beszélgetős estet tartunk Lukács Sándorral, Telekes Péterrel és Gombár Marival.

 
 
 

MAGYAR DRÁMA NAPJA A PESTIBEN

Idén is megünnepeljük a Magyar Dráma Napját a Pesti Színházban szeptember 21-én! 19 órától Görgey Gábor Görgey című drámáját mutatjuk be felolvasószínházi előadásban. Ebben a különleges történelmi játékban az idős Görgey Artúr idézi fel életét – mégpedig épp 1914-ben, az első világháború kitörésének évében. A felolvasószínház szereplői: Hegedűs D. Géza, Kern András, Stohl András, Járó Zsuzsa, Borbiczki Ferenc, Kerekes József és Telekes Péter lesznek, a rendező Hegedűs D. Géza.
 
 
 

TÖBBSZÖRÖS FESZTIVÁLDÍJAS ELŐADÁS ÚJRA A VÍGBEN

Szeptember 28-án újra látható az utóbbi évek egyik legsikeresebb vígszínházi előadása, Brecht Jóembert keresünk című remekműve, Michal Dočekal rendezésében.
Az előadás a XIII. Pécsi Országos Színházi Találkozón elnyerte a Legjobb előadás díját, és én is sok szakmai elismerést és díjat köszönhetek a produkciónak.

 
 
 

EGY FERGETEGES KOMÉDIA NŐKRŐL NEM CSAK NŐKNEK

Szeptember végén a Pesti Színházban újra összegyűlnek a sógornők, hogy jól kipletykálják magukat, s hogy közösen ragasszák fel azt a milliónyi nyeremény-matricát, ami egyiküket mesés ajándékokhoz segítheti. Michel Tremblay komédiája egyszerre végtelenül mulatságos és metszően abszurd. A Hegedűs D. Géza rendezte előadásban a Vígszínház színésznőinek bravúralakításai mellett Parti Nagy Lajos kiváló átiratának is tapsolhat a közönség.
 
 
 

1914 – A VILÁGHÍRŰ ROBERT WILSON RENDEZÉSE A VÍGSZÍNHÁZBAN

Az 1914 című produkciót idén áprilisban a Prágai Nemzeti Színházban mutatták be az egyik legjelentősebb kortárs rendező, Robert Wilson rendezésében. A Vígben október 16-án és 17-én este láthatják ezt az egészen rendkívüli produkciót, amely igazi színházi kuriózum, és nemcsak a közép-kelet-európai régióban, de európai szinten is kiemelt kulturális eseménynek számít.

 
 
 

SZEPTEMBERTŐL ÚJRA VÍGDIÁK FOGLALKOZÁSOK

Ebben az évadban is folytatjuk pedagógiai programunkat, így már most lehet jelentkezni szeptemberi és októberi előadásainkhoz kapcsolódó játékos felkészítő foglalkozásainkra. Az évad elején a Jóembert keresünk, A Mester és Margarita, a Toldi valamint Az álomkommandó című előadásainkhoz kapcsolódva tartunk beavató foglalkozásokat. Várjuk középiskolás csoportok jelentkezését!

 
 
 

TÁMOGASSA SZÍNHÁZUNKAT, PÉNZT TAKARÍT MEG!

A társasági adóról szóló törvény kedvező feltételeket biztosít azoknak a nyereséges gazdasági társaságoknak, amelyek támogatják az előadó-művészeti tevékenységünket. A támogatás teljes összege levonható a fizetendő társasági adóból, sőt az adomány egyéb ráfordítás címén költségként is elszámolható, ezáltal csökkenti az adóalapot és szolid megtakarítást is eredményez. A támogatás nemcsak a 2014. évi társasági adót, hanem a 2015. évben esedékes adóelőleget is csökkenti. Partnereink jelentkezését a vigszinhaz@vigszinhaz.hu e-mail címen, vagy a 06-1-329-3914; 06-1-329-3918 telefonszámokon várjuk. A támogatást művészi céljaink megvalósítására és társulatunk fenntartására használjuk fel. Előre is köszönjük a színházművészet ügyét pártoló nagylelkű felajánlásokat.
 
 
Kellemes őszt kívánok, vigyázzanak magukra és látogassanak el hozzánk gyakran ebben az évadban is! 
 

Barátsággal: