HÍRLEVÉL

V. évfolyam 11. szám | 2012. március 29.

  a színház fővédnöke TEVA magyarország
 


 
Kedves Barátom!
 

Nagy sikerrel mutattuk be A lovakat lelövik, ugye? című zenés táncmaratont a Vígben. Kedvcsinálónak fogadja szeretettel az előadás képes beszámolóját.
 

 
 
 
 

SZÍNHÁZAK ÉJSZAKÁJA

Március 31-én éjszaka a Vígszínház társulata sok színes és izgalmas programmal, meglepetéssel készül a Színházak Éjszakájára.

A Nagyszínpadon és a Házi Színpadon este 10 órától indulnak a programok.

Nagy öröm számunkra, hogy épp ezen a napon köszönthetjük 90. születésnapja alkalmából Pándy Lajos kollégánkat. De el ne árulják neki, hiszen meglepetés lesz!

Ezután részleteket láthat A lovakat lelövik, ugye? című előadásunkból. Legyen részese Ön is a produkciónak! Táncolhat kedvenc színészével! Partnere lehet bárki, akár Börcsök Enikő, Hegyi Barbara, Hegedűs D. Géza, Lengyel Tamás, Telekes Péter, Csőre Gábor vagy Pindroch Csaba. Ropjuk együtt kifulladásig! Bátor és vállalkozó szellemű vendégeinknek egy kis meglepetéssel is készülünk!

Majd részese lehet egy díjátadónak, ahol levetítjük és díjazzuk a Rómeó és Júlia videópályázat nyertes alkotásait.

A Házi Színpadon 10 órától Ami a Monokliból kimaradt címmel különleges, zenés múltidézésen vehet részt a tízes-húszas évek modorában! Nagyszerű, még nem hallott Molnár-jelenetek, csodálatos zenék, szivar, monokli, pezsgő kávéházi élet… Molnár Ferenc kora Fesztbaum Béla rendező és a Monokli című előadás szereplői - Halász Judit, Szegedi Erika, Venczel Vera, Harkányi Endre, Kern András, Lukács Sándor, Rajhona Ádám és Tahi Tóth László - segítségével kel életre. A múltidézésben velünk lesz Vallai Péter és Marton László is, akik a Víg egykori zseniális házi szerzőjének stílusáról, világáról beszélgetnek.

Éjfélkor különleges meglepetéssel várjuk a színház bolondjait a Nagyszínpadra!

Az este során kedvezményes áron vásárolhat színházjegyeket Vígszínházi előadásokra!
Rendezvényünkön jeltolmácsok működnek közre.
 
 
 
 

MEDDIG ÉL EGY FA? ÖRKÉNY100

Április 7-én Örkény Istvánra emlékezünk, az író születésének 100. évfordulója alkalmából, a Pesti Színházban.

Este 18 órától a Színház- és Filmművészeti Egyetem növendékei Forgács Péter vezetésével Örkény Mese-levelek című könyvéből készülnek egy különleges összeállítással az érkező nézőknek. Közreműködik: Janka Barnabás, Mészáros Blanka, Tóth Jankó, Szabó Erika, Csapó Attila, Bach Kata, Zsigmond Emőke, Vecsei Miklós, Tóth András, ifjabb Vidnyánszky Attila, Zoltán Áron.

19 órától egy rendkívüli, megismételhetetlen estére Budapest és a vidék számos színházából érkeznek színészek, színházigazgatók, hogy egy-egy műsorszámmal emlékezzenek Örkény Istvánra. Egyperces novellákból, levelekből, népszerű Örkény-darabok monológjaiból és Örkény-novellák szövegeiből rögtönzött mini-jelenetekből, televíziós interjúkból és hangfelvételekből összeállított gálaműsorban idézik fel a résztvevők az író alakját és nagysikerű műveit a Pesti Színházban, amely legendás darabjainak otthona volt.

Az est résztvevői többek között: Alföldi Róbert, Aradi Imre, Bálint András, Bánfi Kata, Barta Éva, Decsi Edit, Eszenyi Enikő, Eva Holubová, Farkas Ignác, Fejes Szandra, Fellinger Domonkos, Ferencz Bálint, Hajdú Melinda, Halász Judit, Horváth Sebestyén Sándor, Horváth Réka, Jenei Judit, Jordán Tamás, Kéri Kitty, Kern András, Máté Gábor, Mácsai Pál, Marjai Virág, Nánási Ágnes, Nyári Oszkár, Nyári Szilvia, Oberfrank Pál, Olt Tamás, Orth Péter, Őze Áron, Pásztor Erzsi, Pásztor Pál, Petneházy Attila, Porogi Ádám, Quintus Konrád, Seress Zoltán, Tordy Géza, Trokán Nóra, Udvaros Dorottya és az est rendezője, Marton László.

Az este során vendégeink megvásárolhatják Örkény István köteteit a Pesti Színházban. Ünnepeljünk együtt ezen a csodálatos estén!

 
 
 

A KÖLTÉSZET NAPJA

Immár hagyománnyá vált, hogy április 14-én mi is megünnepeljük a Költészet Napját.

József Attila születésnapjára emlékezve a Vígszínház közönsége délelőtt 11 órától a magyar költészet gazdag, tartalmas és nagyratörő alkotásaiban gyönyörködhet.

„De hát mi is az a gyönyörködés?” – kérdezi egyik tanulmányában József Attila. Majd így válaszol rá: „Nagyfokú tetszés. Naplemente. Csakhogy vannak művek, melyek, mint a tüzes kemence! Ha belekerül az ember, megpörkölődik és súlyos füstként csapódik a lelke. Meg aztán ugyanaz a költemény egyszer gyönyörködtet, vidít, másszor csüggeszt, úgyhogy szorongok, ismét másszor közömbösen békén hagy.”

A Költészet Napja rendezője: Hegedűs D. Géza

 
 
 

EGY NAP JOHN MALKOVICH-CSAL!

Március 25-én, a Budapesti Tavaszi Fesztivál és az 50. Színházi Világnap alkalmából Magyarországon járt napjaink egyik leghíresebb színésze, John Malkovich, aki délután és este is színpadra lépett a Vígben a Pokoli vígjáték című monodrámában. Csodálatos élmény volt az előadás után találkozni, beszélgetni a rendkívüli tehetségű és fantasztikus kisugárzású művésszel, aki közvetlenségével mindenkit levett a lábáról, sőt, szóba került egy jövőbeli vígszínházi rendezés lehetősége is. Nagy szeretettel várjuk a művészt, és reméljük, valóban megvalósulhat egy majdani közös munka a Vígben!
John Malkovich színházi világnapi üzenetét itt olvashatják.
 
 
 
 

DÍJAZOTTAINK

Márciusban több kollegánk kapott állami kitüntetést illetve szakmai díjat!

Reviczky Gábort 2012. március 14-én Kossuth-díjjal tüntették ki.

Tahi Tóth László Magyarország Kiváló Művésze-díjban részesült.

A MASZK Országos Színészegyesület színházi világnapi gálaestjén, a kecskeméti Katona József Színházban Gyimesi Pálmát Gobbi Hilda-életműdíjjal jutalmazták.

Bata Évát pedig a pályakezdő művészek elismerésére létrehozott Soós Imre-díjjal tüntették ki.

Kedves Pálma, Éva, Gábor és Laci, nagyon büszkék vagyunk rátok, és szeretettel gratulálunk a kitüntetésekhez!

 
 

Napfényes tavaszt kívánok!

 

Szeretettel üdvözlöm,