HÍRLEVÉL

V. évfolyam 15. szám | 2012. júlus 5.

  a színház fővédnöke TEVA magyarország
 
 

Kedves Barátom!
 

Az évad véget ért, de mi még múlt héten is feszített tempóban dolgoztunk. Az óriási hőség ellenére az irodákban mindenki a jövő évad előkészületein fáradozik, a színpadon és a nézőtéren pedig karbantartási munkákat végeznek. Ilyenkor – egy évben egyszer – leengedjük a nézőtéri csillárt is. Ezt a ritka pillanatot is megörökítettük.

 
 
 

PÁLYÁZAT FIATALOKNAK

Korábbi „Kamaszba-zárva” pályázat sikerén felbúzdulva újra pályázatot hirdetünk a középiskolás és egyetemista korosztály számára. A pályázat címe: „Nekem itt van dolgom, nekem itt vannak álmaim.” A pályázatra olyan 2-3 szereplős, rövid jeleneteket várunk, melyek azt a kérdést járják körül, hogy a fiatalok hogyan és hol képzelik el a jövőjüket.
Beküldési határidő: 2012. augusztus 20.
Érdeklődni a palyazat@vigszinhaz.hu emailcímen lehet, és a pályaműveket is ugyanerre a címre várjuk. A pályaműveket díjazzuk, és nyertes művek szerzői egy kétnapos workshopon is részt vehetnek a Vígszínház szervezésében, a legjobbnak ítélt írásokat pedig a Pesti Színházban rendezett Magyar Dráma Napján felolvassuk.
 
 
 

KÍNA VÁRJA A VÍGET

2012. június 4-én és 5-én Budapesten vendégszerepel nagy sikerrel a Kínai Nemzeti Nagyszínház a Vörös szikla című előadással. Chen Ping, a színház főigazgatója és munkatársai: a színház művészeti vezetői és rendezői a Vígszínházban látogattak, ahol a két intézmény együttműködéséről tárgyaltak. A delegációt én fogadtam, és a 116 éves Vígszínház tradícióiról, hagyományról és megújulásról, illetve a színház repertoárjáról meséltem a vendégeknek. A találkozón a két színház jövőbeli terveiről, kölcsönös együttműködésről, és a cserevendégjáték lehetőségéről is szó esett. Az együttműködés előkészítése érdekében meghívást kaptam Pekingbe, amit nagy örömmel fogadtam és szívből remélem, hogy a Kínai Nemzeti Nagyszínház és a Vígszínház együttműködése a két ország közötti kulturális és gazdasági kapcsolat erősítésében egy újabb, fontos állomás lehet. Chen Ping úrnak és munkatársainak nagyon tetszett a Víg művészi programja és maga az épület is, és különösen érdeklődtek a most készülő új bemutatónk, a Jóembert keresünk iránt, ami a kínai Szecsuánban játszódik. Reméljük, Dél-Korea után Kínát is meghódíthatjuk majd!
 
 
 

JÓEMBERT KERESÜNK

Nyáron se pihenünk, hanem javában készülünk a következő évadra. A nagyszínpadon Bertolt Brecht drámája, a Jóembert keresünk kerül először színre. Rendezője, Michal Docekal, aki korábban a nagysikerű Mikvét állította színpadra. A szereposztást itt olvashatják. A héten Budapestre érkezett Martin Chocholousek, az előadás díszlettervezője, és bemutatta a terveket. A kiváló fiatal díszlet- és jelmeztervező először dolgozik Magyarországon, de száznál is több díszletet tervezett már cseh, svéd, lengyel és francia színházak és operák számára, és munkáját számos szakmai díjjal ismerték el. Minden alkotótárs számára inspiráló volt a találkozás, hiszen Martin Chocholousek különleges, merész, expresszív díszletet tervezett. Szokatlan térkezelés, izgalmas perspektivák jellemzik a képzőművészeti ihletettségű teret, melyben egyedülálló látványvilágú előadás születik majd. Nagy izgalommal készülök én is az előadásra, hiszen másfél év szünet után újra próbálni és játszani fogok.

 
 
 

A ZÖLD KILENCES

Még a nyári szünet előtt tartottuk második nagyszínpadi bemutatónk, A zöld kilences című új magyar zenés vígjáték előbemutatóját. A darab írója Hamvai Kornél, zeneszerzője Darvas Benedek, a dalszövegeket pedig Varró Dániel írta. Az előadás rendezője Ascher Tamás. A szereposztást itt olvashatják.

 
 
 

HANOCH LEVIN: ÁTUTAZÓK

A nagyszínpadi harmadik bemutatónk Hanoch Levin Átutazók című műve lesz, amit én rendezek. Az Átutazók furcsa, keserédes világát legjobban az alcíme fejezi ki: komédia 9 temetésben. Hanoch Levin művét még nem játszotta magyar, sőt európai színház se, tehát a Vígszínház előadása európai ősbemutató lesz, ahol erős társulati munkára lesz szükség.

 
 
 

SPIRÓ GYÖRGY: PRÍMA KÖRNYÉK

A Pesti Színház első bemutatója egy Spiró György ősbemutató lesz, melyet Marton László állít színpadra. Spiró György Príma környék című darabja az öregek, az elhagyottak, a feleslegessé váló családtagok problémájával foglalkozik, mégpedig Spiró szokásos, pengeéles humorával. Az előadás szereposztását itt olvashatják.

 
 
 

VÉNUSZ NERCBEN

A Pesti Színház második bemutatója egy vadonatúj kortárs amerikai darab lesz, a Vénusz nercben. A nagy sikerű New York-i előadás után Európában először mi tűzzük műsorra ezt a szórakoztató, elgondolkodtató darabot, amelynek fókuszában a férfi-nő kapcsolat áll. A rendező Marton László, aki két tanítványával, Bata Évával és Telekes Péterrel állítja színre a művet. Júniusban egy Vígegyetem keretében már sokan láthatták a darab nyilvános próbáját, és a nézői visszajelzések alapján szép és fontos előadás fog születni.

 
 
 

A HETVENKEDŐ KATONA

Plautus halhatatlan remeke, A hetvenkedő katona zárja majd a bemutatók sorát a Pestiben, várhatóan 2013 márciusában. A rendező Szőcs Artur. A bravúros komédia igazi örömjáték lesz a színészeknek, a nézőknek pedig reméljük, felejthetetlen színházi élmény lesz.

 
 
 

RIPORT A POPFESZTIVÁLRÓL

Jövőre lesz 40 éve annak, hogy a Vígszínház műsorra tűzte a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című – ma már nyugodtan mondhatjuk – korszakalkotó zenés darabot. A Vígszínház nagyszínpadának utolsó bemutatója, a Riport a popfesztiválról afféle zenés múltidézés lesz. Új magyar színpadi mű születik, amely az eredeti előadás születésének körülményeit villantja fel. Presser Gábor és Adamis Anna híres dalai is felcsendülnek majd, de egy másik történetet mesélnek el nekünk. Az előadást Török Ferenc rendezi.

 
 
 

A VÍG KOLOZSVÁROTT, KOLOZSVÁR A VÍGBEN

A Vígszínház immár hagyományosan jó kapcsolatot ápol a Kolozsvári Állami Magyar Színházzal és vezetőjével, az európai hírű Tompa Gábor rendezővel. Május 8-án és 9-én mi vendégszerepeltünk Kolozsvárott a Punk Rockkal és A pestissel. Hatalmas sikerünk volt, jó volt érezni a felénk áradó szeretetet.

 
 
 

ÉVADZÁRÓ

Küzdelmes, de nagyon szép színházi évad van mögöttünk. A 2011-12-es évadban 587 előadást játszottunk, és van olyan színészünk, aki több mint 200 estét töltött színpadon. Nem tagadom, kicsit elfáradtunk, de amint Képes naplónk is bizonyítja, a munka jó hangulatban telt, és a színházi bemutatók mellett számtalan kísérőprogram adott alkalmat arra, hogy kellemes estéket, víg napokat töltsünk együtt Önnel.
 
 
 

MAKRANCOS KATA A POSZT-ON

A Makrancos Kata, Gothár Péter rendezése meghívást kapott az idei Pécsi országos Színházi Találkozóra, a hazai színházi előadások legrangosabb seregszemléjére. Minden évben nagyon várjuk a találkozást a pécsi nézőkkel, és kisfilmünk tanúsága szerint ők is készülnek erre az alkalomra. Az előadás hatalmas közönségsikert aratott.

 
 
 

DÍJESŐ

Az évadzáró társulati ülésünkön hagyományainkhoz híven több díjat is átadtunk.
 

 

Hegedűs Gyula-emlékgyűrű
A kiváló színészről elnevezett Hegedűs Gyula-emlékgyűrűt 1971-ben alapította a Vígszínház igazgatósága. A díjat kétévente titkos szavazással ítéljük oda egy-egy művésznek. Az idei díjazott Telekes Péter.
 

 
 
Ajtay Andor-emlékdíj
A nagyszerű színész, Ajtay Andor által alapított emlékdíjat a társulat titkos szavazatai alapján minden évben az a két színész kapja, akik az évadban a legjobb alakítást nyújtották. A 2011-12-es évadban Bata Éva és Hegedűs D. Géza vehette át az elismerést.
 
 
Roboz Imre Művészeti Emlékdíj
A Roboz Imre Művészeti Emlékdíjat bármely művészeti dolgozó elnyerheti, aki a színházi teljesítményén túl társadalmi szerepvállalásával is erősíti a Vígszínház jó hírét. A díjat 1991-ben, a Roboz Zsuzsi festőművész hozta létre apja, Roboz Imre, a Vígszínház egykori igazgatója tiszteletére. A díjat Fesztbaum Béla kapta.
 
 
Harsányi Zsolt-emlékdíj
Az emlékdíjat Harsányi Zsolt újságíró, műfordító, a Vígszínház volt direktora emlékére családja alapította. A rangos kitüntetés Kern Andrásé lett az idén.
 
 
„A kis csillag is csillag”-díj
„A kis csillag is csillag”- díjjal járó emlékgyűrűt Szatmári István színművész emlékére felesége, Szatmári liza alapította 2008-ben. A díjazottat minden évad végén a társulat által titkos szavazással megválasztott hét tagú zsűri választja ki. Az elismerést az idén Majsai-Nyilas Tünde kapta.
 
 
 
 

Hálásak vagyunk, hogy egész évben velünk volt, figyelt ránk, bátorított minket, hiszen nekünk a közönség visszajelzése mindennél fontosabb. Facebook oldalunkon már közel 13.000-en tartják velünk a kapcsolatot, a VÍGTV filmjeit pedig több mint félmillióan nézték meg az eltelt időszakban.

Tartson velünk a 2012/2013-as évadban is! Mi itt leszünk, és ugyanazzal a szeretettel és lelkesedéssel várjuk Önt!

Jegypénztárunk egész nyáron nyitva lesz, munkanapokon 2-től 6-ig és pénteken 5-ig.

Figyelmébe ajánlom a 2012/2013-as évad bérletkonstrukcióit! Ha most vásárol bérletet, akár 20 %-kal olcsóbban láthatja előadásainkat!

 

Ne feledje, szeptemberben Vígnap, Magyar Dal Napja és Magyar Dráma Napja a Vígben. További szép nyarat kívánok, és szeretettel üdvözlöm,