HÍRLEVÉL

V. évfolyam 1. szám | 2011. szeptember 7.

  a színház fővédnöke TEVA magyarország
 
 
 
Kedves Barátom!
 

Számunkra már véget ért a nyár, és a Vígszínház patinás falai között elkezdődött a munka. "Patinás"- mondom, és nem véletlenül, hiszen az idén éppen 115 éve annak, hogy ebben a csodaszép épületben megnyitotta kapuit a főváros első, a szó legnemesebb értelmében vett népszínháza. Ünnepelünk tehát, és örülök, ha Ön is velünk tölti ezt a kivételes, izgalmas bemutatókat és színes programokat ígérő évadot.
 

 
 
 

MAGYAR DAL NAPJA

2011. szeptember 11. 

Augusztus végén, szeptember elején harsány ének tölti be a házat. Ilyenkor mindig a Magyar Dal Napjára készülünk. Zenei igazgatónk, Presser Gábor felkérésére 2009-ben csatlakoztunk a programhoz, és azóta minden évben igyekszünk megmutatni a nézőknek, milyen is a magyar dal Vígszínház-módra. Az idei műsor komoly meglepetéseket ígér, hiszen a teátrum 115 éves fennállása óta bemutatott zenés műveiből válogattunk dalokat. Felcsendülnek majd Eisemann, Zerkovitz, Fényes Szabolcs slágerré vált szerzeményei, Kálmán Imre Tatárjárás című operettjének betétdalai, de nem lesz hiány az utóbbi években bemutatott zenés sikerekből sem. A visszatérő nézők már jól tudják, hogy a Magyar Dal Napján a Víg szinte valamennyi művésze színre lép, de mindig meghívjuk zenészbarátainkat is. Az idén a Csík zenekar, Falusi Mariann, Geszti Péter, Novák Péter, Rúzsa Magdi, Varga Livius és Zorán csatlakozik hozzánk a jeles napon. Velünk lesz természetesen Presser Gábor is. Az estet én rendezem, remélem, mindannyiunk megelégedésére.

 
 
 
 

TÖLTSE VELÜNK A SZEPTEMBERI HÉTVÉGÉKET!

Úgy esett, hogy az idén három szeptemberi hétvégén is kínálunk Önöknek olyan programot, amely kellemes kikapcsolódást ígér, és amelynek során találkozhat művészeinkkel, és még többet megtudhat a színházról. A sort a Magyar Dal Napja nyitja, de egy héttel később, szeptember 18-án már a Magyar Dráma Napjára invitáljuk Önt, szeptember 24-én pedig megrendezzük hagyományos nyílt napunkat, a VÍGnapot.
 
 
 
 

MAGYAR DRÁMA NAPJA

2011. szeptember 18. 

Tavaly hirdettük meg először fiataloknak szóló jelenetíró pályázatunkat Kamaszba-zárva címmel. A pályázat célja az volt, hogy a fiatalok a dráma fegyelmezett, komoly írói tehetséget igénylő műfajának segítségével fogalmazzák meg gondjaikat, problémáikat, beszéljenek az őket leginkább foglalkoztató kérdésekről. A Magyar Dráma Napja alkalmából a legjobb jeleneteket beküldő írópalántákat hívjuk meg a házba, ahol szövegeiket profi rendező értelmezésében, a Vígszínház művészeinek előadásában láthatják viszont. Nagy élmény ez egy alkotó számára, de izgalmas a közönségnek is, hiszen ki tudja, talán a jövő Parti Nagy Lajosa, Hamvai Kornélja, Molnár Ference bújik meg a jelenetek mögött. Tartva magunkat hagyományainkhoz, ezen a napon felolvasószínházi bemutatót is tartunk, melynek részleteiről a weboldalon adunk tájékoztatást Önnek.

 
 
 

VÍGnap

2011. szeptember 24. 

Ha járt már nálunk nyílt napon, akkor bizonyára megerősíti, hogy ez a nap mindig remek hangulatban telik, mert közönségnek és színésznek egyaránt kedves. Higgye el, a Víg művészei számára éppoly nagy élmény a nézőkkel való közvetlen találkozás, mint fordítva. Most is várjuk hát Önt, nyílt szívvel és nyitott ajtókkal a Vígben. A gyerekeket és a felnőtteket is szívesen látjuk, bekukkanthatnak az éppen zajló próbákba, bejárhatják az épület nézők számára soha nem látható tereit, beleszagolhatnak az öltözők masztiksz-illatú világába, beszélgetéseket hallgathatnak új bemutatóink alkotóival, és még azt is megmutatjuk, hogyan születnek a színpadi csodák a technika segítségével. A Víg napon minden látogató kedvezményesen vásárolhat bérletet, de nem ez az egyetlen, amit kínálunk Önnek. Már hagyomány, hogy erre a napra a Vígszínház művészei saját készítésű süteményekkel készülnek. Helyettem az anyukám süti majd a finomságokat, mert sajnos én éjjel-nappal próbálni fogok, de Hegyi Barbara, Igó Éva, és a színház sok művésze saját kezűleg nyújtja, dagasztja és kínálja édességeit. A befolyt pénzt minden évben elvisszük a nyugdíjas színészek otthonába. Jöjjön, kóstolgasson, segítsen ápolni ezt a kedves hagyományt.

 
 
 

BEMUTATÓK OKTÓBERBEN

És ha már a szeptemberi hétvégéket velünk töltötte, maradjon velünk októberben is, hiszen három izgalmas bemutatóra készülünk.
 
 
 
 
 
 


 
 
 


 
Bemutató: október 7-én a Vígszínházban
 
A komolynak tűnő cím mögött fergeteges komédia rejlik. A darab a Lengyel Menyhért művéből készült legendás film alapján született. Ebben a csodálatosan emberséges, fordulatos és mulatságos mesében egy csapat színész szembeszáll a történelem pusztító erőivel, és küzd a színházért, a fennmaradásért, saját és mások életéért. Az előadást Marton László rendezi, a főbb szerepekben Kern András, Hegyi Barbara, Lukács Sándor, Fesztbaum Béla, Molnár Áron és Mészáros Máté látható.
 
 
Bemutató: október 9-én a Pesti Színházban
 
A Pesti Színház első bemutatója, a Punk Rock egy olyan fájdalmasan aktuális témát dolgoz fel, mellyel még nem foglalkoztak magyar színpadon: a dráma döbbenetes erővel, őszinteséggel beszél a fiatalok konfliktusairól és problémáiról, és olyan események megértésében illetve feldolgozásában segít, melyekhez hasonló legutóbb Norvégiában történt. A Punk Rock nem zenés előadás, itt a zene csupán egy életérzés, egy világkép megerősítésére, megértésére szolgál. Az előadást én rendezem majd. Egész nyáron készültem erre az izgalmas feladatra, sokat dolgoztam alkotótársaimmal, több iskolát felkerestünk, beszélgettünk tanárokkal és diákokkal egyaránt, hogy minél hitelesebben meg tudjuk idézni a tizenévesek világát. Az előadásban a társulat fiatal tehetségei és új tagjai lépnek színpadra: Bata Éva, Herczeg Adrienn, Réti Adrienn, Karácsonyi Zoltán, Lengyel Tamás és Varju Kálmán.
 
Bemutató: október 8-án 19.30-kor a Házi Színpadon
 
Vörösmarty Mihály lenyűgözően szép drámai költeménye személyes kedvenceim közé tartozik. Színművészetis koromban beszédórák tucatjain gyakoroltuk, hogyan lehet ezt a csodálatos költői nyelvet érthetően megszólaltatni a színpadon. Aztán megtapasztalhattam "élesben" is, amikor Tünde szerepét játszottam. Külön öröm számomra, hogy a darab szerepel az idei bemutatók sorában. Az előadást az újvidéki Puskás Zoltán rendezi, Tünde szerepében Tornyi Ildikót láthatják, Csongort Józan László játssza.
 
 
 

AZ ÉVAD

Amikor azt terveztük, milyen darabokat mutasson be a Vígszínház a 2011/2012-es évadban, olyan műveket kerestünk, ahol nagyon fontos elem a küzdés, a kitartás. Új évadunk tehát e két gondolat mentén szerveződött. Olyan hősöket mutatunk be Önnek, akik emberfeletti erővel küzdenek céljaik megvalósításáért, akiknek élete - legyenek akár valódi, akár kitalált figurák - valóban például szolgálhat mindannyiunknak. Meg ne rémüljön! Azért a humorérzékünket nem veszítettük el! Ebben a kitartásra sarkalló, küzdelmes, szép új évadban is várom Önt minden nap a Vígben. Én itt leszek. Ugye Ön is eljön?

Szeretettel üdvözlöm: