HÍRLEVÉL

V. évfolyam 10. szám | 2012. március 8.

  a színház fővédnöke TEVA magyarország
 
 

Kedves Barátom!
 

Ma Nőnap van! Mi, itt a Vígszínházban úgy gondoljuk, hogy a hölgyekre nem csupán ezen a napon, hanem az év minden napján érdemes odafigyelni. Ezért felkaroljuk és támogatjuk a női alkotókat, sok női szerző művét mutatjuk be; közöttük olyanokat is, amelyek női sorsokkal foglalkoznak. Mert hisszük azt, hogy a szebbik nem képviselőitől tényleg szebb a világ! Valamennyi kolleganőmnek, nőtársamnak vidám tavaszt kívánok, és sok boldogságot Nőnap alkalmából!

 

 
 
 

MONOKLI

Bemutató: március 16. Pesti Színház


Ősbemutatóra készülünk a Pesti Színházban! A Monoklit Molnár Ferenc jeleneteiből, novelláiból és tárcáiból állította össze kollégánk, Fesztbaum Béla. A különleges, élőzenés előadásban a Vígszínház nyolc fantasztikus színészét láthatják, akik bravúros átváltozásokkal alakítanak hősszerelmest, primadonnát, tengerparton játszó kisgyereket, zugújságírót, csalfa feleséget és tetten ért férjet. A játékos, szenvedélyes jelenetek mögött folyamatosan ott lüktet a századforduló Budapestje, és Molnár örök szerelme, a színház. Játsszák: Halász Judit, Venczel Vera, Szegedi Erika, Tahi Tóth László, Kern András, Lukács Sándor, Harkányi Endre, Rajhona Ádám
Rendező: Fesztbaum Béla

 
 
 

A LOVAKAT LELÖVIK, UGYE?

Bemutató: március 24. Vígszínház


Nagy izgalommal készülünk a következő vígszínházi bemutatónkra. A legendás regény és film új, a mai Magyarországon játszódó színpadi változata igazi embert próbáló kihívás. A Lovak... történetéről csak annyit árulunk el, hogy egy balatonparti városban maratoni táncversenyt rendeznek, ahol a nyeremény reményében éjjel-nappal, kifulladásig táncolnak a párok, és a testi-lelki hajsza közben emberi sorsok villanak föl, barátságok és szerelmek bontakoznak ki. Az előadásban szinte a teljes társulat szerepel, és olyan kiváló alkotótársakkal dolgozunk együtt, mint Presser Gábor, Duda Éva, Kopek Gábor, Füzér Anni, Bartha Andrea, Dinyés Dániel és ifj. Zsuráfszki Zoltán. Haláltánc? Élettánc? Ki-ki, döntse el, melyik. A lényeg: a tánc! Az előadást én rendezem.

 
 
 

A PERIOD... a Deszka Fesztiválon – március 12.

Nagy megtiszteltetés érte színházunkat: A 2010 decemberében bemutatott A period... című előadásunkat meghívták a debreceni DESZKA fesztiválra, a kortárs magyar drámák legfontosabb seregszemléjére. Nem először vagyunk a DESZKÁN: az elmúlt években a Körmagyarral, a Rubens és a nemeuklideszi asszonyokkal és a Romlással is vendégszerepeltünk a fesztiválon. Jó érzés, hogy egy fiatal szerző-rendező munkáját láthatja a debreceni közönség. A mostani vendégjáték érdekessége, hogy Debrecenben beugrásokkal játsszuk: Péter Katával és Szabó Irénnel együtt én is beléptem Szőcs Artur rendező csapatába. Március 12-én este 9-kor játsszunk, és az előadás után 11 órától Kozma András dramaturg beszélget velem. Nagy örömmel veszek részt ezen a vendégjátékon, hiszen Debrecenben töltöttem kamaszkoromat, és annyi kedves emlékem van városról. Szóval találkozunk Debrecenben!

 
 
 

DOWN-VILÁGNAP – MÁRCIUS 18.

Március 18-án, vasárnap negyedik alkalommal ad otthont a Víg a Nemzetközi Down Világnapnak, és a színház újra hatalmas, izgalmas játszótérré változik. Délelőtt 11 órától a Down-szindrómás gyerekek és ép társaik együtt játszhatnak és énekelhetnek. Idén a fellépők között köszönthetjük Presser Gábort, a Pa-Dö-Dőt, és hallhatunk egy különleges, interaktív dob-koncertet is Cserey Csaba előadásában. Mesét mond Berecz András, és A brémai muzsikusok című zenés mesejátékot is láthatjuk, melyben közreműködik a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Fúvósegyüttese, a mesélő pedig kollégánk, Kerekes József lesz. A programban több külföldi, Down-szindrómás csoport is fellép, és a műsorszámok szünetében a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói által készített animációs filmeket vetítünk. A Down Világnap műsorvezetője Fesztbaum Béla és Novák Gyurcsi lesz, házigazdája pedig jómagam. Szeretettel várjuk a gyerekeket és szüleiket! Legyen tőlünk újra víg a színház!
 
 
 
 

VILÁGSZTÁR A VÍGBEN! – JOHN MALKOVICH

A Tavaszi Fesztivál vendégeként a Vígszínházban vedégszerepel napjaink egyik leghíresebb színésze: John Malkovich! A 2009-ben Bécsben bemutatott Pokoli vígjáték – egy sorozatgyilkos vallomásai című előadás Jack Unterweger önéletrajzi regényéből indul ki. A zseniális színész március 25-én kétszer játssza a démoni Unterwegert: délután 4 és este 8 órától.

 
 
 

SZÍNHÁZI VILÁGNAP – MÁRCIUS 27.

1978 óta ünnepeljük a Színházi Világnapot március 27-én. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a színházművészet – és tágabb értelemben a kultúra – fontosságára, tisztelegjen a színészek, a színházi dolgozók előtt, kérje a közönség szeretetét és támogatását. Ezen a napon minden színház igyekszik kiemelt programokat kínálni a nézőknek. Mi március 27-én este két igen sikeres előadásunkkal ünnepelünk: a Vígben a Hegedűs a háztetőn, a Pestiben a Mikve kerül színre. Jöjjön, ünnepeljen velünk!

 
 
 

SZÍNHÁZAK ÉJSZAKÁJA – MÁRCIUS 31.

Március 31-én közösen „éjszakázik” 13 budapesti színház. A varázslatos estére mi is sok színes programmal, meglepetéssel készülünk. A nagyszínpadon A lovakat lelövik, ugye? című előadásunk legizgalmasabb jeleneteit láthatja, és felkérheti táncra kedvenc színészét. Partnere lehet akár Börcsök Enikő, Hegyi Barbara, Hegedűs D. Géza, Lengyel Tamás, Telekes Péter, Csőre Gábor vagy Pindroch Csaba! Ne felejtsen el egyedi fellépőruhát hozni magával, és ropjuk együtt kifulladásig! Közreműködik az előadás zenekara, Dinyés Dániel vezetésével! Közben levetítjük a Rómeó és Júlia videópályázatunk nyertes alkotását, és átadjuk a díjakat.

A Házi Színpadon pedig felidéződnek a tízes-húszas évek! Elegáns ruhák, csodálatos zenék, szivar, monokli, pezsgő kávéházi élet… Molnár Ferenc kora Fesztbaum Béla rendező és a Monokli című előadás szereplőinek segítségével kel életre. Itt lesz Halász Judit, Szegedi Erika, Venczel Vera, Harkányi Endre, Kern András, Lukács Sándor, Rajhona Ádám és Tahi Tóth László, de a múltidézésben társunk lesz Vallai Péter és Marton László is. És természetesen Molnár Ferenc néhány nagyszerű írása – amik az előadásból kimaradtak. A jó hangulatról a Monokli zenekara gondoskodik. Éjfél után pedig különleges meglepetéssel várjuk a színház bolondjait!

 
 
 

ÖRKÉNY-EST – “MEDDIG ÉL EGY FA?” – ÁPRILIS 7.

A Pestiben különleges estével készülünk Örkény István születésnapjának 100. évfordulójára. Budapest és a vidék számos színházából érkeznek fellépők, hogy "egyperces" műsorukkal emlékezzenek az íróra abban a Pesti Színházban, ahol darabjaiból legendás előadások születtek: a Macskajáték, a Pisti a vérzivatarban, a Vérrokonok és A holtak hallgatása. Bár sokan már nincsenek közöttünk az akkori alkotók közül, de ez az est is olyan szórakoztató, emlékezetesen szeretnivaló, humorral és életörömmel teli lesz, mint az ő alkotásaik és alakításaik voltak. Az est résztvevői többek közt: Alföldi Róbert, Aradi Imre, Bálint András, Bánfi Kata, Decsi Edit, Farkas Ignác, Fejes Szandra, Ferencz Bálint, Hajdú Melinda, Jordán Tamás, Máté Gábor, Mácsai Pál, Marjai Virág, Nánási Ágnes, Nyári Szilvia, Nyári Oszkár, Orth Péter, Őze Áron, Pásztor Erzsi, Porogi Ádám Seress Zoltán, Tordy Géza, Trokán Nóra, és jómagam. Rendező: Marton László.

 
 
 

HALÁSZ JUDIT ARANYLEMEZES!

Halász Judit Apa, figyelj rám! című CD-je aranylemez lett! A díjat Benda Gergő, az Universal Music ügyvezető igazgatója adta át a március 4-i koncertjén. Drága Judit, köszönjük, hogy sok-sok ezer gyereknek és szüleinek szereztél örömet az évek során, és szívből gratulálunk az új aranylemezhez!

 
 
 

SZEGEDI ERIKA SZÜLETÉSNAPOS!

Szegedi Erika március 1-jén ünnepelte a születésnapját! Csodálatos kollégánk szinte teljes pályáját a Vígszínházban töltötte, és olyan kiemelkedő alakítások fűződnek a nevéhez, mint az Elveszett paradicsom Mirája, A makrancos hölgy Katája, vagy a Cyrano Roxane-ja. Erika jelenleg új bemutatóra készül: a Monokli című előadásban március 16-ától láthatja a közönség a Pesti Színházban.

 
 
 
 

KERN ANDRÁS ÚJRA SZÍNPADON!

És végül még egy örömhír! Kollégánk, Kern András felépült betegéségből, és március 8-án századszor bújik A kellékes bőrébe, másnap pedig A színházcsinálóban lép színpadra. Március 16-án a Monokli című új bemutatónkban láthatják és 17-én az utolsó Egy csók és más semmiben.

 
 
 

NÉHÁNY ÖRÖMHÍR A VÉGÉRE:

A Makrancos Kata című előadásunkat beválogatták a Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjába.
Március első hétvégéjén rekordot döntöttünk: 7112 nézőnk volt! Köszönjük Önöknek és minden kedves nézőnknek.
Tornyi Ildikónak megszületett a kisbabája. Az anyuka és kisfia is jól vannak.

Még egyszer boldog nőnapot kívánok minden nőtársamnak.

Töltse velünk a márciust!

 

Szeretettel üdvözlöm: