HÍRLEVÉL

2015. április 22.

  a színház fővédnöke TEVA magyarország
 
 
 
 
 
Kedves Barátom,

Izgatottan készülünk a hétvégére, hiszen Prága, Pozsony, Reims, Linz és Belgrád után újra a Vígszínházban látható Robert Wilson varázslatos rendezése, az 1914 című előadás, és szombaton délután pedig maga Robert Wilson fog előadást tartani nálunk.

A Vígszínház, a Cseh Nemzeti Színház,  és a Szlovák Nemzeti Színház koprodukciójában készült előadást 2015. április 23-24-25-én tekintheti meg a közönség. A nemzetközi társulatban a szlovák és cseh színészek mellett én vagyok az egyetlen magyar szereplő. Az előadást nagy nemzetközi figyelem kíséri, és nemcsak a színházi szaklapok, de meghatározó európai napi- és hetilapok is cikkeznek róla, így többek között a Süddeutsche Zeitung és a Le Monde is. A produkció több meghívást kapott rangos nemzetközi fesztiválokra, és nagy sikerrel szerepel Európa színpadain. Prága, Budapest, Linz, Pozsony és Belgrád után februárban Franciaországban a reimsi nemzetközi színházi fesztiválon mutattuk be a darabot. Az 1914 Karl Kraus Az emberiség végnapjai és Jaroslav Hašek Švejk című műveinek közös színpadi adaptációja. Ez a két mű Wilson keze alatt különleges látványvilágával, metaforikus színpadi képeinek gazdagságával egyedi kollázzsá formálódott.


Robert Wilson a Vígszínházban

Kétségkívül az évad színházi szenzációja lesz, hogy Robert Wilson 2015. április 25-én szombaton délután előadást tart az alkotás művészetéről a Vígszínház nézőinek.
A világhírű rendező és alkotóművész egy közel három órás előadásban mesél élményeiről, a fiatalkoráról, és bevezet minket különleges esztétikai univerzumába. Szakmai karrierjének több száz emlékét mutatja majd be, és bizalmasan vall az alkotómunka stációiról.
Robert Wilson amerikai színházi rendező, képzőművész, az egyetemes színházi kultúra egyik legmeghatározóbb alkotója, filozófusa. Színházi pályafutását gyerekszínészként kezdte, majd építészeti, belsőépítészeti és festészeti tanulmányok mellett szellemi fogyatékkal élő gyerekekkel foglalkozott. Wilson neves progresszív táncosokkal, énekesekkel, zeneszerzőkkel dolgozott és dolgozik együtt Amerikában és Európában egyaránt. Alkotótársa volt többek között Meredith Monk, Philip Glass, Lucinda Childs, Keith Jarret, Laurie Anderson, Tom Waits, Lou Reed, Willem Dafoe, Mihail Barisnyikov és Lady Gaga is. Rendszeresen mutatja be képzőművészeti munkáit, térinstallációit önálló kiállításokon, rendezéseiben pedig a mozgás, a díszlet és a jelmez, a zene, a hang és a fény egységes hatására törekszik. Ezekben a napokban volt Németországban legújabb rendezésének, a Faustnak a bemutatója.
 
Életem egyik legnagyobb élménye volt a Robert Wilsonnal való találkozás. Hihetetlen inspiráló a vele való munka, rengeteget tanultam tőle, nemcsak a színházról, de az életről is. Hallgatni őt, a közelében lenni is fantasztikus és életreszóló tapasztalat. Különleges ajándék, kihagyhatatlan lehetőség, hogy eljön hozzánk, velünk tölt néhány órát és mesél nekünk.

Szeretettel várom az előadásokra!

    Üdvözlettel: