HÍRLEVÉL

2016. július 31.

     
 
 
 
 
Kedves Barátom!
 

121. évadunkra készülünk! Bár több, mint egy hónapja tart a nyári szünet, mi már azon dolgozunk, hogy augusztus végétől újra öröm legyen hozzánk járni. Megújul a Vígszínház nagyszínpada, a Főváros támogatásának köszönhetően biztonságosabb lesz a zsinórpadlás ponthúzó rendszere, a Pestiben pedig végre felújítjuk az öltözőkhöz tartozó mosdókat. Remélem, a kollégák nagyon örülnek majd neki! Javában folynak az új bemutatók előkészületei is. Már most írja fel a naptárba augusztusi-szeptemberi TOP10 programunkat! Én már nagyon várom, remélem, Önnel is találkozhatok majd!
 

 
 
 

izgalmas programok a Vígben és a Pestiben - TOP10+1 Augusztus-Szeptember

1.    Augusztus 27. a 121. évad nyitóelőadásai – Játék a kastélyban, Mikve
2.    Szeptember 3. Kvartett – Vidor Fesztivál – Nyíregyháza
3.    Szeptember 4. A Pál utcai fiúk – Pozsonyi Piknik
4.    Szeptember 10. Márai Sándor: Hallgatni akartam – premier – előadja Hegedűs D. Géza
5.    Szeptember 11. Vígnap – Tárt karokkal várjuk!
6.    Szeptember 17. Színházak éjszakája – Földrengés Londonban - Víg
7.    Szeptember 17. Színházak éjszakája – A velencei kalmár – Pesti
8.    Szeptember 17. Színházak éjszakája – Hallgatni akartam – Házi
9.   Szeptember 17. Színházak éjszakája – Krasznahorkai László: Báró Wenckheim hazatér – könyvbemutató
10.  Szeptember 25. Magyar Dráma Napja –  Esterházy Péter: Mercedens Benz

+1  Szeptember 25. Snétberger Ferenc Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas gitárművész koncertje

 
 
 

Audiencia

Augusztus 22-én délelőtt tartjuk Peter Morgan Audiencia című politikai szatírájának olvasópróbáját. A sikerdarab a West End és a Broadway után Magyarországon először a Pesti Színházba érkezik. II. Erzsébet szerepében a csodálatos Halász Juditot láthatják. A darab a királynő életúját tárja elénk, így több tucat ruha és paróka készül Judit számára. A különleges látásmódú fiatal alkotónak, Pusztai Juditnak izgalmas kihívást jelent az előadás jelmezeinek megtervezése, hiszen a főszereplő egy ma is élő, ikonikus figura, akinek ízlése, kifinomultsága világszerte ismert. II. Erzsébet audienciáin fogadja miniszterelnökeit, Winston Churchillt, azaz Lukács Sándort, Margaret Thatchert, azaz Igó Évát, Fesztbaum Bélát mint John Majort, vagy éppen a Harold Wilsont játszó Hegedűs D. Gézát. Nemcsak a kormányzás nehézségeibe nyerünk betekintést Valló Péter rendezésében, hanem megismerhetjük korunk egyik legközvetlenebb, legszellemesebb, legmegkapóbb személyiségét és az országát szolgáló minisztereit.

 
 
 

Bűn és bűnhődés

A Víg első bemutatója Dosztojevszkij klasszikusa, a Bűn és bűnhődés lesz barátunk, a Prágai Nemzeti Színház igazgatója, a nagyszerű Michal Dočekal rendezésében. Michal a Mikve, a Jóembert keresünk és A Mester és Margarita után újra társulatunkkal dolgozik, az előadás olvasópróbáját augusztus 23-án délelőtt tartjuk majd. A világhírű  cseh rendező alkotótársai Martin Chocholousek, a Jóembert keresünk díszlettervezője és Sylvia Zimuna Hahankova jelmeztervező lesznek. A Dosztojevszkij világhírű krimijéből készült szövegkönyvet maga a rendező Iva Klestilovaval együtt készítette el, a magyar színpadi változatot Térey János írta. Raszkolnyikov Orosz Ákos, Porfirij Stohl András. Láthatjuk Börcsök Enikőt, Hegyi Barbarát, Lengyel Tamást, Bach Katát és sokan másokat. Ljubimov ikonikus, 1978-as előadása után a Bűn és bűnhődés 2016-os bemutatóját a Vígszínház társulata a 100 éve született nagy orosz rendező, Jurij Petrovics Ljubimovnak ajánlja.

 
 
 

A Pentheszileia Program

Az olvasópróbák sorát Kincses Réka A Pentheszileia Programmal folytatjuk augusztus 29-én a Házi Színpadon. Pentheszileia, aki a görög drámahősnő nevét viseli ugyan, de egy mai, modern, csupa ideg fiatal teremtés, aki menekülne a sorsa elől, amit a múltjából olvas ki, és menekülne édesanyjával való szoros, ellentmondásos kapcsolatából is. De a szexuális kalandok, abortuszok és egy kétségbeesett terápia útkeresései után vajon képes lesz-e megtalálni lelki megnyugvását? Generációkon átívelő családtörténet, egy különleges tehetségű női szerző szemszögén keresztül, nyers szexualitással és szókimondással, már első olvasásra beleszerettem. Az előadást maga a szerző rendezi. Kincses Réka marosvásárhelyi származású, Németországban élő fiatal magyar filmrendező, író, drámaíró. A 2006-ban bemutatott Balkán Bajnok című filmje a 38. Magyar Filmszemle a legjobb dokumentumfilmnek járó díját hozta el. A Pentheszileia Program drámaíróként az első magyarországi bemutatója. A Házi Színpadon immár hagyomány, hogy női alkotók különleges női sorsokról mesélnek, Pentheszileiát a Vígszínház fiatal tehetsége, Szilágyi Csenge játssza.

 
 
 

Színikritikusok díja

Stohl Andrást A legjobb férfi főszereplő díjára jelölték az Istenítéletben nyújtott alakításáért, Kovács D. Dániel, a Haramiák című előadásunk rendezője pedig A legígéretesebb pályakezdő kategória jelöltje. Leírhatatlanul büszke vagyok rájuk! András októbertől Porfirijként lép színpadra a Bűn és bűnhődésben, az Istenítéletben október 6-án, csütörtökön láthatják majd először a 121. évadban. Dani két új rendezésére készül, a Don Juan egy összpróbáját már láthattam, elmondhatom, izgalmas, pezsgő, friss előadást tartogat az októberi bemutató a Pestiben. Tavasszal pedig első vígszínházi rendezése, a Szentivánéji álom premierjét tartjuk majd, amelyben mint Puck, én kerítek majd negyven perc alatt övet a föld körül.

A Tünet Együttes: Sóvirág című, a Házi Színpadon látható előadását különdíjra jelölték. Színházunk fiatal művésze, Vecsei Miklós átiratában mutatták be a Budaörsi Latinovits Színházban Szigligeti Ede Liliomfi című művét. Ifj. Vidnyánszky Attila rendezését A legjobb előadás és A legjobb kommersz előadás díjára jelölték.

 
 
 
 

A 121. évad első előadásai

Holnapunkon már megtalálhatja őszi előadásainkat. Én a Mikvével kezdek a Pestiben, és játszom a Jóembert keresünkben szeptember 23-án. Ha múlt évadban volt olyan előadás, amire nem tudott jegyet váltani, vagy megnézné még egyszer kedvencét, augusztus 27-től várjuk!

Ha bérletet szeretne, sok lehetőség közül választhatja ki az Önnek legszimpatikusabb ajánlatot. Kollégáink a szervezési osztályon nagy szeretettel állnak rendelkezésére, jegyeit online is megvásárolhatja!
 
 
 

Én most épp az irodában ülök, Fabacsovics Lili dramaturghallgatóval az október 23-i előadásunk előkészületein dolgozunk. Nagyszerű mesterem, Kapás Dezső novelláiból, a Papírkosár című kötetből készítünk kisfilmeket és azokból egy előadást a forradalom 60. évfordulójára emlékezve.

Egy kis időre mi is elmegyünk pihenni, de néhány hét, és újra kinyitjuk a Vígszínház kapuit.
Kívánok Önnek további szép nyarat, sok élményt és feltöltődést!

Üdvözlöm barátsággal!