HÍRLEVÉL

V. évfolyam 4. szám | 2011. október 18.

  a színház fővédnöke TEVA magyarország
 
 
 
Kedves Barátom!
 

Komoly munkával töltöttük az utóbbi heteket, de megérte. Szeptemberi rendezvényeinkről jó hangulatú videofilmek készültek, amelyeket szeretettel küldünk Önnek. Ha ott volt a Magyar Dráma Napján, vagy a VÍGnapon, lehet, hogy megtalálja magát a felvételek valamelyikén. Köszönöm Önnek, hogy segített abban, hogy ilyen remek hangulatban kezdődött az idei évad.

 
 
 

SIKERES OKTÓBERI BEMUTATÓK

Rendkívül intenzív próbaidőszak után október 7-én, 8-án és 9-én a Vígszínház mindhárom játszóhelyén nagy sikerű bemutatót tartottunk. A nagyszínpadon a Lenni vagy nem lenni című vígjáték került színre Marton László rendezésében, a Házi Színpadon Puskás Zoltán újvidéki rendező állította színpadra a Csongor és Tündét, a Pesti Színházban pedig a Punk Rock című előadást mutattuk be, melyet én rendeztem.Rendkívül intenzív próbaidőszak után október 7-én, 8-án és 9-én a Vígszínház mindhárom játszóhelyén nagy sikerű bemutatót tartottunk. A nagyszínpadon a Lenni vagy nem lenni című vígjáték került színre Marton László rendezésében, a Házi Színpadon Puskás Zoltán újvidéki rendező állította színpadra a Csongor és Tündét, a Pesti Színházban pedig a Punk Rock című előadást mutattuk be, melyet én rendeztem.
 
 
 
 
 
 
 
 

SIKERDARABOK ÚJRA MÛSORON

A bemutatók hete után a felújítópróbák időszaka következik. Ez minden évad elején nagyon fontos, hiszen a Vígszínházban sok olyan előadást tartunk évek óta műsoron, melyeket már több mint százszor eljátszottunk. A dzsungel könyve idei első előadása már a 900.-on túl van. Nem csoda, nagyon szerethető, bájos előadás. A gyerekek kedvence.

A Pesti Színházban továbbra is műsoron tartjuk a Mindent anyámról című darabot. A Pedro Almodóvar Oscar-díjas filmje alapján készült előadást a tavalyi évben mutattuk be Kamondi Zoltán rendezésében. A mű megrázó erővel beszél bűnről és erényről, szenvedélyről és a másokért való alázatos áldozathozatalról. Börcsök Enikő fantasztikus játéka és Epres Attila brilliáns alakítása igazi színházi élmény.

A Vígszínház nagyszínpadán két Shakespeare-klasszikust is felújítottunk. A Tévedések vígjátéka vérbeli shakespeare-i komédia, tele mulatságos helyzetekkel, humoros baklövésekkel, kacagtató félreértésekkel. Ha Pindroch Csabát és Csőre Gábort megkérdeznék, hogy miben nézzék meg őket, biztosan ezt az előadást ajánlanák.

Shakespeare halhatatlan remekét, a Rómeó és Júliát Varró Dániel fordításában Presser Gábor zenéjével játsszuk. A világirodalom egyik legszebb szerelmi történetének címszerepeit a Vígszínház két kiváló ifjú színésze, Bata Éva és Varju Kálmán játssza. Szeretném felhívni figyelmüket erre a két fiatal művészre. Éva és Kálmán kirobbanó tehetségek, most is nagy élmény volt velük dolgozni a Punk Rockban.


A másik nagy klasszikus szerző, Lope de Vega leghíresebb komédiáját, A kertész kutyáját is több éve játsszuk nagy sikerrel. Partnerem, Szőcs Artur, aki még színészként kezdte próbálni a darabot, de most már mint színész-rendező játszotta velem a 101.-et. Fontos számomra, hogy Artur már második bemutatójára készül nálunk, hiszen ő rendezi a Pesti Színházban a Billy világát. Õrá is érdemes odafigyelni: nagyon különleges rendező válhat belőle.

 
 
 
 
 
 

JUBILEUMI ELŐADÁSOK

A korábban bemutatott előadásaink közül több komoly előadásszámot ért meg.


Egy csók és más semmi
A múlt héten tartottuk az Egy csók és más semmi című darabunk 150. előadását. Eisemann-Halász-Békeffi vidám zenés játékában olyan régi pesti slágerek csendülnek fel, mint a Lecsó, lecsó, a Hallod-e Rozika te, a 46-os sárga villamoson, vagy a címadó dal, az Egy csók és más semmi. A jubileum alkalmából egy rövid videofilm is készült. Nézzék meg, és ha kedvet kaptak egy vidám estéhez, várjuk Önöket szeretettel.

Hegedűs a háztetőn
Október 22-én, szombaton lesz a Hegedűs a háztetőn című világhírű musical 75. előadása. Reviczky Gábor és Hegedűs D. Géza elsöprő alakítása mellett, Cejtel szerepében egy kitűnő színésznőt is megismerhetnek: a Vígszínház új tagját, Járó Zsuzsát.

Mikve, Túl a Maszat-hegyen
A Pesti Színház két tavalyi bemutatója, a Mikve és a Túl a Maszat-hegyen is elérkezett az ötvenedik előadásához októberben. A Maszathegy Varró Dániel szövegével és Presser Gábor zenéjével igazi családi szórakozás. Az idei évadtól Maszat Janka szerepében Réti Adrienn, Partvis Attila szerepében Telekes Péter látható, a Paca cárt pedig Kerekes József játssza.
A Mikve története nyolc nőről szól. Nyolc nőről, akiket vallási szabályok kötnek, és különféle társadalmi és családi szerepekben, egy férfiuralta világban küzdenek elfogadásukért, szabadságukért, jogaikért, s ha kell, lázadnak is. Van benne szépség és szerelem, élet és halál, erőszak és terror, önfeláldozás és küzdelem, harc és megbocsátás. Ettől az évadtól egy kicsit a Mikve szereposztása is megváltozott. A női csapathoz a Vígszínház két frissen szerződött, fiatal színésze csatlakozott: Tehila szerepét Péter Kata, Mikit Réti Adrienn játssza.
Az előadás rendezője, Michal Docekal, a prágai Nemzeti Színház igazgatója személyesen gratulált az 50. Mikvéhez, s ahogy mondta: egy évad alatt ennyi előadást játszani, mindannyiszor teltház előtt ritka ajándék.

 
 
 

SZÍNHÁZ ÉS FORRADALOM

Különleges előadással ünnepeljük október 23-át. Színház és forradalom címmel dokumentumokat olvasunk fel Földes Gábor és Szakáts Miklós életéből. A drámai erejű visszaemlékezést különösen megrázóvá teszi a tény: Földes Gábor színész-rendezőt, a Győri Nemzeti Színház főrendezőjét 1958-ban kivégezték. Az összeállítás fókuszában a Vígszínház (a Magyar Néphadsereg Színháza) és a Győri Nemzeti Színház 1956-os története áll.
A dokumentumok Pataki Éva és Kovács Krisztina összeállításában, felolvasószínházi formában hangzanak el. Ezen az estén Hegedűs D. Géza, Bata Éva, Lengyel Tamás, Borbiczki Ferenc, Karácsonyi Zoltán, Kerekes József és jómagam elevenítjük fel a történéseket. Megtiszteltetés számunkra, hogy Mészáros Márta Kossuth-díjas filmrendező vállalta a produkció rendezését.
Számunkra, akik itt dolgozunk a Vígszínházban, azért is felkavaró, mert Földes Gábor felesége, Irmike és fia, Öti több évtizede a Vígszínház tagja.

 
 
 

ÚJ DARABOKAT PRÓBÁLUNK

Nagyon örülünk az eddigi sikereinknek, de nem pihenhetünk. Október 17-én három új bemutatónk olvasópróbáját tartottuk. A nagyszínpadon folytatjuk a Shakespeare-sorozatot. Ezúttal a Makrancos Kata kerül színre, Gothár Péter rendezésében, Börcsök Enikővel és Nagy Ervinnel a főszerepben. A Pesti Színházban Szőcs Artur irányításával kezdődnek a Billy világa című darab próbái, és a Pestiben még egy bemutató készül: Thomas Bernhard A színházcsináló című színművét állítja színre Csizmadia Tibor. A főszereplő Kern András lesz.
 
 
 
 
Kedves Barátom, lassan az összes olyan tévéműsor, magazin megszűnik, ahova társulatunk tagjai el tudnak menni beszélgetni, beszámolni arról, hogy éppen mit próbálnak, miben játszanak. Nagyon nehezen tudjuk sokakhoz eljuttatni a rólunk szóló híreket.
Kérem, segítsen abban, hogy minél többen értesüljenek a Víg előadásairól, programjairól. Ha teheti, küldje el ismerőseinek is hírlevelünket, és meséljen azokról az előadásainkról is, melyek tetszettek Önnek, hátha mások is kedvet kapnak, és eljönnek hozzánk.
Az előadásainkra még aznap is vásárolhatnak jegyet honlapunkon (www.vigszinhaz.hu ) vagy a jegypénztárunkban.


Segítségét köszönöm, szeretettel üdvözlöm:

 
 
 

u.i: És meglepetésként egy kis ajánló társulatunk új tagjairól:
A tehetséges Erdélyi Dani munkája.