HÍRLEVÉL

2014. május 19.

  a színház fővédnöke TEVA magyarország
 
   
Drága Barátom!
 

Kicsit változékony az idő, mi azonban minden este itt vagyunk, úgyhogy ha esik, ha fúj, jöjjön el a Vígbe, mert nagyszerű előadásokkal, különleges programokkal, sok vendégjátékkal és rendhagyó színházi esttel várjuk.

Ha van bérlete, újítsa meg a következő évadra, ha nincs, váltsa meg most. Még izgalmasabb lesz a jövő évad; hamarosan tartok sajtótájékoztatót, de addig is megsúgom, hogy jövőre nálunk rendez majd Marton László, Michal Dočekal, Alföldi Róbert, Gothár Péter és Bodó Viktor. Láthatja kedves színészeit nagy szerepekben: Börcsök Enikőt, Kern Andrást, Hegedűs D. Gézát, Stohl Andrást, Varju Kálmánt vagy éppen Halász Juditot.

 
 
 

TÁBORI 100

Május 24-én lenne 100 éves Tábori György, a csodálatos író, műfordító, rendező – a 20. századi színházművészet meghatározó alakja. Szeretnénk méltóképpen megemlékezni egykori barátunkról, kollégánkról, ezért Tábori György tiszteletére felolvasó-színpadi előadást rendezünk a Házi Színpadon, május 23-án este 19.30 órától, amelyen nézőink a szerző Goldberg-variációk című művét tekinthetik meg, Hegedűs D. Géza rendezésében. Szereplők: Kern András, Hegedűs D. Géza, Járó Zsuzsa, Fábián Szabolcs e.h., Varju Kálmán, Csőre Gábor.
 
 
 

GHETTO VENDÉGJÁTÉK

Május 27-én és 28-án a nemzetközi hírű izraeli Cameri Színház vendégszerepel nálunk Joshua Sobol Ghetto című zenés színművével, amelyet a kiváló rendező, Omri Nitzan állít színpadra. A Ghetto az 1984-es bemutatója után igen gyorsan világhírűvé vált, több mint húsz nyelven olvasható, és nagy sikerrel játsszák a világ minden részén.
Ez a megrendítőem szép dráma igaz történeten alapul: az 1941-es német megszállás alatt játszódik a vilniusi gettóban, ahol a náci tisztek szórakoztatására egy kis színház alakul, amely az egyetlen túlélést biztosítja a zsidók számára. Ebben a döbbenetes, egyszerre embertelen, mégis végtelenül emberi szituációban megsokszorozódik a művészet hatalmas, az életért és a színházért való küzdelem pedig sorszerűen összemosódik.
Az előadáshoz oktatási segédcsomagot készítettünk, amelyet letölthet a honlapunkról.
 
 
 

LUMPÁCIUSZ-DALOK STOHL andrással, HEVÉR gáborral ÉS LENGYEL Tamással

A Víg születésnapi buliján a közönség már együtt énekelte színészeinkkel az előadás slágereit. Kedves nézőink, olvasóink, sokan kérdezték, hogy készül-e CD a dalokból. Mi is nagyon szeretnénk, és reméljük, hogy egyszer megvalósul ez az álmunk.
Mindenesetre addig is jöjjön el a Lumpáciuszra, hisz májusban és júniusban is játsszuk még az előadást.

 
 
 

UTOLSÓ ELŐADÁSOK AZ ÉVADBAN

Május 22-én, csütörtökön az évadban utoljára játsszuk a Vígben az Átutazók című, különleges humorú, költői szépségű előadásunkat Törőcsik Mari főszereplésével. A Pesti Színházban ugyanaznap a Vénusz nercben szenvedélyes, túlfűtött férfi-nő párbajában két fiatal színészünk brillírozik, Bata Éva és Telekes Péter. Érdemes megnézni, ha még nem látta ezeket az előadásokat!

 
 
 

LEAR KIRÁLy Cserhalmi györggyel 

2014. június 15-én vasárnap a Székesfehérvári Vörösmarty Színház vendégszerepel a Vígszínházban Shakespeare klasszikusával, a világirodalom egyik legnemesebb tragédiájával. A jó és gonosz harcának ezt a megdöbbentő történetét Bagó Bertalan rendezésében, bravúros szereposztásban, Cserhalmi György főszereplésével láthatja nálunk. A Lear király lenyűgöző előadása nem mindennapi színházi élményt ígér!

 
 
 

RÉGI BARÁTAINK, TOMPA GÁBOR TÁRSULATA A VÍGBEN

Június 17-én este a zseniális cseh író, Bohumil Hrabal születetésének 100. évfordulója alkalmából az Őfelsége pincére voltam című előadást játsszák kolozsvári kollégáink, mégpedig a Mikve és a Jóembert keresünk rendezőjének, Michal Dočekalnak színpadra állításában. Az előadás nemcsak egy letűnt korról, egy elveszett Európáról szól, hanem közös jelenünkről és jövőnkről is – mégpedig egy kisember egyszerre szórakoztató és megható sorsán keresztül.
Másnap, június 18-án Roger Vitrac francia drámaíró Viktor, avagy a gyermekuralom című darabját tekinthetik meg nézőink. Ezt a különleges hangulatú és tartalmú, legkevésbé sem szokványos művet kiváló szereposztásban, a világhírű rendező, Silviu Purčarete rendezésében láthatják.
 
 
 

A BUDAPESTI FESZTIVÁLZENEKAR ÉS fischer Iván A VÍGBEN!

Június 23-án és 24-én, amikor a Budapesti Fesztiválzenekart látjuk vendégül a Vígben. Dortmund, Frankfurt és New York után tehát végre nálunk is látható lesz Fischer Iván egyedülálló kortárs operája, A Vörös Tehén, melynek hire az őszi bemutató óta bejárta a világsajtót, a New York Times például egyenesen a címlapon számolt be róla! Az Ascher Tamás és Székely Kriszta rendezte előadásban a világhírű Budapesti Fesztiválzenekar művészei mellett vendég szólisták, színészek, énekesek, táncosok és a Színház-és Filmművészeti Egyetem III. éves színművész osztályának tagjai is együtt játszanak.
Kihagyhatatlan előadás, igazi zenés színházi kuriózum!

 
 
 

VÁRKONYI-DÍJ

Május 12-én ünnepélyes keretek között, a Várkonyi-család jelenlétében adtuk át a Várkonyi-díjat, mellyel a színház a műszaki és adminisztratív dolgozók munkáját jutalmazza. Idén – immár második alkalommal – Wiesmeyer Erik, a Vígszínház ügyelője kapta az elismerést. Erik 21 éve dolgozik velünk, a Vígszínházat második otthonának tekinti, s jelenleg is kilenc-tíz előadásban ügyel folyamatosan a Vígben. Kedves Erik, sok szeretettel gratulálunk a Várkonyi-díjhoz!
 
 
 

bucsú pándy Lajostól

Elvesztettünk egy nagyszerű embert, egy kiváló színészt, aki a Vígszínház egyik leghűségesebb tagja volt: több mint 60 évvel ezelőtt csatlakozott a társulathoz, és a velünk töltött idő alatt számtalan előadásban színpadra lépett, sok feledhetetlen percet okozva ezzel a közönségnek és nekünk. De nemcsak színész volt, hanem író és fordító is: papírra vetette színházi emlékeit és sok kortárs cseh illetve szlovák drámát ültetett át magyar nyelvre. Hiányozni fog csodálatos hangja, finom humora, délceg tartása és eleganciája. Drága Lajos bácsi, Isten nyugosztaljon!

 
 
 

Kedves Barátom!
A hűséget nemcsak a munkatársaink között becsüljük nagyra, nézőink hűsége, az Ön hűsége nekünk mindennél többet ér. Ne hagyja ki különleges nyár eleji programjainkat, jöjjön el hozzánk, és váltson bérletet a következő évadra. Tartson velünk jövőre is!

  
 

Szeretettel üdvözlöm: