HÍRLEVÉL

V. évfolyam 14. szám | 2012. május 21.

  a színház fővédnöke TEVA magyarország
         
   
 
 
Kedves barátom!
 
Lassan véget ér az utolsó tavaszi hónap, de mi ilyenkor, nyár közeledtével is teljes erőbedobással dolgozunk. Engedje meg, hogy felidézzem Önnek néhány májusi programunkat, és figyelmébe ajánljam a 2012/2013-as évad bemutatóit!
 
 
 
 

A KOLOZSVÁRI ÁLLAMI MAGYAR SZÍNHÁZ A VÍGBEN - VÁLTOZÁS!

A A Kolozsvári Állami Magyar Színház május 28-i, hétfői Suttogások és sikolyok előadása Bogdán Zsolt megbetegedése miatt elmarad! A jegyek a pénztárban visszaválthatók, illetve becserélhetők a másik két vendégelőadásra a Pesti Színházba: a május 29-i Übü királyra és a 30-i Alkoholistákra.
A Vígszínház társulata jobbulást és mielőbbi felépülést kíván Zsoltnak. Nagyon sajnáljuk, hogy idén sem a közönség, sem a kollégák nem élvezhetik csodálatos játékát.
 
   
 

A VÍG KOLOZSVÁROTT

Május 8-án és 9-én hatalmas sikerrel vendégszerepeltünk a Kolozsvári Állami Magyar Színházban a Punk Rockkal és A pestissel. A közönség nagy szeretettel fogadta előadásainkat, amelyeket telt házak előtt játszottunk! Nagy öröm számunkra, hogy ilyen remek kapcsolatot ápolunk a kolozsvári kollégákkal, akiket természetesen idén is szeretettel látunk a Vígben.
 
 
   
 

HEGEDŰSÖK UTOLJÁRA A HÁZTETŐN

Aki még nem látta Tevje, a tejesember történetét, most bepótolhatja. Május 31-én Reviczky Gábor főszereplésével utoljára láthatják a Vígben ezt a rendkívül humánus, megható és varázslatos mesét – emberi nagyságról, családi összetartásról, erkölcsről és a másság elfogadásáról. Reméljük, hogy ugyanolyan szeretettel fogadják a Hegedűs a háztetőnt, amilyen szeretettel mi készültünk rá és amilyen örömmel játszottuk 2010 márciusa óta, közel 100 csodálatos estén!
 
   
 

BÉRLETKONSTRUKCIÓK

Kedves barátom! Figyelmébe ajánlom a 2012/2013-as évad bérletkonstrukcióit!
 
Ha most vásárol bérletet, akár 20 %-kal olcsóbban láthatja előadásainkat!
 
Ezúttal is igyekeztünk úgy összeállítani a lehetőségeket, hogy mindenki megtalálja a számára legkedvezőbb megoldást.
 
 
 
 
 
 
  

A 2012/2013-AS ÉVAD BEMUTATÓI
 

A jövő évad tervének összeállítása során olyan szerzőket választottunk, akiknek figyelme a gyengék és elesettek sorsára irányul. Előadásainkban azokról az emberekről fogunk beszélni, azokra figyelünk majd, akiknek szükségük van a támogatásra, a támaszra.

A nagyszínpadi első bemutatónk egy csodálatos történet lesz arról, hogy milyen nehéz jónak maradni az embertelen körülmények között. Brecht Jóembert keresünk című darabja a jóságról és a kitartásról szóló fantasztikus mese egy jószívű utcalány sorsán keresztül. Az előadás rendezője Michal Docekal, a prágai Nemzeti Színház igazgatója, aki korábban a nagysikerű Mikvét rendezte. És most már hagyomány, hogy a klasszikus művekből új fordítást készíttetünk. A Vígszínház erre a feladatra kortárs magyar irodalom kiváló költőjét, Térey Jánost kérte fel.

A nagyszínpad második bemutatója az egyik legkiválóbb magyar drámaíró új darabja. Hamvai Kornél a Vígszínháznak írta új drámáját, A zöld kilencest. Alcíme: pesti cécó két zenés felvonásban. Hamvai humora, iróniája utánozhatatlan, így a színpadon számíthatunk némi kalamajkára, őrült bonyodalmakra és sok nevetésre, miközben megidéződik az 1909-es év Budapestje – egy nőmozgalmár grófkisasszonnyal, egy megrögzött szélhámossal, az egyiptomi alkirállyal, egy kettős életet élő, titokzatos hotelportással és még megannyi furcsa, nevettető figurával – a főbb szerepekben Réti Adriennel, Herczeg Adriennel, Csőre Gáborral, Fesztbaum Bélával és Mészáros Mátéval. . És micsoda alkotótársak vesznek részt a produkcióban: Varró Dániel, akinek bravúros írásait a közönségünk már jól ismeri. A darabhoz a szellemes és szenvedélyes muzsikát Darvas Benedek írta. Az előadást pedig Ascher Tamás rendezi, aki nagy örömünkre elfogadta a felkérésünket, és hosszú idő után újra a Vígszínházban rendez.

Harmadik bemutatónk a Vígszínházban egy kortárs darab lesz, melynek címe: Átutazók, szerzője pedig Hanoch Levin, Az élet mint olyan írója. Az Átutazók gyönyörű és furcsa, humoros és keserédes világát legjobban az alcíme fejezi ki: komédia 9 temetésben. Hanoch Levin művét még nem játszotta magyar, sőt európai színház sem, tehát a Vígszínház előadása európai ősbemutató lesz. A darabot én rendezem.

A Pesti Színházat is egy kortárs magyar drámával nyitjuk meg. Spiró György új darabja, a Príma környék. Egy új Spiró-bemutató mindig eseményszámba megy a magyar színpadokon. Mostani darabja az öregek, az elhagyatottak, a „feleslegessé váló” családtagok problémájával foglalkozik – mégpedig a szokásos spirói metsző pontossággal, társadalmi érzékenységgel és pengeéles humorral. Spiró György, az egyik „legjobb szemű” drámaírónk, most is görbe tükröt tart elénk és kis magyar hazugságaink elé. A történet szerint furcsa dolgok zajlanak egy vadászterület közepén fekvő öregek otthonában... Az előadást Marton László rendezi, és a reményeink szerint a jövő évad egyik legfontosabb eseménye lesz.

A Pesti Színház második bemutatója egy vadonatúj amerikai dráma, David Ives Vénusz nercben című drámája. Pár hónapja mutatták be New Yorkban, és a mi előadásunk az első európai bemutató lesz. A darab egy szenvedélyes mai történet két fiatalról, színházról, irodalomról, de leginkább férfi és nő állandó harcáról, szerelemről, erotikus álmokról és túlfűtött vágyakról szól. A darabot felkérésünkre a kiváló költő, Várady Szabolcs fordította le. És akik játsszák: Bata Éva és Telekes Péter.

Harmadik bemutatónk a Pestiben Plautus komédiája A hetvenkedő katona lesz, melyet a Vígszínház fiatal rendezője, Szőcs Artur állít színpadra. A vígjáték-irodalom klasszikus remekművéből új fordítás készül Térey János költő által. A bravúros komédia igazi örömjáték lesz a színészeknek, a nézőknek pedig felejthetetlen, elsöprő színházi estét ígér.

A jövő évadban 40 éve lesz, hogy megnyitottuk 3. játszóhelyünket, a Házi Színpadot. Két nagyszerű rendező fog dolgozni itt, régi alkotótársaink: Zsótér Sándor és Forgách Péter. De itt se maradunk magyar bemutató nélkül: Esterházy Péter Csokonai Lili: Tizenhét hattyúk című regényéből készült színpadi változatot egy nagyszerű színésznő, Majsai-Nyilas Tünde fogja játszani.

És ugyancsak 40 éve lesz, hogy bemutattuk a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című legendás előadást. Az évforduló alkalmából különleges előadásra készülünk, mellyel nem az egykori legendás produkciót szeretnénk rekonstruálni vagy felújítani, sokkal inkább az egykori mű születésének körülményeit, kulturális kontextusát és keletkezésének hátterét mutatja be. Az egykori Popfesztivál apropóján egy új magyar színpadi mű születik, mely a '70-es évekről, Magyarországról, egy társulat külföldi turnéjáról, színházról és szerelemről fog szólni. Természetesen Presser Gábor és Adamis Anna dalai ugyanúgy felcsendülnek majd, de egy új történetet fognak elmesélni. A darab koreográfusa Horváth Csaba lesz, az előadást a nagyszerű filmrendező, Török Ferenc rendezi.

 

 
   
 

VÁRKONYI NAPOK A VÍGBEN

A Színház- és Filmművészeti Egyetemmel közösen május 11-13. között háromnapos programsorozattal és életmű-kiállítással emlékeztünk a 100 éve született legendás színészre, rendezőre, színházigazgatóra és tanárra. A színház közönségforgalmi tereiben Várkonyi portréja elevenedett meg a Magyar Képzőművészeti Egyetem végzős diákjainak szemüvegén keresztül. Ez a kiállítás továbbra is folyamatosan látható az előadások előtt és alatt!

Este 8 órakor a Házi Színpadon dokumentum-színházi előadást tartottunk, amelyen személyes tárgyain keresztül Várkonyi is „színpadra lépett”. A Ditrói Mór utcában a filmrendezőre emlékeztünk, a szabad ég alatt este 10 órától az 1965-ben készült A kőszívű ember fiai című filmet nézhették meg vendégeink.

Szombaton A lovakat lelövik, ugye? előadás előtt adtuk át a Várkonyi-díjat, melyet ebben az évben a színház adminisztratív munkatársa, Vörösné Ackermann Éva bérszámfejtő kapott. A Színház-és Filmművészeti Egyetem által meghirdetett Várkonyi-pályázaton nyertes alkotók a Vígszínház színpadán vehettek át elismerő oklevelet. Közben az egyetemen kezdetét vette a kétnapos konferencia, amelyen pályatársak, szakértők, rendezők, dramaturgok mutatták be a legendás Várkonyi Tanár Úr életének, pályájának különleges pillanatait.

Vasárnap reggel a Farkasréti Temetőben koszorút helyeztünk el Várkonyi sírjánál. Este, a Várkonyi Napok zárásaként egykori tanítványok, munkatársak, játszótársak és barátok, színházunk dolgozói és meghívott vendégeink emlékeztek 100 éve született mesterükre.

Rendkívüli három nap volt egy rendkívüli ember tiszteletére. Köszönjük, Várkonyi Tanár Úr, hogy emlékezhettünk Önre, és egy rövid időre megidézhettük halhatatlan alakját!

 
 
 

Reméljük, elnyerték tetszését programjaink és a következő évad műsora.

2012/2013-ban is szeretettel várunk mindenkit: kicsiket és nagyokat, lányokat és fiúkat, nyitottakat és zárkózottakat, optimistákat és pesszimistákat, unatkozókat és álmodozókat.

Mert a Vígszínház nyitott színház: az egyéniségek színháza! A színház.


Szeretettel üdvözlöm,