English

Magyar Dráma Napja 2017

A Pesti Színházban idén is a magyar drámát ünnepeljük! Esterházy Péter Mercedes Benz című művét láthatják a Szlovák Nemzeti Színház lenyűgöző előadásában. A Kossuth-díjas író utolsó darabjának, ennek az évszázados családi krónikának hol tragikus, hol távolságtartóan ironikus történetepizódjai és legendás alakjai elevenednek meg ebben a különleges színpadi játékban, miközben újra és újra felhangzik az Úr kedvenc, erőt adó énekszáma, Janis Joplin híres dala, a Mercedes Benz.

Esterházy Péter: Mercedes Benz

rendező: Roman Polák

szereplők:
Martin Huba
Robert Roth
Ondrej Kovaľ
Ľuboš Kostelný
Dušan Jamrich
Anna Javorková
Dominika Kavaschová
Monika Potokárová
Vladimír Obšil
Ján Gallovič

Az előadás magyar feliratozással látható!

A Kossuth-díjas író utolsó darabja egy  szellemi és nyelvi tűzijáték, egy utánozhatatlan „esterházys történelmi revü”, Az ember tragédiája keretjátékát felidézve, az Úr és Lucifer fogadásáról, párbajáról szól. A fogadás tétje a magyar történelem egyik legendás, évszázados családjának, az Esterházyaknak a sorsa: „Vedd el a szerencséjüket, fogadjunk, akkor se fordulnak ellenem, akkor se árulják el a jót.”- mondja az Úr. És akkor, Lucifer kajánul figyelve az eseményeket, bedobja ezt a családot az elmúlt évszázadok magyar történelmi kavalkádjába, kezdve a 17. századtól, a huszadik század históriájának vérzivataros évtizedéig, ő maga pedig gyakran, kísértőként, más-és más álarcba bújva próbálja megtörni a család férfihőseit, a Herceget, az Apát és a fiút, vagyis a darabbeli elnevezés  szerint az Író/Grófot, akinek  alakjában maga az író szólal meg. Fontos szereplő még  a Szolgáló, aki végigkíséri a családot ezen a hosszú úton. A történet különösen kiemeli az író édesapjának tragikus sorsát, az apa, fiú kapcsolatának egyszerre költői és konfliktusokkal teli kapcsolatát, amely az 1950-es évek kitelepítésétől ível az édesapa beszervezési tragédiájáig. Ennek az égben kötetett fogadásnak  és az epizódokból kibontakozó évszázados családi krónikának hol tragikus, hol távolságtartóan ironikus történet- epizódjai és legendás alakjai elevenednek meg ebben a nem mindennapi színpadi játékban, miközben újra-és újra felhangzik az Úr kedvenc, erőt adó énekszáma, Janis Joplin híres dala, a Mercedes Benz.

\"2015-ben felkérés érkezett Esterházy Péterhez, méghozzá a Szlovák Nemzeti Színháztól, Pozsonyból, egy új opus megírására. Rövidesen létrejött a nevezetes mű, a Mercedes Benz, amely remek szintézise lett mindazon dramaturgiai találmányoknak, személyeknek, beszédmódoknak, amelyeket eddig megismerhettünk, és most letisztult, kiérlelt, hatásos színpadi állapotában mutatta meg az Esterházy-beszéddráma egyedi és sajátos értékeit, előnyeit. De mindezt úgy, hogy az eddig többé-kevésbé írói fikciónak tekintett elemek, motívumok színpadilag éretté és nyíltan személyessé, ezáltal teljesen hitelessé tudtak válni.
A Mercedes Benznek két nagy írói találata van, amely mágnesként összerántotta az Esterházy-féle dramaturgiát, és szervessé, de egyúttal még gazdagabbá tette a már eddig is kimunkált beszédmódot. Ez a felfedezés egyrészt Az ember tragédiája volt mint keretjáték, a két örökléten át civódó ellenfél, Az Úr és Lucifer felléptével, amelyet (második találatként) keretbe foglal kettejük fogadása az Esterházy családról a Tragédia parafrázisaként. „Vedd el szerencséjüket, fogadjunk, akkor sem fordulnak ellenem” – mondja az Úr. És a fogadás megköttetik. A fogadás tétje az Esterházyak elveszejtése Lucifer által. „Majd ráeresztem a családra a bajt”, mondja, és megkezdődik a játék, a magyar történelem vérzivataros évszázadaiban, kezdve a 17. századi fényes győzelmektől, a mesés gazdagságtól a 20. századon át, a jelenkori Esterházy családig, és mindez az istenített és megtöretett apafigura történetével kiegészítve, továbbá az apa-fia kapcsolat halálos, halálon túli viszonyát is megmutatva. Eközben számos helyen megszólalnak Madách-idézetek, rendszerint ironikus tálalásban. Mindez hol gunyorosan fájdalmas, hol játékosan kontrasztos tükörben láttatva, igazi „esterházys” stílusban jelenik meg. (...) Gyönyörű ráadásként az egész játékot körbefonja, bekeríti Esterházy Péter kedvenc dala, a Mercedes Benz, Janis Joplin gyönyörű hangján, a borzongató halálnevetéssel a végén.
2017 januárjában pedig megvalósult a premier Pozsonyban, a Szlovák Nemzeti Színházban, a szöveget értő és színpadilag hatásos előadásában, szellemesen szcenírozva, gazdag színpadi felvezetésben, és az intellektuálisan szintén pontosan értő, élvezetes játékban nem csökken a szöveg, a Mercedes Benz  Esterházy Péter varázslata.\"

Radnóti Zsuzsa: A mellőzött drámai életmű (részlet)

(Az írás Radnóti Zsuzsa székfoglaló előadásaként készült, és 2016 novemberében hangzott el a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémián Esterházy Péter drámáiról, elsősorban történelmi revüjéről, a Mercedes Benzről címmel)

Még ajánljuk

Kapcsolat

Vígszínház - jegypénztár:
1137 Szent István krt. 14.
Tel: 329-23-40
Nyitva tartás: 11.00-19.00

Vígszínház előcsarnok
Jegyvásárlás az előadások ideje alatt a földszinti előcsarnokban kialakított jegyárusító helyen.

Pesti Színház - jegypénztár
1052 Váci utca 9.
Tel: 266-55-57
Nyitva tartás: 13.00-19.00

Szervezési Iroda
1136 Pannónia u. 8.
Tel: 329-39-20
Nyitva tartás: hétfő-csütörtök: 10.00-18.00; péntek: 10.00-17.00

Allee Bevásárlóközpont - Kultúra Szigete (földszint)
1117 Október huszonharmadika utca 8-10.
Tel: 06-30-519-3619
Nyitás: 2018. szeptember 1. 

Színházjeggyel, bérlettel kapcsolatos információért hívja a színház ingyenes zöld számát: 06 80 204 443