Billy világa

Billy világa

 

 

Anya Pap Vera
  Igó Éva
Apa Hegedűs D. Géza
Billy Telekes Péter
Daniel Géczi Zoltán
Jenny Péter Kata
Sylvia Bata Éva

Díszlet-Jelmez: LISZTOPÁD KRISZTINA
Dramaturg: DERES PÉTER
Ügyelő: TÓTH PÉTER
Súgó: ÁDÁM DOROTTYA
A rendező munkatársa: VÁRNAI ILDIKÓ

Rendező: SZŐCS ARTUR

Nina Raine

Billy világa

színmű

Fordította: KOVÁCS KRISZTINA

Bemutató: 2011. december 22-én a Pesti Színházban

(19.00 órás kezdés esetén az előadás várható befejezésének ideje 21.35)

A dráma egy számunkra fontos témával foglalkozik: hőse, Billy a siket fiú, keresi a helyét a családban és a világban, és megismeri a szerelmet is, ami talán segít neki az eligazodásban. A történet finom iróniával és humorral beszél egy kényes témáról: a fogyatékkal élők beilleszkedési kudarcairól, a másságról, a másság elfogadásáról, és arról az egyenlőtlen küzdelemről, amit sérült társaink vívnak nap mint nap. A Billy világa arra is figyelmeztet: nem biztos, hogy az a normális, egészséges, akit a társadalom egészségesnek fogad el. Mert lehet, hogy Billy mindannyiunknál jobban hall...
Az elfogadásról, az önmagát egészségesnek nevező társadalom hibáiról, az egyéni küzdésről és túlélésről szól ez a megható és egyben mélyen humánus, bölcs darab.
A fiatal angol író-rendezőnő második darabját a híres londoni Royal Courtban mutatták be alig egy évvel ezelőtt. A magyarországi ősbemutató rendezője Szőcs Artur, frissdiplomás rendező. 

Nina Raine

Nina Raine színházrendező és drámaíró Oxfordban született Craig Raine angol költő és az orosz származású Ann Pasternak Slater gyermekeként. Édesanyja, Ann - Borisz Pasternak unokahúga – neves oxfordi-professzor, Shakespeare-kutató, számtalan Shakespeare-rel illetve orosz irodalommal foglalkozó kötet szerzője.

Nina Raine angol irodalmat tanult az oxfordi egyetemen, majd 23 évesen 2000-ben elnyert egy ösztöndíjat, hogy a londoni Royal Court Színházban rendezést tanulhasson. Azóta számtalan színházban rendezett Liverpooltól az Edinburgh-i Fesztiválon át Londonig. 2006-os edinburgh-i rendezéséért elnyerte a TMA (Theatre and Management Award) legjobb rendezőjének járó díját. Ugyanebben az évben, alig 30 évesen írta első drámáját – Rabbit (‘Nyúl’) – melyet 2006-ban mutattak be Londonban. Ezért a drámáért két helyen is elnyerte a legígéretesebb pályakezdő drámaíró díját: az Evening Standard és a színházi kritikusok is őt ítélték a legjobb fiatal szerzőnek. Rabbit című drámáját később New Yorkban is bemutatták. Nina második darabját – Tribes (‘Törzsek’ – magyar címe: Billy világa) – 2010-ben mutatták be Londonban a Royal Court színházban Roger Michell rendezésében, akinek számtalan legendás színházi produkció és film (pl. Nothing Hill) fűződik a nevéhez.

A Billy világa első külföldi bemutatója a Pesti Színház előadása. Európában még Németországban lesz látható hamarosan. A drámából Amerikában forgatnak filmet, melynek előkészületei éppen a napokban zajlanak New Yorkban.

A kultúra elkötelezett támogatója: