Príma környék

Príma környék

Sunyi bá Hegedűs D. Géza
Jolika Herczeg Adrienn
Férj Csőre Gábor
Feleség Járó Zsuzsa
Börcsök Enikő
Anya Igó Éva
Lány Péter Kata
Öreg Rajhona Ádám
Három nő (törökök, öregasszonyok) Gilicze Márta
  Horváth Veronika
  Hegedűs Barbara
Három férfi (hajtók, törökök, öregek) Gere Dénes Ákos
  Lázár Balázs
  Kocsó Gábor

Továbbá: Bálint Mária, Bódis Irén, Bodó Györgyi, Szatmári Liza, Szécsi Vilma.

Díszlet: KHELL CSÖRSZ
Jelmez: LISZTOPÁD KRISZTINA
Dramaturg: RADNÓTI ZSUZSA
Súgó: ZSOLNAY ANDREA
Ügyelő: RÖTHLER BALÁZS
A rendező munkatársa: VÁRNAI ILDIKÓ
Rendező: MARTON LÁSZLÓ

Spiró György

Príma környék

komédia két részben

Bemutató: 2012. október 12.

(19.00 órás kezdés esetén az előadás várható befejezésének ideje 21.20)

Rendező: MARTON LÁSZLÓ

A Príma környék egy vidéki öregek otthonában játszódik, melynek Édes otthon a bizalomgerjesztő neve. De Spiró György soha nem hazudtolja meg önmagát, mindig meglepetéseket tartogat, mert ezúttal se a kedves vagy nehéz sorsú öregekről ír, hanem azok legközelebbi hozzátartozóiról, akik hosszú idő után most látogatják meg szeretteiket újra. A darab tehát egy egyszerű, hétköznapi látogatás története lenne, de a háttérben különös, titokzatos események zajlanak a vadászterület közepén fekvő otthonban.
Spiró keserű komédiája metsző pontossággal és pengeéles humorral ábrázolja szereplőinek kisszerű életét, hazugságait, önigazolási kísérleteit.

Spiró Györgyöt, az egyik legfontosabb kortárs magyar drámaírót szoros kapcsolat fűzi a Vígszínházhoz. Első vígszínházi bemutatója, a Másik János zeneszerzővel közösen jegyzett Ahogy tesszük az 1989-es év nagy szakmai sikere volt, Kútvölgyi Erzsébettel és Hegedűs D. Gézával a főszerepben, Marton László rendezésében. 1996-ban a Dobardan című darabját Horvai István rendezte a Házi Színpadon. Ennek főbb szerepeiben Börcsök Enikőt és Venczel Verát láthattuk. Az Elsötétítésnek Marton László rendezésében Hegyi Barbarával, Hegedűs D. Gézával és Lukács Sándorral a főszerepben 2002-ben a Pesti Színházban volt az ősbemutatója, melyet szintén nagy szakmai- és közönségsiker övezett.
Spiró György a 2000-es évek elején Radnóti Zsuzsa dramaturggal közösen drámaíró-iskolát vezetett a Vígszínházban, melynek hallgatói közül azóta többen gyakorló drámaírók, dramaturgok lettek, és úgy emlékeznek vissza a kurzusra, mint az első és alapvetően meghatározó élményre, amely elindította őket a színházi pályán.