Csokonai Lili - Tizenhét hattyúk

Csokonai Lili - Tizenhét hattyúk

 

Előadja Majsai-Nyilas Tünde

Látvány: FÜZÉR ANNI - SOPSITS ÁRPÁD
Jelmez: FÜZÉR ANNI
Szcenika: KRISZTIÁNI ISTVÁN
Dramaturg: FALUSSY LILLA
Fény- hang- és videó tervezés: SOPSITS ÁRPÁD
Ügyelő: HÉJJ JÁNOS
Súgó és a rendező munkatársa: KERTES ZSUZSA

Rendező: SOPSITS ÁRPÁD

Esterházy Péter

Csokonai Lili - Tizenhét hattyúk

vágy szünet nélkül

Adaptáció: Falussy Lilla – Majsai-Nyilas Tünde – Sopsits Árpád

Bemutató: 2012. október 5.

(19.30 órás kezdés esetén az előadás várható befejezésének ideje 21.15)

Előadja: Majsai-Nyilas Tünde

Csokonai Lili: Tizenhét hattyúk című műve 1987-ben jelent meg először, és azóta több kiadást élt meg. Esterházy a Tizenhét hattyúk című regényében egy szép, fiatal és rendkívül tehetséges írónő, Csokonai Lili bőrébe bújt, aki elmeséli banális szerelmi történetét, mely az 1980-as években játszódik. Egy árván maradt lány sivár, profán kálváriája elevenedik meg, akivel kikezd a nevelőapja, majd takarítónő lesz, szép ruhákról, illatszerekről és szerelemről ábrándozik, elveszti szüzességét, nős ember szeretője lesz, majd később a test és a lélek csábításainak egyaránt engedve a legkülönfélébb kalandokba keveredik.
Esterházy Péter a kortárs magyar irodalom egyik legkiválóbb alkotója. A szerző drámaírói munkássága szorosan összefonódik a Vígszínházzal, hiszen első színpadi bemutatója 1996-ban a Búcsúszimfónia volt, mely a Vígszínház drámapályázatának győztes darabjaként került színpadra Zsótér Sándor rendezésében. Később, 2000-ben szintén a Vígszínház mutatta be Egy nő című írásából készült monodrámát Igó Éva főszereplésével. 2008-ban pedig a Pesti Színházban került színpadra a Rubens és a nemeukledeszi asszonyok című műve Szikora János rendezésében.
A Vígszínház új Házi Színpadi bemutatója azt a hagyományt követi, melyben az elmúlt évek során több fontos szépirodalmi mű került bemutatásra monodráma változatban. Ezek közül a két legutóbbi Camus: A pestis és Szepes Mária: Vörös oroszlán című regényének színpadi változata volt, melyeket nagy sikerrel játszunk.

Az előadást 16 éven felüli nézőknek ajánljuk!