Vőlegény

Vőlegény

Rudi, fogász Varju Kálmán
Kornél, Papa és Anya lánya Bata Éva
Papa Hegedűs D. Géza
Anya Igó Éva
Mariska, Papa és Anya lánya Járó Zsuzsa
Duci, Papa és Anya lánya Péter Kata
Zoli, Papa és Anya fia Fábián Szabolcs
Lala, hetedik gimnazista Fehér Balázs Benő
Fater, Rudi apja Dengyel Iván
Gyengusné, mozi-zongorista Hullan Zsuzsa
Pendzsi, kis szolgáló Kopek Janka

Díszlet és jelmez: FÜZÉR ANNI    
Dramaturg: FARAGÓ ZSUZSA 
Szcenika: KRISZTIÁNI ISTVÁN
Világítás: CSONTOS BALÁZS
Súgó: ÁDÁM DOROTTYA
Ügyelő: TÓTH PÉTER
A rendező munkatársa: PINTÉR BEÁTA

Rendező: FORGÁCS PÉTER

Szép Ernő

Vőlegény

színmű két részben

Rendező: Forgács Péter

Bemutató 2014. március 14-én a Pesti Színházban

(19.00 órás kezdés esetén az előadás várható befejezésének ideje 21.35)

A Vőlegényben az 1910-es évek Budapestjének csodálatosan bohém világa elvenedik meg. Szép Ernő üres zsebű, de élénk fantáziájú hősei szüntelenül egy jobb élet után vágyakoznak, és a megváltást egy előnyös házasságban látják. Az elszegényedett Csuszik családot a gyerekek tartják el, míg apjuk, Zsiga órák hosszat csak a kávéházban ül. A család a felemelkedés egyetlen útját abban látja, hogy legszebb lányukat, Kornélt férjhez adja. Fox Rudi, fiatal fogorvos már be is jelentkezett, és a család izgatottan várja a vőlegény-jelöltet.
A magyar irodalom egyik gyöngyszeme ez a különleges nyelvezettel megírt, bájos humorú mű, Szép Ernő talán legszebb és legmulatságosabb darabja. A Vőlegényt 1922-ben mutatta be a Vígszínház, olyan kitűnő színészekkel, mint Hegedűs Gyula, Varsányi Irén, Gombaszögi Ella és Csortos Gyula.
A Vőlegény hőseinek életét ezer szállal fonja be a pénz utáni örök vágyakozás és hajsza. Persze, ismerős lehetett ez a szerzőnek, hisz őt sem hordozta mindig tenyerén a szerencse. A hajdúsági tanító és varrónő fia a szép reményű pályakezdés után bizony ugyancsak megjárta a maga kanosszáját: két világháború, csillagos ház, internálás, mélyszegénység… ám Szép Ernő azért sem törik meg; folyamatosan ír, évente két-három megjelent kötet hozza neki ha nem is az anyagi, de legalább a megérdemelt szakmai sikert. Kicsit ilyenek a szereplői is: néha kicsit nyomorultak, néha kicsit álomvilágban élnek és egy lépéssel a föld fölött járnak, mégis van bennük valami nagyon szerethető élet-közeliség. Makacsság és kitartás. Szenvedély és ösztön. Valószínűleg azért, mert ha a pénztárcájuk nem is, a szívük azért mindig a helyén van. 

Az előadás szereplői gyógynövényes cigarettát szívnak.

Szép Ernő örököseinek az engedélyét a Hofra Kft. közvetítette.

Az előadás támogatója: