Az álomkommandó

Az álomkommandó

Hoffmann Juliusz, Manó szerepében Fesztbaum Béla
Frank Aurél, Dr. M. szerepében Hegedűs D. Géza
Hoffmann Tamás, Robi szerepében Molnár Áron
Erika, Krisztina szerepében Tornyi Ildikó
Dr. Adler Lukács Sándor
Zénó Tahi Tóth László
Mussfeld Mihályfi Balázs
I. Belügyi Biztos Lajos András
II. Belügyi Biztos Telekes Péter
I. Sonderes Kocsó Gábor
II. Sonderes Dolmány Attila
III. Sonderes Gere Dénes Ákos
IV. Sonderes Varga Tamás
Súgónő Igó Éva

Valamint: Éder Csaba, Hajdú Ádám, Hajdu György, Hammel Attila, Kása Kelemen, Kocsis Mihály, Kovács Tamás, Márton József, Nagy Péter, Venczel Zsolt és a Pesti Színház műszaki munkatársai.

Díszlet-jelmez: VERECKEI RITA
Koreográfus: SOÓS ATTILA e.h.
Dramaturg: KOVÁCS KRISZTINA
Videó: BÁNKI ÁKOS, SZÖLLŐSI GÉZA, ZANA KRISZTIÁN
Szcenika: KRISZTIÁNI ISTVÁN
Világítás: CSONTOS BALÁZS
Súgó: ZSOLNAY ANDREA
Ügyelő: RÖTHLER BALÁZS
A rendező munkatársa: D. MUCSI ZOLTÁN

Rendező: SZÁSZ JÁNOS

Sütő András

Az álomkommandó

dráma két részben

Rendező: Szász János

Bemutató 2013. október 26-án, szombat este 7 órakor a Pesti Színházban.

(19.00 órás kezdés esetén az előadás várható befejezésének ideje 21.45)

Sütő András drámája az elmúlt évtizedek magyar irodalmának egyik legeredetibb, felelősségteli írása, mely egy nehéz történelmi helyzetben vall a színház szerepéről és a művészet erejéről, hivatásról és erkölcsről. Őszinte tisztasággal beszél a hatalommal való szembenállás lehetőségeiről.
Színházi próba zajlik a színpadon. A darab az auschwitzi Mengele-laboratóriumban játszódik, a Sonderkommandó lázadásának idején. A darabbeli színház igazgatója játssza Mengelét, a dráma írója és rendezője pedig Manót, a laboratóriumi szolgát, aki ikergyerekei életéért harcol, és az álmaikat meséli Mengelének, hogy kísérleteihez pszichológiai anyagot szolgáltasson, s így ne kelljen meghalniuk. Amikor kiderül, hogy a fiát mégis megölette Mengele, a gyilkossal is alkut kötő kisember egy pillanatra hőssé próbál válni, s pisztolyt fog Mengelére, de elsütni nem tudja.
A próbált darab belső színházi valósága egybefonódik a kor külső valóságával. A színpadon játszódó darab szerző-rendezőjének a fiát ugyanis államellenes összeesküvés miatt börtönbe akarják zárni. A fiú a színházban próbál elbújni a belügyesek elől, s az apja segítségét kéri, aki azt tanácsolja neki, hogy öltözzön be Sonderkommandósnak, de lebuknak. A próbát mégis folytatják, mert az előadást meg kell tartani, de folyamatos ellenőrzés és megfigyelés alatt kell tovább dolgozniuk...

"Talán nem önáltatás, hogy drámám időszerűsége nem múlt el létrejöttének történelmi idejével. Nem múlhatott el, mert a mindennapos jelenség – mint például az emberi szabadság lábbaltiprása – nem föltétlenül napi jelenség. Mi több: korszakok jönnek és mennek – a megaláztatás pedig marad, a sovén gyűlölet tartósan garázdálkodik. Meddig vajon? Az álomkommandó erre a kérdésre is választ keres kényszerű megalkuvások, véres lázadások, álmok és remények örök hullámzásában." Sütő András

Az előadást 14 éven felüli nézőinknek ajánljuk!

Sütő András örököseinek az engedélyét a Hofra Kft. közvetítette.

Az előadás támogatója: Nemzeti Kulturális Alap

 

OKTATÁSI SEGÉDANYAG

Az álomkommandó című előadásunkhoz készült oktatási segédanyag itt letölthető.

Az oktatási segédanyagot készítette: Balassa Jusztina