Úrhatnám polgár

 

Jourdain úr, polgár Hegedűs D. Géza
Jourdainné, a felesége Börcsök Enikő
Luci, a lányuk Tornyi Ildikó
Nicole, szolgáló Cseh Judit
Cléonte, Luci szerelme Lajos András
  Mészáros Máté
Covielle, Cléonte inasa Juhász István
Dorimene grófnő Igó Éva
Dorante gróf, Dorimene szeretője Lukács Sándor
Tánctanár Gyuriska János
Zenetanár Fesztbaum Béla
Filozófiatanár Vallai Péter
Szabómester Tasnádi Bence e. h.
Jourdain inasai Molnár Áron
  Papp Dániel

valamint
zenészek, táncosok

Dramaturg: RADNÓTI ZSUZSA
Díszlet: BAGOSSY LEVENTE
Jelmez: JÁNOSKÚTI MÁRTA
Mozgás: LISZTÓCZKY HAJNAL
Zene: KERESZTES ZOLTÁN

A rendező munkatársa: MOLNÁR KATA

Rendező: MÁCSAI PÁL

Jean-Baptiste Moliére — Parti Nagy Lajos

Úrhatnám polgár

komédia egy szünettel

Bemutató: 2007. december 30-án, vasárnap este 7 órakor a Vígszínházban

Rendező: MÁCSAI PÁL

A magyar fordításirodalom egyik telitalálata Csiky Geregely címfordítása, az Úrhatnám polgár. Ez a szó Csikynek is köszönhetően átkerült a köztudatba, a köznyelvbe, s a rangkórság-és felkapaszkodni vágyás fogalmává vált.

A nyelvi remeklés napjainkban is folytatódik. Parti Nagy Lajos új szövege valódi szó varázslat. Úgy teremti maivá a Moliere-i komédiát, hogy megtartja az eredeti környezetet, történetet, a szereplőket. Páratlan nyelvi eredetiséggel egyszerre ragyogtatja fel a mű klasszikus értékeit, és jelenkori környezetünkben is telibe találó gúnyát, humorát.

A darab hőse Jourdain úr, újgazdag polgár, aki mániákusan idomulni szeretne minden ranghoz, méltósághoz, társadalmi kiváltsághoz. Frappáns jelenetekben próbálja magáévá tenni a divatos táncokat, zenét, a műveltnek hangzó szófordulatokkal tűzdelt csevegést. Barátjának hisz és pénzzel halmoz el egy lecsúszott grófot, csodás lakomát rendez egy özvegy grófnőnek, akinél komikus igyekezettel próbálja megkedveltetni magát. Lányát is nemes embernek szánja, de a lány szerelmének furfangos inasa látványos cselt talál ki, hogy a rangkórságban szenvedő Jourdain eszén túljárjanak. E nagyszabású tréfa csúcspontja a vígjáték irodalom egyik emlékezetes jelenete: a "mammamusi avatás".

A darabot vendégként Mácsai Pál rendezi, Hegedűs D.Gézával, Börcsök Enikővel, Igó Évával, Lukács Sándorral, Vallai Péterrel és a Víg társulatának fiatal tehetségeivel.