Duda Éva

koreográfus

Duda Éva


Fontosabb szerepei

 

Díjai

 

 

„A tánc az erő áramlása, a zsigerek játéka, a gondolat szabadsága, a pillanat ereje, a test élvezete és fájdalma, harc és eufória, időtlenség, légzés és kapcsolódás, realitás és misztikum, valódi és tiszta létezés és kommunikáció.”

Magyar és nemzetközi tanulmányok után a Magyar Táncművészei Főiskola koreográfus szakán végzett 2001-ben. A kezdeti rövidebb műveket hamarosan egész estés darabok követték, melyek közül több magyar és külföldi díjat is nyert nemzetközi fesztiválokon (Párizs, Stuttgart, Japán, Lengyelország, Kairó, Novgorod, Ciprus). Több tánctársulattal is együttműködött az elmúlt években, a Közép-Európa Táncszínházzal és a Szegedi Kortárs Balettel, valamint a MU Terminállal.
Függetlenül működő, szabadúszó alkotóként önálló projekteket hoz létre alkalmi és változó csapatával, továbbá meghívásoknak tesz eleget professzionális táncegyütteseknél és színházi társulatoknál. Munkái egyaránt láthatók alternatív mozgásszínházak repertoárján, valamint számos hazai kőszínház zenés produkcióiban. Többek között a Budapesti Operettszínház és a Szegedi Szabadtéri Játékok nagyszabású előadásainak is visszatérő koreográfusa.
2005-ben elnyerte a magyar táncélet egyik jeles kitüntetését, az Imre Zoltán-díjat, 2009-ben Harangozó-díjjal, 2010-ben pedig Lábán Rudolf-díjjal tüntették ki.
A Hegedűs a háztetőn című előadásunk koreográfusa.
 
„A kortárs tánc jó értelemben vett törvénytelensége folytán a művészi közlés szolgálatában sokoldalú, és rendkívül befogadó, műfaji és nyelvi határok nélkül létező, és folyamatosan változó, a társművészetekkel is kooperáló irányzat. Tehát nyitott, kíváncsi és szabad emberek művelik.”
 
Előadásai a Vígszínházban: