English

Defiant Requiem: Verdi Terezínben a Vígszínházban
2018. 05. 10.

A Defiant Requiem: Verdi Terezínben egy különleges koncertdráma, amely a theresienstadti koncetrációs tábor rabjainak állít emléket. A tábor lakói – miközben minden emberi méltóságuktól megfosztották őket – úgy döntöttek, hogy előadják Giuseppe Verdi nagyszabású Rekviemjét. A prágai konzervatóriumban végzett cdv szervezte meg a 150 fős kórust, amely – egy csempészett kotta segítségével, egy szál zongora kíséretében – 16-szor adta elő Verdi ünnepelt zeneművét 1943 és 1944 között. A kórus tagjai egyre fogytak, ahogy időről időre Auschwitzba deportálták őket, de nem adták fel. Rafael Schaechter a hihetetlen erőt sugárzó zene és latin szöveg miatt választotta ezt a művet az olasz zeneszerző életművéből, és azzal biztatta a rabtársait, hogy amit nem mondhatnak el szóban, azt elmondják  zenében.

Az elkövetett bűnök, nem maradnak megtorlatlanul. 1944 októberére a kórus már csak 6o főből állt, majd az utolsó előadás után mindnyájukat elhurcolták és kevés kivétellel mind meggyilkolták őket Auschwitzban.    

A Defiant Requiemet bemutató est nem csupán a kórusmű előadása. Sokkal több annál. Murry Sidlin koncertdrámája méltó tisztelettel adózik a koncentrációs táborokba hurcolt és ott meggyilkolt embereknek. A koncertdráma során, Murry Sidlin vezényletével és előadásában  Giuseppe Verdi varázslatos zenéjével párhuzamosan hallhatjuk az eredeti kórustagok, a néhány túlélő beszámolóját és láthatunk részleteket abból az 1944-es náci propagandafilmből, amellyel az egész világot meg akarták téveszteni a koncentrációs táborban uralkodó körülményeket illetően. A Defiant Requiem Alapitvány Murry Sidlin irányitása alatt járja a világ nagy városait, emlékezik és emlékeztet.

A mostani koncert Rafael Schaechterre és kórusára, valamint a terezini Verdi-előadásokra kiván emlékeztetni. A legfőbb és legáltalánosabb üzenete az, hogy az emberi szellem még a legelnyomorultabb körülmények között is képes felemelkedni.

Magyarországon  először 2010-ben hallhatta a közönség ezt a felejthetetlen előadást, a Vasúttörténeti Parkban. 2018-ban a Zsidó Művészeti Napok keretei között a Vígszínház ad otthont a koncertnek.

A terezini események drámai és inspiráló történetének mai üzenete az, hogy minden elkeserítő helyzetben meg kell látnunk a reményt.

Program

I.               Requiem

II.              Dies ireae

III.            Offertorio

IV.            Sanctus

V.              Agnus Dei

VI.            Lux aeterna

VII.           Libera me

Köszönet illeti Ronald S.Lauder Nagykövetet az előadáshoz nyújtott támogatásáért

Az előadás további támogatói: Az Allianz SE, az Irving Harris Alapitvány ésaz Emberi Jogok és az Igazság védelmére alakult Lantos Alapitvány

Forrás: Zsidó Művészeti Napok

Még ajánljuk

Kapcsolat

Vígszínház - jegypénztár:
1137 Szent István krt. 14.
Tel: 329-23-40
Nyitva tartás: 11.00-19.00

Vígszínház előcsarnok
Jegyvásárlás az előadások ideje alatt a földszinti előcsarnokban kialakított jegyárusító helyen.

Pesti Színház - jegypénztár
1052 Váci utca 9.
Tel: 266-55-57
Nyitva tartás: 13.00-19.00

Szervezési Iroda
1136 Pannónia u. 8.
Tel: 329-39-20
Nyitva tartás: hétfő-csütörtök: 10.00-18.00; péntek: 10.00-17.00

Allee Bevásárlóközpont - 2. emelet
1117 Október huszonharmadika utca 8-10.
Tel: 06-30-519-3619
Nyári szünet! (Nyitás szeptemberben)

Színházjeggyel, bérlettel kapcsolatos információért hívja a színház ingyenes zöld számát: 06 80 204 443
Felhívjuk kedves nézőink figyelmét, hogy a Szervezési Iroda felújításának ideje alatt ingyenes zöld számunk nem elérhető. Megértésüket köszönjük!