English

Venczel Vera Prima Díjas lett! Gratulálunk!
2018. 12. 08.

Nagy örömünkre Venczel Vera Prima Díjban részesült! A Vígszínház társulata szeretettel gratulál a rangos elismeréshez!

Venczel Vera a Színművészeti Főiskola elvégzése után 1968-ban a Vígszínházhoz szerződött, és immár ötven éve a társulat tagja. Az eltelt évtizedek során a magyar színjátszás egyik kiemelkedően fontos színművészévé vált, és mind színházi, mind filmes sikereiért több szakmai elismerésben is részesült. Több mint száz filmben és tévéjátékban nyújtott kiemelkedő alakítást, és olyan nagy klasszikusokban szerepelt, mint Várkonyi Zoltán Kárpáthy Zoltánja (1966) és az Egri csillagok (1968). Az 1970-es Monte Carló-i Filmfesztiválon a Pillangó című filmben nyújtott alakításáért a Legjobb Női Alakítás Arany Nimfa-díját nyerte. 1977-ben a Játék a téren című hangjátékban nyújtott alakításáért a Kritikusok Díjával tüntették ki. Számos színházi díj birtokosa: 1975-ben Jászai Mari-díjat, 1977-ben Varsányi Irén-emlékgyűrűt, 1987-ben Kazinczy-díjat, 2003-ban Ruttkai Éva-emlékgyűrűt, 2004-ben Ajtay Andor-emlékdíjat, 2005-ben Páger-gyűrűt és Premier-díjat, 2010-ben Érdemes Művész kitüntetést kapott. 2008-ban a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja lett.

A Vígszínházban eltöltött több mint öt évtized alatt olyan kiemelkedően fontos színházrendezőkkel dolgozott együtt, mint Várkonyi Zoltán, Horvai István, Valló Péter vagy Zsótér Sándor. Érzékeny színészi gesztusaival, szerepértelmezéseivel és finom arcjátékával hamar kitűnt kortársai közül, és a Vígszínház nagy, második világháború utáni korszakában a társulat oszlopos tagjává vált. Ő volt többek közt Lorette Weingarten A nyár című színművében (r. Várkonyi Zoltán), Anna Gorkij Barbárokjában, Szonya Csehov Ványa bácsijában, és szerepelt Csurka István Házmestersiratójában is (r. Horvai István). Színházi munkái között nagy klasszikusokat, kortárs kísérleteket, külföldi és magyar szerzőket egyaránt találni, ami bizonyítéka sokoldalú színészi tehetségének. Olyan fontos magyar szerzők új bemutatóiban is szerepelt, mint Esterházy Péter Búcsúszimfóniája (r. Zsótér Sándor) és Rubens és a nemeuklideszi asszonyok című színműve (r. Szikora János), a közelmúltban pedig jelentős alakítása volt a Szepes Mária regényéből készült A vörös oroszlán című monodráma (r. Bodor Böbe).

Venczel Vera Prima Díja méltó elismerése a színművésznő több évtizedes, kiemelkedő színvonalú, lelkiismeretes és kitartó munkájának, amellyel a magyar kultúráért, azon belül a magyar színház- és filmművészetért fáradozott – ezért a díj különösen nagy büszkeség a Vígszínház számára is.

 

Még ajánljuk

Kapcsolat

Felhívjuk figyelmüket, hogy a koronavírus-fertőzés elleni védekezés érdekében a Vígszínház és a Pesti Színház jegypénztára, Szervezési Irodánk és az Allee Bevásárlóközpontban működő jegyárusító pontunk csak email-en vagy telefonon elérhető. Kérjük, forduljanak bizalommal kapcsolattartójukhoz vagy keressék kollégáinkat a weboldalunkon található elérhetőségeink egyikén.

A vigszinhaz.hu oldalon és Facebook oldalunkon folyamatosan tájékoztatjuk Önöket.

Megértésüket köszönjük, és a veszélyhelyzet elmúltát követően ismét szeretettel várjuk Önöket a Vígszínház és a Pesti Színház előadásaira!

Színházjeggyel, bérlettel kapcsolatos információért hívja a színház ingyenes zöld számát: 06 80 204 443