English

Jiří Havelka
Tulajdonosok - A nyitrai DAB színház vendégjátéka

Rendező: Matúš Bachynec

Komédia azok számára, akik soha nem éltek így. Tragédia azok számára, akik mindig így éltek.

Egy lakóközösség emberi viszonyait mutatja be Jiří Havelka Mark Ravenhill-díjat nyert „Tulajdonosok” című vígjátéka. A darabból a szerző rendezésében film is készült, amely 2020-ban elnyerte a legjobb forgatókönyvért járó Cseh Oroszlánt, a cseh filmkritikusok díját.

A retro hangvételű darab olyan társadalmi látlelet, amely egy hagyományos vígjáték köntösében jelenik meg. A szerző szinte szociológiai alapossággal vizsgálja a darab szereplői között alakuló interperszonális kapcsolatokat, a kisközösségben fellelhető pozíciókért, a helyi hatalomért vívott ádáz harcokat.  A szereplők a társadalom jellegzetes figurái. Van itt fiatal katolikus házaspár, három gyermekes család, pragmatikus üzletember, magyar gyökerekkel rendelkező hisztérikus férfi, kellemetlen hivatalnok asszony, a múltról nosztalgiázó kommunista, egykori disszidens, több lakást bérbeadó gazdag hölgy, anyjával élő agglegény... Az egymás után sorjázó komikus jelenetek és abszurd helyzetek nemcsak szórakoztatnak, hanem kiváltják a "pont, mint nálunk!" élményét is. Mindenki számára ismerősek a régmúlt lakógyűléseinek és a jelen közgyűléseinek napirendi pontjai – a tetőjavítás, a lift felújítás, a gázvezeték cseréje. A tulajdonosokká vált lakók azonban képtelenek konstruktívan megoldani problémákat. Cselekvés helyett inkább intrikálnak, önző módon viselkednek, értelmetlen vitákat folytatnak csak azért, hogy bosszantsák a másikat. Mivel mindenki albetét tulajdonos, a pár tucat négyzetméternyi saját tulajdon jogot biztosít számára, hogy döntéseket hozzon, olyan hatalmat ad a kezébe, amellyel máshol nem, csak a saját lakóközösségében tud élni. Ezeket az embereket csak egy formai követelmény köti össze: a Közgyűlésen mindenről együtt kell dönteni.

Az előadás szlovák nyelven, magyar felirattal látható.

A vendégjáték a budapesti Szlovák Intézet "Szlovák Kulturális Napok Magyarországon" c. programsorozatának keretén belül valósul meg.  

Irta: Jiří Havelka
Dramaturg: Slavka Civáňová
Díszlet: Barbora Šajgalíková
Jelmez: Ján Husár
Rendezte: Matúš Bachynec

Bemutató: 28. 11. 2020, Divadlo Andreja Bagara, Nitra
Az előadás hossza: 90 perc

 

Szereplők
Gabriela Dolná, Ivana Kubáčková, Daniela Kuffelová, Eva Pavlíková, Andrea Sabová, Branislav Matuščin, Martin Nahálka, Peter Oszlík, Jakub Rybárik, Tomáš Stopa,
Marián Viskup, Ivan Vojtek ml., Andrej Remeník, Dušan Danko a.h., Thalia Alexandra Král, Leonardo Bíró

Még ajánljuk

Kapcsolat

Jegyértékesítés és nyitvatartás

Kedves Nézőink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Pesti Színház 2021. november 22-től 15-19 óráig tart nyitva.
Ez alól kivétel, mikor a 19 órás kezdéstől eltérő időpontban tart előadást a Pesti Színház. Ezeken a napokon az előadáskezdés előtt fél órával nyit a jegypénztár.

Várjuk Önöket szeretettel előadásainkon!

Szervezési Iroda
1136 Pannónia u. 8.
Tel: 329-39-20, 329-39-21
Nyitvatartás: hétfő - péntek: 10.00 - 18.00

E-mail: 
szervezes@vigszinhaz.hu 

Telefon:  
06-1-329-3920
06-1-329-3921
06-1-329-2340

06-80-204 443