HÍRLEVÉL

V. évfolyam 7. szám | 2011. december 14.

  a színház fővédnöke TEVA magyarország
 
 
 
Kedves Barátom!
 

A város karácsonyi fénybe öltözött, és az ünnepek hangulata beköltözött a hétköznapokba. Ha ajándékon töri a fejét, gondoljon a Vígszínházra. Szeretteinek, barátainak vásárolhat színházbérletet, -jegyet vagy vígutalványt is ajándékba. Ha 2011. december 23-ig legalább két bérletet vásárol, akár 20%-kal olcsóbban látogathatja előadásainkat, mi pedig megajándékozzuk egy színházi látcsővel.
Különleges ajándékunk nézőinknek, hogy most bárki össze is állíthatja saját bérletét. Válasszon ki három elődást időponttal együtt az aktuális műsorból, majd keresse fel kollégánkat a Szervezésen, aki segít összeállítani bérletét, de akár otthonról, az interneten keresztül is megvásárolhatja Vastaps bérletét.
Kedves Bérletes Nézőink, Önök A színházcsinálóra és A pestisre kedvezményes jegyet vásárolhatnak. Ezzel kapcsolatban minden információval állunk rendelkezésükre.
 

 
 
 

A PESTIS HEGEDŰS D. GÉZÁVAL A HÁZI SZÍNPADON

November 25-én a Házi Színpadon mutattuk be Hegedűs D. Géza előadásában A pestis című darabot. A Nobel-díjas Albert Camus regényének monodráma változata hatalmas sikert aratott. Az egyedülálló előadásban Hegedűs D. Géza tucatnyi karaktert idéz meg a színpadon. A pestist december 17-én, január 11-én és 24-én láthatják legközelebb. Ízelítőként olvassák el Hegedűs D. Gézával készült beszélgetésünket.
 
 
 
 

BILLY VILÁGA

Bent voltam a Billy világa próbáján, sokszor nem tudtam, hogy sírjak-e a meghatódottságtól vagy nevessek-e attól a finom iróniától, ahogyan a darab beszél egy család mindennapjairól, s arról, hogy hogyan is viszonyulnak a családtagok egy siket fiúhoz. A színészkollégák és Szőcs Artur rendező is hihetetlen érzékenységgel közelít az előadás témájához. Reméljük, a fiatal írónőnek, Nina Raine-nek is tetszeni fog, hiszen hamarosan megérkezik Budapestre, nézi a próbákat, aztán december 21-én este az előadás után a Vígegyetemen keretén belül berszélgetés lesz vele, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. Akik aznap este nem tudják megnézni az előadást, azokat szeretettel várjuk a Vígegyetemre, 100 forintért válthatnak jegyet a pénztárban. Másnap, december 22-én lesz a bemutató, azt hiszem, ez szép ajándék karácsony előtt. Az előadást december 27-én siket és nagyothalló nézőink számára jelnyelvi tolmács közreműködésével fogjuk játszani, s 2012 januárjától további jeltolmácsolt előadásokat tartunk.

 
 
 

MAKRANCOS KATA

A Vígben is gőzerővel zajlanak a próbák. Tegnap délelőtt lestem be a Makrancos Katára. „A bravúros vígjáték főhőse az éles nyelvű, nyers modorú Kata, aki mindenkit elmar maga mellől, így nem sok reménye van a házasságra. Mitől lesz makrancossá egy nő? Azért, mert nő? Vagy szeszélyből, netán keserű sértettségből? Vagy csak azért, mert tisztában van a saját értékeivel? És vajon mivel kelti fel egy életerőtől duzzadó, akadálymentes hódításokhoz szokott, magabiztos férfi figyelmét? Találkozásuk láttán a néző előtt fölsejlik a szimpla macsó nőgyalázás lehetősége, de éppen úgy a férfi–nő kapcsolat mindig kiszámíthatatlan biokémiája is.“ Nagyon izgalmas és különleges a tér, a díszletet a rendező Gothár Péter tervezte. Nemrég vendégünk volt Kállay Géza irodalomtörténész, aki nagyszerű előadást tartott Shakespeare-ről, a Globe színházról, a korról, és a Makrancos Katáról. Január 8-án lesz a bemutató, a főszerepet Börcsök Enikő és Nagy Ervin játssza.

 
 
 

A SZÍNHÁZCSINÁLÓ: KERN ANDRÁS

A 2012-es évet új bemutatóval kezdjük a Pesti Színházban is. Csizmadia Tibor rendezi A színházcsinálót, amelynek január 6-án lesz a premierje. Nem véletlen, hogy műsorra tűzzük Thomas Bernhard darabját, hiszen társulatunkban van egy olyan színészegyéniség, aki igazán hitelesen tudja képviselni és közvetíteni a világhírű osztrák szerző keserű komédiájának gondolatait. A Pesti Színházban Kern András kelti életre Bernhard zsarnokian és mulatságosan mániákus színházcsinálóját, partnerei a Vígszínház társulatának kiváló művészei: Kútvölgyi Erzsébet, Járó Zsuzsa, Igó Éva, Borbiczki Ferenc és Karácsonyi Zoltán.
 
 
 
 

GYEREKDARABOK KARÁCSONYRA

Szeretettel várjuk a kicsiket és a nagyokat is A padlás, A dzsungel könyve és a Túl a Maszat-hegyen előadásainkra. 6 éves unokaöcsém, Farkas már mindegyik előadást látta, sőt valamelyiket többször is, mert éppen színész akar lenni és A dzsungel könyvében Sír Kánt szeretné eljátszani. Az ünnepek alatt is láthatják ezeket az előadásainkat, hiszen sok családnak egy-egy színházi délelőtt vagy délután is a karácsony része.
De tudjuk, vannak, akik ezt nem tehetik meg, azoknak másképp próbálunk meg segíteni. Nyáron a társulatból néhányan elutaztunk Erdélybe, Tusnádfürdőre, hogy a ferences szerzetes, Böjte Csaba testvér által szervezett táborban együtt játsszunk, színházat csináljunk nehézsorsú gyerekekkel. Most ezeknek a gyerekeknek az Angyalkához írt kéréseit teljesítettük titokban. Rengeteg karácsonyi csomag gyűlt össze a színházban, amiket a hét közepén kamionra raktak és Tusnádfürdőre szállítottak.

 
 
 

200. SYLVIA

Hihetetlen, de december 27-én elérkeztünk a Sylvia 200. előadásához. 1997-ben mutattuk be a darabot Marton László rendezésében. Pályám egyik igazán különleges, izgalmas és kedves állomása ez a szerep: ebben a szívszorító történetben egy kutyát játszom, és olyan kiváló művészek a gazdáim, mint Halász Judit, Lukács Sándor, a másik kutyatulajdonos pedig Tahi Tóth László. Velünk lép színpadra a legidősebb színészkutya is, Liza, akit Kati, az öltöztető minden este virslivel kényeztet, de a 200. előadáson Liza kutya is számíthat egy nagyobb meglepetésre.

 
 
 

HALÁSZ JUDIT KONCERT

Az ünnepek közeledtével a gyerkeknek is szeretnénk kedveskedni. Az előző évekhez hasonlóan a decemberi hétvégéken Halász Judit ad koncertet. Az Apa, figyelj rám c. új lemez dalait hallhatják a gyerekek és szüleik. Juci sokszor énekelt már testvérekről, anyukákról vagy nagymamákról és arról, hogy minden felnőtt volt egyszer gyerek, de az apákról még nem. Ezt a hiányt pótolja az új lemez, amelyen Bródy János apadalai mellett Szabó T. Anna és Tóth Kriszta is írt dalszövegeket. Máris óriási az érdeklődés, a gyerekek imádják az új dalokat.

 
 
 

VÍGEGYETEM

A Csongor és Tünde előadásunkhoz kapcsolódóan beavató színházi foglalkozásokat tartunk középiskolákban. Októberben a Szász Ferenc Kereskedelmi Szakközép- és Szakiskolában jártunk, november végén pedig az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumba látogattunk el. A darab szereplői és alkotói játékos drámafoglalkozással készítik elő az előadást. A rendhagyó irodalomórán az improvizációs feladatok a Csongor és Tünde alapgondolatához, a boldogságkereséséhez, a szerelemhez kapcsolódtak. Januárban majd a Fazekas Mihály Gimnáziumba megyünk el.

 
 
 

ÓNODI ESZTER A VÍGBEN

Örömteli dolog van készülőben. Tornyi Ildikó babát vár, a kicsi márciusban ékezik. Ildikó még játszik, de lassan átadja szerepeit. A Játék a kastélyban Annie-ját Ónodi Eszter, a Katona József Színház művésznője fogja játszani, aki már játszotta ezt a szerepet anyaszínházában. Eszter december 17-én lép először lép a Vígszínház nagyszínpadára.

 
 
 

VENDÉGJÁTÉK POZSONYBAN

November 23-án Pozsonyban vendégszerepelt hatalmas sikert aratva Venczel Vera A vörös oroszlán című előadásunkkal. A Divadlo Astorka Korzo 90, Pozsony legnagyobb múltú művészszínháza minden év őszén nemzetközi színházi fesztivált rendez. A rangos művészeti szemlére a tavalyi sikeres bemutatkozás után az idén újra meghívást kapott a Vígszínház. Tavaly a Romlás című darabbal vendégszerepeltünk, idén pedig Venczel Vera utazott a fesztiválra. Ez volt az első alkalom, hogy az Astorka Fesztivál monodrámát tűzött műsorra.

 
 
 

HEGYI BARBARA ÉS PRESSER GÁBOR KÖNYVBEMUTATÓK

A Víg Házi Színpadán volt zenei vezetőnk, Presser Gábor és Parti Nagy Lajos Rutinglitang című könyvcédéjének vagy cédékönyvének – a műfajt döntse el a hallgató/olvasó – a bemutatója. A dalok Presser Gábor előadásában szólalnak meg, a kötetet Parti Nagy Lajos maga szerkesztette és lábjegyzetelte.

Kolléganőnk, Hegyi Barbara imád főzni és imád a finom ételekről beszélni is. Végre összegyűjtötte kedvenc receptjeit, jótanácsait és történeteit egy szép könyvben, melynek címe ABRAKA BABRA Monológok a konyhámból. A könyv múlt héten jelent meg, a könyvbemutató természetesen a Vígben volt, és miközben Bárdos András a szerzővel beszélgetett, mi megkóstolhattuk Barbara eszméletlenül finom kávétortáját. A recept benne van a könyvben!

 
 
 

HÁZI SZÍNPADI BEMUTATÓK

Tájékoztatjuk nézőinket, hogy a tavaszra tervezett Zsótér Sándor rendezte Jelinek-bemutatónk, valamint az Esterházy Péter Tizenhét hattyú című művéből készülő monodrámánk próbáit technikai okok miatt nem tudjuk most elkezdeni. Reméljük, hogy a következő évadban mindkét bemutatót meg tudjuk tartani.

 
 
 

HORVAI ISTVÁNRA EMLÉKEZÜNK

December 16-án Horvai Istvánra, a Vígszínház igazgatójára, rendezőjére színhészpedagógusra, mesteremre emlékezünk. Emléktáblát avatjuk annál a háznál, ahol élt és alkotott. Pista bácsira emlékezünk, ott lesznek volt tanítványai, kollégái: Takács Kati, Marton László, Murányi Tünde, Tahi Tóth László, Cserna Antal, Hegedűs D. Géza, Fekete Ernő, Gálffi László, Rátóti Zoltán és remélem, még sokan. Mindenkit szeretettel várunk december 16-án 15 órakor a Tátra utca 12/a. előtt.

 
 
 

ELBÚCSÚZTUNK LÁZÁR IZÁTÓL ÉS NÉMETH LÁSZLÓTÓL

Sajnos a közelmúltban elveszítettünk két nagyon fontos embert: nagyszerű kollégánkat Németh László színművészt, akit utoljára a Romlás című darabban láthattak, és a kiváló textilművészt, Lázár Izát, gazdasági tanácsadónk, Lázár Egon feleségét. Mély fájdalommal gyászoljuk őket.

 
 
 

YASMINA REZA KÉPVISELŐJE A VÍGSZÍNHÁZBAN

Múlt héten váratlanul Párizsból megérkezett Dominique Christophe, Yasmina Reza képviselője, hogy megnézze Az öldöklés istene c. előadásunkat. A világ több színházában látta már ezt a darabot, éppen ezért nagyon sokat jelentett, hogy el volt ragadtatva az előadástól, a színészi játéktól és attól, hogy a közönségnek is mennyire tetszik. Miután átöltöztünk még sokáig beszélgettünk vele a társalgóban.

 
 
 

SZÍNHÁZI FESZTIVÁL IZRAELBEN

Meghívást kaptunk az Izraeli Dráma és Színház Nemzetközi Szimpóziumára. A világ számos pontjáról érkeztek a fesztiválra színházigazgatók, rendezők, színészek és dramaturgok. A résztvevök között volt dél-afrikai, uruguayi, kínai, német, japán, bolgár, görög, szlovén, orosz, macedón, ciprusi, amerikai, angol, cseh és osztrák szakember is. Garai Judittal, színházunk dramaturgjával rengeteg különleges előadást láttunk, és több szakmai beszélgetésen vettünk részt. Nagyon sok értékes információval lettünk gazdagabbak, amit, reményeink szerint a jövőben tudunk kamatoztatni.

 
 
 

Sok erőt kívánok a karácsonyi bevásárláshoz, készülődéshez, ha bármilyen kérdésük, problémájuk van, keressék munkatársainkat, látogassanak el honlapunkra (www.vigszinhaz.hu), nézzék meg a VígTV kisfilmjeit és kövessenek minket a Facebookon is.

Szeretettel várom Önöket a Vígben, a Pestiben és a Házi Színpadon az ünnepek előtt, alatt és után is. Mi mindig itt vagyunk!