HÍRLEVÉL

2014. október 21.

  a színház fővédnöke TEVA magyarország
 
   
Kedves Barátom!
 

Mozgalmasan kezdtük az évadot: október közepéig megtartottuk az első hat bemutatóinkat. Ezt leírni könnyű, de higgyék el, megcsinálni már nem annyira. Mindenesetre nagyon örülünk, mert mindegyik előadás remekül sikerült. Már elkezdődtek a decemberi bemutatóink próbái, és az elkövetkező napokban felújítjuk a repertoár előadásainkat is, így novemberben és decemberben gazdag programmal várunk mindenkit.

 
 
 
 

nemzetközi siker az 1914!

Múlt héten három alkalommal játszottuk az 1914 című előadást a világhírű Robert Wilson rendezésében, amelynek létrejöttét az első pillanattól támogatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A bemutatót követő fogadáson Balog Zoltán miniszter úr hangsúlyozta a visegrádi országok példaértékű művészi összefogását: „Közös a történelmi múltunk, a világhírű mester, Robert Wilson rendezése e régi, de a jelenre is kiható mozzanatokkal való szembenézést segíti. Nagyszerű produkciót láttunk, amely még egy-egy villanásnyi személyes élcet is küldött nekünk, a közönségnek”. Jan Burian, a Cseh Nemzeti Színház főigazgatója és Roman Polák, a Szlovák Nemzeti Színház prózai tagozatának igazgatója, és Michal Dočekal, a prágai teátrum prózai tagozatának vezetője is méltatta a különleges produkciót.
 
 
 

ROBERT WILSON ÜZENETE

Robert Wilson sajnos nem tudott velünk lenni színházi elfoglaltsága miatt, ezért egy kézzel írt üzenettel gratulált nekünk:
„Enikőnek és az 1914 teljes stábjának! Nagy szeretettel gondolok rátok. Bárcsak én is veletek lehetnék. Hallottam, milyen nagy siker volt. Gratulálok! Szeretettel, Bob”
Óriási megtiszteltetés volt egy ilyen zseniális alkotóval együtt dolgozni. Az 1914 természetesen tovább folytatja útját Európa színpadain. Jövő héten Pozsonyba, aztán Belgrádba, majd Reimsbe utazik az előadás. De a nagy érdeklődésre való tekintettel 2015. április 23., 24. és 25-én újra látható lesz a Vígben, sőt Robert Wilson is velünk lesz, ugyanis szakmai előadást tart nálunk a nagyközönség számára is. Ritka alkalom lesz ez a találkozásra az egyik legnagyobb kortárs színházi gondolkodóval. Semmiképp se hagyja ki!
 
 
 

HÁROM FELEJTHETETLEN OKTÓBERI BEMUTATÓ

A Pesti Színházban október 10-én Spiró György fergeteges komédiáját, a Kvartettet mutattuk be. A közönség nagyon nagy szeretettel fogadta az előadást. Spiró humora és a színészek játéka mindenkit lenyűgözött. Október 11-én, a Házi Színpadon tartottuk a Fátyol nélkül című kortárs amerikai dráma magyarországi ősbemutatóját Mátyássy Áron rendezésében. Mindannyiunkat, akik láttuk az előadást, lenyűgözött a színésznők megrendítő játéka és az iraki nők helyzetéről szóló dráma fájdalmas őszintesége és aktualitása. A nagyszínpadon  Michal Dočekal rendezésében október 12-én láthatták először Bulgakov remekművének, a A Mester és Margaritának látványos és nagyszabású színpadi adaptációját.
 
 
 

EMLÉKEZZÜNK OKTÓBER 23-ÁRA!

Idén is rendhagyó módon emlékezünk az 1956-os forradalomra. Október 23-án 19.30-tól a Házi Színpadon Mészáros Márta Napló apámnak, anyámnak című filmjét vetítjük, utána pedig beszélgetést tartunk a film alkotóival: Mészáros Márta rendezővel, Pataki Éva forgatókönyvíró-dramaturggal, valamint Czinkóczi Zsuzsa és Kútvölgyi Erzsébet színésznőkkel.
Ez a rendkívüli erejű film páratlan személyességgel és objektív hitelességével emlékezik az ’56. október 23-i eseményekre és az ezeket követő vészterhes hónapokra, a megtorlásokra; a magánéleti és nemzeti fájdalmakra. A film Mészáros Márta Napló-trilógiájának harmadik része, mélyen humánus vallomás a „történelembe vetett egyén” sérülékenységéről, de az emberi tartásról, hősiességről is – olyan fantasztikus főszereplőkkel, mint Czinkóczi Zsuzsa, Jan Nowicki, Törőcsik Mari, Bánsági Ildikó és Kútvölgyi Erzsébet.

 
 
 

TOLDI AZ ASTORKA FESZTIVÁLON!

Idén is meghívást kaptunk a rangos Astorka Fesztiválra. Október 21-én Csőre Gábor játssza a Toldit a pozsonyi közönség előtt – reméljük, ugyanakkora sikerrel, mint a Pestiben. Itthon legközelebb október 27-én láthatja az előadást!

 
 
 

HA MAJD EGYSZER MINDENKI VISSZAJÖN... VIDEÓ!

Szeretettel ajánlom figyelmébe egyik legkedvesebb előadásomat, a Ha majd egyszer mindenki visszajön…-t, amelyet október 29-én újra láthatnak. Talán nem is gondolnánk, mennyi gyönyörű népdal, fülbemászó kuplé, sanzon, sőt korszakalkotó zenemű született a világháború idején – ezeket is hallhatják az előadásban, amelynek most elkészült ajánló  videója is! 

 
 
 

ÚJRA MŰVÉSZBEJÁRÓ!

Október 24-én 19.30-tól ismét kinyitjuk a Művészbejárót! Tavasszal indított, népszerű beszélgetős estünk újabb állomásán ismét rengeteg kulisszatitkot, tréfás és meghatóan személyes történetet hallhatnak vendégeinktől, Hegyi Barbarától, Lengyel Tamástól, Krisztiáni István szcenikustól és a dramaturg-műsovezetőtől, Deres Pétertől. Másfél óra kellemes terefere, közös múltidézés, korábban még sosem hallott sztorik laza, baráti hangulatban – ez a Művészbejáró!
 
 
 

REPERTOÁRON!

Kedves nézőink! Éppen ezekben a napokban újítjuk föl repertoár-előadásainkat. Figyelmükbe ajánlom, hogy a Vígben október 23-án újra játsszuk a Makrancos Katát. Másnap a Hegedűs a háztetőn halhatatlan története elevenedik meg. 26-án „újratöltjük” A lovakat lelövik, ugye? slágereit. 27-én egy kisváros polgárainak csetlés-botlásán nevethetnek A revizorban, és 31-én újra megkezdődik a Játék a kastélyban! A Pestiben pedig nézzék meg A kellékest, 26-án Kern Andrással, 24-én megint „összekutyulódnak” a szerelmi szálak a Sylviában

 
 
 

Jöjjenek és nézzenek minket, mi ugyanolyan szeretettel várjuk Önöket a napsütéses és a borongós őszi napokon is.

Barátsággal: