HÍRLEVÉL

V. évfolyam 5. szám | 2011. november 8.

  a színház fővédnöke TEVA magyarország
 
 
 

 
Kedves Barátom!
 

A színházba is beszökött az ősz, így újra látható a teljes repertoár, a régi nagy kedvencek és természetesen az új bemutatók. Minden este játszunk, de a délelőttök is tele vannak feladatokkal, teendőkkel. Mindhárom játszóhelyünkön próbáljuk az új darabokat, teljes gőzzel folyik a munka nemcsak a színpadokon, de a varrodákban, a tárakban, a műhelyekben, az irodákban is. Izgalmas időszak előtt állunk!
 

 
 
 

MAKRANCOS KATA BÖRCSÖK ENIKŐVEL A VÍGBEN

 

A nagyszínpadi Shakespeare-sorozatunk követező darabjának főhőse egy éles nyelvű, nyers modorú, zabolátlan, öntörvényű női személy, bizonyos Kata, akinek így nincs sok reménye a házasságra. Mégis akad azonban egy elszánt férfi, Petruchio, aki vállalkozik a hölgy megszelídítésére. Shakespeare remekművének szellemessége, játékossága Varró Dániel virtuóz fordításában új életre kel. Katát Börcsök Enikő, Petruchiót a Katona József Színház művésze, Nagy Ervin játssza, a rendező Gothár Péter. A bemutatót január 8-án tartjuk a Vígszínház nagyszínpadán.

 
 
 
 

BILLY VILÁGA A PESTIBEN

A Pesti Színházban magyarországi ősbemutatóra készülünk. Nina Raine fiatal angol drámaíró Billy világa című darabját tavaly mutatták be Londonban, és hatalmas sikerrel játsszák azóta is. A dráma főhőse Billy, a siket fiú, aki keresi a helyét a világban, a családban. A történet finom humorral és iróniával mesél a legkényesebb témákról, a fogyatékossággal élők beilleszkedési kudarcairól, és arról az egyenlőtlen küzdelemről, amit sérült társaink vívnak nap mint nap. Nemcsak a főszereplő, Telekes Péter, hanem kollégái is jeltolmács segítségével tanulnak jelelni, hogy minél hitelesebben meg tudják formálni a darab szereplőit. A bemutató december 22-én lesz, az előadás Szőcs Artur rendezésében kerül színre. December 27-én pedig jeltolmácsolással nézhetik meg az előadást.
 
 
 
 

A SZÍNHÁZCSINÁLÓ: KERN ANDRÁS

Thomas Bernhard darabja, A színházcsináló születésének idején alapos vihart kavart, és még ma is, számunkra is döbbenetesen aktuális minden sora. Hiszen ez darab nemcsak metszően pontos társadalomrajz Európáról, hanem a színház gyönyörének és keservének kacagtató és szívbemarkoló bizonyítéka. Egy kiáltás a művészetért – a kulisszák mögül! A megszállott, a művészet oltárán mindent feláldozó keserű zsenit, a vérbeli színházcsinálót Kern András játssza. Az előadás rendezője Csizmadia Tibor.

 
 
 

HEGEDŰS D. GÉZA ÚJ MONODRÁMÁBAN A HÁZI SZÍNPADON

November 25-én 19.30-kor a Nobel-díjas, világhírű író Albert Camus legismertebb regényének, A pestisnek monodráma változatát nézheti meg közönségünk. A többszáz előadást megélt párizsi bemutató után a darab magyar változatát Hegedűs D. Géza adja elő. Az előadás zenéjét, csakúgy mint Az öldöklés istenének dalbetétét a fiatal tehetség, Márkos Albert szerezte, a rendező pedig Dömötör András.

 
 
 

10 ÉVES A MALADYPE SZÍNHÁZ

Budapesten 2001-ben alakult egy rendkívüli független társulat Balázs Zoltán vezetésével, a Maladype Színház. A társulat nemcsak a közönség és a szakmai körökben, de több nemzetközi fesztiválon is kiemelt figyelmet kapott. Én is szeretem előadásaikat, ezért is nagy öröm számomra, hogy november 19-én a jubileumi hét zárásaként a Pesti Színházban, nálunk tartják meg ünnepi gálájukat, ahol sok kollégával együtt mi is köszöntjük őket.
 
 
 
 

VÍGEGYETEM

November 4-én, pénteken a Punk Rock előadása után beszélgetést szerveztünk a produkció alkotóinak és művészeinek részvételével. A beszélgetésen részt vettek a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumának tanárai, diákjai, a debreceni Tóth Árpád Gimnázium diákszínjátszó csoportja és tanára, valamint mentálhigiénés szakemberek és számos néző is. Az este nagyon jól sikerült, rengeteg olyan dologról esett szó, mely segített az előadás feldolgozásában és mélyebb elemzésében. Ehhez hasonló találkozókat szeretnénk majd a jövőben is szervezni. Beavató színházi programunk kapcsán októberben jártunk a budapesti Szász Ferenc Kereskedelmi Szakközép- és Szakképzőiskolában is, ahol a Csongor és Tünde színészei és alkotói tartottak rendhagyó irodalomórát. Novemberben ugyanez a csapat ellátogat majd a Fazekas Mihály Gimnáziumba és az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumba is.

 
 
 

AZ ÖLDÖKLÉS ISTENE FILMEN

Yasmina Reza darabját, Az öldöklés istenét tavaly mutattuk be. Hogy milyen különleges ez a darab, azt az is mutatja, hogy Roman Polanski is megfilmesítette. A film hatalmas sikert aratott a Velencei Filmfesztiválon is. Amit a színpadon Börcsök Enikő azt a filmben Jodie Foster, az én szerepemet Kate Winslet, Kern Andársét Christoph Waltz, Mészáros Mátéét pedig John C. Reilly játssza. Ha látni szeretné ezt a különleges történetet, mielőtt a filmet bemutatják a hazai mozik, akkor várjuk szeretettel november 21-én a Vígben.

 
 
 

VÁRKONYI-PÁLYÁZAT

2012. május 13-án lenne száz éves a híres mester, legendás színházcsináló, karizmatikus színházpedagógus, neves filmrendező, a Vígszínház egykori igazgatója: Várkonyi Zoltán. Ebből az alkalomból a Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskolája és a Vígszínház közösen pályázatot hirdet. Amelyről részletesen itt olvashatnak.

 
 
 

MÁR MOST GONDOLJON AZ ÜNNEPEKRE, VÁSÁROLJON AJÁNDÉKBA BÉRLETET ÉS VÍGUTALVÁNYT!

Bár még csak november van, de már most töröm a fejem, hogy mit is adjak ajándékba a családomnak, barátaimnak karácsonyra.
Az ünnepek közeledtével a Vígszínház is megajándékozza nézőit. Tavaly vígnoteszt kaptak a bérletet vásárlók. Az idén sokat gondolkoztunk azon, hogy milyen ajándékot adjunk annak, aki december 1. után vásárol bérletet. Az jutott eszünkbe, hogy idén egy kis látcsövet ajándékozunk nézőinknek, mert arra mindig szükség lehet.
Ma már bárki összeállíthatja saját bérletét, választhat 3 vígszínházi vagy pesti színházi előadást vagy akár a kettőt vegyesen is. De természetesen választhat azokból az előadásokból is, amiket mi ajánlunk. Nehéz kiszámítani, hogy mikor szeretnének színházba jönni barátaink, ezért ilyenkor jó ajándék a vígutalvány, mert akkor ők válaszhatják ki az előadásokat.
Kedves hírlevél olvasó, ha van olyan barátja, aki még nem volt a Vígszínházban, kérem, hozza el hozzánk! És még egy nagyon fontos dolog: mi minden este játszunk, biztos vagyok benne, ha esetleg nem kapott az interneten jegyet, az előadás előtt a pénztárban megvásárolhatja. Ha bármi problémája volt a jegyvásárlással, kérem, értesítsen, mert nekünk fontos a visszajelzés. Szeptembertől pedig már a mi honlapunkon is vásárolhat jegyet!

 
 
 

Végezetül pedig hadd ajánljak egy beszélgetést és két videót is a figyelmébe.

Halász Juci októberben ünnepelte születésnapját, ennek kapcsán mesélt nekünk a szerepeiről és az új lemezéről.

Az egyik videóból pedig megtudhat egy kis kulisszatitkot. Kiderül, hogy Lenni vagy nem lenni című előadásunk egyik szereplője, Fesztbaum Béla hogyan is alakul át esténként azzá az „alacsony, jellegzetes kis bajuszos emberré”, aki 1939 augusztusában Varsóban váratlanul felbukkant egy hentesbolt kirakata előtt. Híradás a színfalak mögül, első kézből, Önnek.
A másik videó pedig a Hegedűs a háztetőn előadásunkkal kapcsolatban készült. Fogadják sok szeretettel!

Igaz, most már hamarabb sötétedik, hidegek az esték, itt az igazi ősz, de mi szeretettel, melegséggel és barátsággal várjuk Önt estéről estére a Vígben, a Pestiben és a Házi Színpadon.

Szeretettel üdvözlöm: