HÍRLEVÉL

VI. évfolyam 3. szám | 2012. szeptember 21.

   színház fővédnöke TEVA magyarország
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
Kedves Barátom,

Szombaton két programmal is várunk!

A zöld kilences az Andrássy úton
Évadnyitó TeARTrum Fesztivál
2012. szeptember 22. 10 órától


Darvas Benedek, Hamvai Kornél és Varró Dániel A zöld kilences címmel új zenés-darabot írt a Vígszínház számára, melyet novembertől láthat a közönség Ascher Tamás rendezésében.
Ezen a délutánon 15.20 és 15.50 között a nézők ízelítőt kapnak ebből a zenés pesti cécóból, hallhatják Darvas Benedek szellemes zenéjét, Varró Dániel bravúros dalszövegeit és találkozhatnak a Vígszínház művészeivel: Fesztbaum Bélával, Csőre Gáborral, Mészáros Mátéval, Réti Adriennel és Herczeg Adriennel.
A Vígszínház standjánál pedig egész nap 10%-os kedvezménnyel vásárolhatják meg jegyüket és bérletüket.
 

Magyar Dráma Napja a Pesti Színházban
2012. szeptember 22. szombat 17.00 – 21.00


Újra a magyar szerzőké és a szövegeké lesz a főszerep szeptember 22-én a Pesti Színházban, ahol hagyományainkhoz híven megünnepeljük a Magyar Dráma Napját.
Az est házigazdája: Eszenyi Enikő

17.00    “Nekem itt van dolgom, nekem itt vannak álmaim”
Jelenet-installáció a Vígszínház jelentíró-pályázatának nyertes műveiből.

Idén másodszorra hirdetett jelenetíró-pályázatot a Vígszínház, azért hogy a fiatalok saját problémáikról, a számukra fontos kérdésekről beszélve drámai formán keresztül fejlesszék íráskészségüket, nyelvhasználatukat, kreativitásukat. A kamaszok által írt szövegeket – ahogy tavaly is – Forgács Péter rendező a szerzőkkel és a Vígszínház dramaturgjaival közösen elemzi, majd színpadra állítja a Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves hallgatóival.

A jelenetek szerzői: Agárdi Gábor, Antal-Bacsó Borbála, Bácskai Stella, Bíró Árpád, Bobák Szilvia, Cseri Anna Flóra, Dragu Erika, Kepics Zsanett, Lakatos Dóra, Ménkű Judit, Pálóczi Zoltán, Szántói Dalma, Széll Dániel Márk, Szijártó Dorottya, Tarnóczi Jakab, Varga Krisztián

Szereplők: Bach Kata e.h., Csapó Attila e.h., Janka Barnabás e.h., Mészáros Blanka e.h., Szabó Erika e.h., Tóth András e.h., Vecsei Miklós e.h., Vidnyánszky Attila e.h., Zoltán Áron e.h., Zsigmond Emőke e.h.

Osztályvezető tanárok: Marton László és Hegedűs D. Géza

Munkatársak: Deés Enikő, Deres Péter, Kovács Krisztina

RENDEZŐ: FORGÁCS PÉTER

19.00 Ottlik Géza: A Valencia-rejtély

Felolvasószínház Ottlik Géza születésének századik évfordulója alkalmából.

Ottlik Géza természettudományos krimijének főszereplője két jóbarát, az Amerikából hazatérő kétszeres Nobel-díjas elméleti fizikus Cholnoky Sándor és a matematikus Szontágh Miklós negyven év után újra találkozik Budapesten – néhány órával a világegyetem megsemmisülése előtt. A két jóbarát a hátralévő időt ifjúságuk helyszínén, egykori egyetemük egykori laboratóriumában töltik visszaemlékezéssel, ott, ahol fiatalok voltak, s ahol az a régi történet elkezdődött, amit maguk között csak úgy hívnak: a Valencia-rejtély. A kataklizma előtti utolsó pillanatokban, az emlékek között kotorászva Miklós és Cholnoky kétségbe esve próbál fényt deríteni egy régi balesetre, egy szakítás okaira, és matematikai módszerekkel körülírni, illetve a fizika egzaktságával tanulmányozni olyan bizonytalan vagy összetett érzéseket, mint például a szerelem.

Szereplők: Lukács Sándor, Hegyi Barbara, Hegedűs D. Géza, Péter Kata, Lázár Balázs, valamint Bach Kata e.h., Csapó Attila e.h., Janka Barnabás e.h., Mészáros Blanka e.h., Szabó Erika e.h., Tóth András e.h., Vecsei Miklós e.h., Vidnyánszky Attila e.h., Zoltán Áron e.h., Zsigmond Emőke e.h.

Dramaturg: Kovács Krisztina, Sényi Fanni

RENDEZŐ: HEGEDŰS D. GÉZA


KIÁLLÍTÁS – A Pesti Színház előcsarnokában Ottlik Géza emléke előtt tisztelegve kamara-kiállítás nyílik, ahol kiállítunk olyan régi vígszínházi dokumentumokat is, melyek a 2012/2013-as évad magyar szerzőinek – Esterházy Péternek, Hamvai Kornélnak, Spiró Györgynek és Varró Dánielnek – a korábbi víges munkáihoz köthetőek.

VÍGBÖNGÉSZDÉBEN a felolvasások ideje alatt megvásárolhatóak lesznek magyar drámákból született régi vígszínházi előadások szövegkönyvei, műsorfüzetei és plakátjai.
A helyszínen játszani is lehet, és a játék helyes megfejtői között az est végén kisorsolunk két negyedéves Élet és Irodalom előfizetést is.

A Víg a színház.

Belépődíj: 300 Ft

                                                         Eszenyi Enikő