HÍRLEVÉL

2016. május 7.

     
 
Kedves Barátom!
 

A 120 éves Vígszínház társulata nevében köszönöm budapesti, vidéki és külföldi kollégáinknak, barátainknak, hogy együtt ünnepelték velünk a születésnapunkat, személyes vallomásukkal, emlékeikkel leptek meg minket ezen a csodálatos estén. Külön köszönet a nagyszerű képzőművészeknek, akik néhány óra alatt varázsoltak értékes festményeket az üres vásznakra. Köszönöm azoknak, akik a színházban, a színház előtt és online nézték az előadást, és köszönöm a rengeteg szeretet, jókívánságot és üzentet, amit a születésnapunk alkalmából kaptunk! Köszönöm a társulat és minden kollégám önzetlen odaadását is, amivel nem csak május elsején, hanem egész évben szolgálták és szolgálják a Vígszínházat és Önöket! Soha nem fogjuk ezt az estét elfelejteni!

Hadd osszam meg Önnel 121. évadunk műsorát! A 121 szerencseszám, mert négyzetszám, 11x11, így szerencsés évadnak nézünk elébe. Legyen Ön is szerencsés, járjon egész évben a Vígbe!

 
 
 
 

A 2016/2017-es évad műsora

Vígszínház

Dosztojevszkij
Bűn és bűnhődés
Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij világhírű krimije egy brutális gyilkosság és az azt követő nyomozás története. Egy lélek vergődése a bűn és a büntetés útvesztőjében: Raszkolnyikov, a Moszkvában tanuló fiatal egyetemista megpróbálja elhitetni magával, hogy joga volt kioltani egy ember életét.
Ljubimov ikonikus, 1978-as előadása és Tordy Géza legendás, 2001-es rendezése után a Bűn és bűnhődés most Michal Dočekal rendezésében tér vissza a Vígszínház színpadára. A Vígszínház az előadást a 100 éve született Jurij Petrovics Ljubimovnak ajánlja.
 
Dés László – Geszti Péter – Grecsó Krisztián
A Pál utcai fiúk
zenés játék Molnár Ferenc regénye nyomán
A magyar irodalom egyik legszívbemarkolóbb alkotása. Minden generáció újra és újra felfedezi magának. Közös gondolkodásunk része lett a grund, amely a miénk, ahogy Dés-Geszti-Grecsó zenés játékának egyik csupa érzelem, csupa dallam betétdalában éneklik a szereplők. Reményeink szerint a Dés-Geszti szerzőpáros és a vígszínházi csapat A dzsungel könyve több évtizedes, töretlen sikerű alkotása után, Marton László nagyszerű, értő rendezésében egy újabb magyar legendás előadás születik.
Az előadás színlapja.
 
Shakespeare
Szentivánéji álom
Az év legrövidebb éjszakája Szent Iván éje, amikor a régi hiedelmek szerint bármi megtörténhet, a kívánságok valóra válnak, a szerelmesek egymásra találnak. A helyszín egy titokzatos erdő Athén közelében, ahol a fiatal párok űzik egymást, össze-vissza keveredve, hogy a végén, egy kis varázslat segítségével mindenki a maga párja mellett kössön ki. Egy tündérekkel és hiedelmekkel átitatott nagy ívű mese a szerelemről és az útjába gördülő akadályokról. Mese, de nagyon is valóságos mese –zsigerien emberi, és mindig aktuális.
A Szentivánéji álom forgatagát Kovács D. Dániel állítja színpadra a Vígszínház Shakespeare-sorozatának idei darabjaként.
 
Pesti Színház
 
Peter Morgan
Audiencia
Egy királynő. Tizenkét miniszterelnök. Hatvan év. II. Erzsébet királynő a huszadik század és korunk egyik legjelentősebb uralkodónője. Az audienciáin a kor legérdekesebb férfiait fogadja, Winston Churchilltől David Cameronig. Nemcsak a kormányzás nehézségeibe nyerünk betekintést, hanem megismerhetjük korunk egyik legközvetlenebb, legszellemesebb, legmegkapóbb személyiségét.
A színmű az utóbbi évek egyik sikerdarabja a Broadway és a West End színházaiban. A Pesti Színház színpadára Valló Péter rendezésében érkezik.
 
Molière – Brecht
Don Juan
Don Juan a sokfélében az egyedit, a végesben a végtelent keresi. Tettben és gondolatban is olyat mer, amit senki más. Megszállottan tör egyre nagyobb és nagyobb célok felé. Arra kíváncsi, hogy mit engedhet meg magának, meddig mehet el, hogy hol az a bizonyos határ. Az ég megbünteti majd érte – mondják. Na persze, hiszem, ha látom – gondolja ő.
Molière klasszikus remekművét Kovács D. Dániel rendezésében, különleges színpadi térben adjuk elő a Pesti Színházban.
Az előadás színlapja.
 
Yasmina Reza
Bella figura
Jól indul az este, mindjárt jön a remek vacsora, aztán egy forró találkozás. És valahogy minden kicsúszik szereplőink kezéből. A szeretők mindent jól elterveztek, de semmi sem úgy alakult. Váratlan események egymásutánja borít fel mindent, de végül a történet összes szereplője együtt ül a vacsoraasztalnál – már csak ilyen az élet – a  tenger gyümölcseire várva, miközben őket eszik meg a szúnyogok. Kínos. Vagy mégsem?
Yasmina Reza, Az öldöklés istene szerzője a már ismert finom humorral és játékos nagyvonalúsággal állít elénk egy hétköznapinak tűnő, ám váratlanul abszurddá váló helyzetet. Az előadás rendezője az orosz Aleksandr Bargman. A díszletét a Földrengés Londonban előadásunk díszlettervezője, Anvar Gumarov tervezi.
 
Házi Színpad
 
Kincses Réka
A Pentheszileia Program
Kincses Réka marosvásárhelyi származású, Németországban élő fiatal magyar filmrendező, író, drámaíró. A Pentheszileia Program drámaíróként az első magyarországi bemutatója, melyet ő maga rendez. Generációkon átívelő családtörténet, egy különleges tehetségű női szerző szemszögén keresztül, nyers szexualitással és szókimondással. Pentheszileia, aki a görög drámahősnő nevét viseli ugyan, de egy mai, modern, csupa ideg fiatal teremtés, aki menekülne a sorsa elől, amit a múltjából olvas ki, és menekülne édesanyjával való szoros, ellentmondásos kapcsolatából is. De a szexuális kalandok, abortuszok és egy kétségbeesett terápia útkeresései után vajon képes lesz-e megtalálni lelki megnyugvását?
Az előadást 18 éven felüli nézőinknek ajánljuk!
 
Simon Stephens
Távoli dal
New York. Téli nap. Willem telefonja csörög, az anya hívja, haza kell menni, az öccse meghalt. Utazás. Vissza a régi otthonba. Megérkezés Amsterdamba. Willem úgy dönt, hogy levelet ír halott öccsének. Megrohanják az emlékek. Az elhagyott szerelem. A másságából fakadó életút. Miközben levelét fogalmazza, újra kell gondolnia eddigi életét és kapcsolatát rideg, elutasító családjával. Rádöbben, hogy érzelmei-vonzalmai hová vezetik őt. Willem szerepében a nagyszerű fiatal színészt, Józan Lászlót láthatják majd.
 
Bartis Attila
Rendezés
Bartis Attila, a nagysikerű Romlás után, a Vígszínház számára egy újabb felkavaró, kíméletlen történetet írt. A színház világában játszódó színdarab tele van súlyos titkokkal, fájdalmas, lappangó hazugságokkal, ahogy a szerepeket játszó színészek magánélete is. Az író-rendező János az általa írt dráma bemutatójára készül. Az intenzív munka lázában szinte észrevétlen keveredik az élet és a színpadi lét, a hazugság és a valóság között vékony a határ. Ki kit árult el – a múlt senkit sem hagy nyugodni.
A Vígszínház a Szikszai Rémusz által rendezett előadással az 1956-os forradalomra emlékezik

 
 
 

Bérleteink – Ide jár Budapest legjobb közönsége! – Ez a legjobb hely, éljen a Grund!

Szeretne a Vígszínház barátainak hűséges és népes táborához tartozni? Ahogy minden évben, idén is nagyszerű alkotók különleges előadásokkal készülnek. Rágja velünk a gittet, váltson Víg, Pesti vagy Kombinált bérletet, amivel az új bemutatókat tekintheti meg. Önnek csupán ki kell választania, hogy a hét melyik napján szeretne ellátogatni hozzánk, és megjelölheti azt a helyet is, ahol ülni szeretne. Az élményt és a felhőtlen szórakozást mi biztosítjuk! Idén újra Shakespeare bérlettel is várjuk, és választhatja a népszerű Vastaps bérletet is, amely előadásait szabadon válogathatja össze a színház repertoárjából.

 
 
 

Fesztiválmeghívások

Több előadásunkra is felfigyeltek hazai és nemzetközi fesztiválok grémiumának tagjai, az Istenítélet meghívást kapott az idei POSzT-ra, a Haramiák után pedig több rangos külföldi fesztivál is érdeklődik. Vasárnap mindkét előadásunkat megnézheti. Mohácsi János és Kovács D. Dániel rendezése is különleges színházi estét ígér.
Az Istenítélet májusban még 10-én, 20-án és 29-én, a Haramiák 10-én és 25-én látható. Ne hagyja ki!
 
 
 

Földrengés Londonban – Különleges vizuális élmény!

Nézze meg a Földrengés Londonban videó-ajánlóját, és váltsa meg jegyét izgalmas előadásunkra. Három nővér kitartóan küzd egy boldogabb, szebb jövőért, de az életük egyre jobban összekuszálódik. Mindez nagyszerű humorral és sok zenével, páratlan formanyelven elmesélve. Tekintse meg különleges látványvilágú előadásunkat, melyben Kútvölgyi Erzsébet és Lukács Sándor mellett a színház fiatal tehetségei láthatók!

 
 
 

Óz, a csodák csodája

Fél év alatt több, mint ötvenezer nézőnk haladt már végig a „sárga köves úton” Dorothy-val, Totóval, a Madárijesztővel, a Bádogemberrel és a Gyáva Oroszlánnal. Marthon László rendezésében, Kentaur monumentális és lenyűgöző díszletében igazi mesevilág tárul legkisebb nézőink elé. Lepje meg szeretteit, hogy ők is átélhessék a csodát Smaragdvárosban! Májusi előadások 15-én, 16-án és 17-én is.

 
 
 

Kedves Barátaim! Nagyon nagy sikere volt az online közvetítésnek. Remélem, hogy a következő évadban még több lehetőség lesz arra, hogy azok is itt legyenek velünk, akiket a távolság elválaszt tőlünk. Vásároljanak bérletet, és ha jegyet váltanak, ne feledjék, egészen június közepéig játszunk!

Boldogan, szeretettel és barátsággal üdvözlöm Önöket!