HÍRLEVÉL

IV. évfolyam 3. szám | 2010. szeptember 26.

  a színház fővédnöke TEVA magyarország
 
  
Kedves Barátaink!
 
A Vígszínház társulata életreszóló kalandot tudhat a háta mögött. Az elmúlt napokban Dél-Koreában jártunk, ahol Shakespeare sorozatunk legutóbbi darabjával, az Othellóval vendégszerepeltünk a világ jelentős színházait felvonultató „The World Festival of National Theaters” fesztiválon. A koreai közönség három alkalommal, szeptember 17., 18. és 19-én láthatta előadásunkat a Koreai Nemzeti Színház legnagyobb, több mint 1500 férőhelyes játszóhelyén.
Szöulban bámulatos reklámhadjárat harangozta be társulatunk vendégjátékát. Az utcákon hatalmas plakátok hirdették az előadást buszokon, hotelek falán, sőt még a tv-híradóban is szerepeltünk. Megtisztelő volt, hogy ekkora figyelem összpontosul ránk, de rá is szolgáltunk a rivaldafényre, hiszen a koreai közönség mindhárom előadás után tombolva, hatalmas ovációval és vastapssal ünnepelte társulatunkat. Határtalan örömmel és büszkeséggel tölt el bennünket, hogy a világ túloldalán sikerült bemutatnunk egy olyan Othello-előadást, aminek láttán estéről estére közel 1500 ember állva bravózott. 
A kulturális értékteremtés mellett társulatunk koreai sikere azért is fontos, mert hozzájárul ahhoz, hogy vonzó kép alakuljon ki Magyarországról. Ez azért sem elhanyagolható szempont, mert rengeteg befektető érkezik a Koreai Köztársaságból hazánkba, és évente mintegy 800 ezer turista látogat el hozzánk.
Szöulban fejedelmi vendéglátásban volt részünk. Egyik este a Koreai Nemzeti Színház hívott meg minket egy tradicionális koreai étterembe, ahol megismerkedhettünk a helyi ízekkel, majd a szöuli magyar nagykövetség rendezett a tiszteletünkre fogadást, melyen Lengyel Miklós nagykövet úr meleg, baráti szavakkal köszöntötte társulatunkat. Boldogok és meghatottak voltunk, ezúton is köszönjük a kedvességüket.
A külföldi kalandról készült képeinket, videóinkat folyamatosan töltjük fel a Vígszínház facebook-oldalára. Ha kíváncsiak, mi minden történt velünk, kattintsanak ránk! 
 
 
 
 

MAGYAR DRÁMA NAPJA

És miközben társulatunk egy része több ezer kilométert utazott, hogy Koreában számot adjon a magyar kultúra erejéről, különleges színeiről, ízeiről, karakteréről, itthon már második alkalommal ünnepeltük a Magyar Dráma Napját a Pesti Színházban. Külön öröm számunkra, hogy a tavaly felolvasott Kalocsa című Erdős Virág-drámát október 10-én már be is mutatjuk a Víg Házi Színpadán.
Előző évadunkban Bartis Attila Romlás című darabját tűztük műsorra a Víg negyedik emeletén Szikora János rendezésében, de a nagy sikerre való tekintettel pár hét múlva átvittük az előadást a Pestibe. Idén, a Magyar Dráma Napján Bartis Attila ezért a művéért vehette át a rangos Szép Ernő-díjat, melyet évek óta a legjelentősebb drámaíróknak és drámáknak ítélnek oda. Tiszta szívből gratulálunk az elismeréshez és várjuk az új műveket!
Az ünnep alkalmából Kamasz-bazár(va) címmel pályázatot hirdettünk ki azoknak a fiataloknak, akik szeretik a színházat, és kedvet éreznek az íráshoz. A pályázatra a 14 és 20 év közötti korosztály jelentkezését várjuk, a feladat pedig egy kétszereplős jelenet megírása. A beérkezett munkákat egy hattagú zsűri értékeli majd, a legsikerültebb jelenetekből összeállított előadást pedig tavasszal bemutatjuk. A pályázati kiírás részletei honlapunkon, a www.vigszinhaz.hu oldalon olvashatók.
Az esten feledhetetlen élményben volt része közönségünknek és társulatunknak. A Pesti Színházban a pozsonyi Astorka Színház aratott fergeteges sikert Görgey Gábor Komámasszony, hol a stukker? című abszurd komédiájának előadásával. Az Astorka több mint tíz éve tartja műsoron Görgey Gábor nemzetközileg is elismert, nagy sikerű drámáját, amit az Amerikai Egyesült Államoktól kezdve Marokkón át Irakig, a világ számos pontján nagy sikerrel játszottak.
Az előadás után a Szlovák Nagykövetség fogadást rendezett, melyen Peter Weiss nagykövet úr, Görgey Gábor és jómagam arról beszéltünk, hogy hinni kell a kultúra közvetítő erejében, s ez a vendégjáték biztosan segít abban, hogy a két nemzet közötti barátság elmélyüljön. Minden okunk megvan bízni ebben, hiszen az ünnepségen a magyar és szlovák vendégek, művészek együtt énekeltek és táncoltak kedves barátunk, Szirtes Edina Mókus muzsikájára, aki szlovák és magyar népdalokat adott elő. Nagyon boldogok vagyunk, hogy így ünnepeltük meg a Magyar Dráma Napját. Novemberben a Romlással szerepelünk Pozsonyban, s reméljük, az Astorka Színház hamarosan újra ellátogat hozzánk!
 
 
 
 
És hogy a hétvégére is legyen Víg-program, elindítjuk a Vígegyetemet, ahol 9-től 99 éves korig szívesen „tanítunk” mindenkit! Ha szeretnék látni, milyen egy próba a Víg nagyszínpadán, megtudni, hogyan lesz a középiskolában tanult, unalmas Csehovból izgalmas, friss, eleven mai szerző, ha szeretik a szenvedélyes történeteket, az energikus hősöket, és kíváncsiak egy olyan Ványa bácsira, amilyet még soha nem láttak, akkor szeptember 25-én, szombaton itt a helyük a Vígben, ahol este 6-tól idei első bemutatónk, a Ványa bácsi nyílt próbáját tartjuk. A 3. felvonásból láthatnak részleteket, majd a darab színpadra állításának szellemi kalandjairól, szépségéről és nehézségeiről beszélgethetnek Marton László rendezővel, valamint a színművészekkel: Gálffi Lászlóval, Benedek Miklóssal, Hámori Gabriellával, Hegedűs D. Gézával, Bata Évával, Kútvölgyi Erzsébettel, Margitai Ágival, Fesztbaum Bélával és Dengyel Ivánnal. A jelképes belépődíj: 250 Ft.
Ne feledjék, októberben három premierünk is lesz! Csehov Ványa bácsiját október 1-jén mutatjuk be a Vígben, Hadar Galron Mikvéjét október 8-án a Pestiben, Erdős Virág Kalocsáját  pedig október 10-én a Házi Színpadon! Látogassanak el hozzánk, és váltsanak bérletet, melyekkel átlagosan 20 %-os kedvezménnyel nézhetik meg előadásainkat!
Kollégáimmal együtt szeretettel várom Önöket!
 
Üdvözlettel: